AK PARTİ’Lİ ELİTAŞ’DAN MECLİSİN UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ...

AK PARTİ'Lİ ELİTAŞ'DAN MECLİSİN UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

AK PARTİ'Lİ ELİTAŞ'DAN MECLİSİN UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

25 Eylül 2017 - 11:49

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclisin 11-12 saat açık olmasına rağmen, bunun ancak 5 saatlik kısmında gündemle ilgili konuları görüşebilme imkanı bulduklarını söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mecliste çalışma saatlerinin  verimli kullanılamadığını ifade etti. Bu nedenle 26. Dönem 2. Yasama Yılı  içerisinde TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik gerçekleştirdiklerini anımsatan Elitaş,  bu değişikliği Meclisin etkin, verimli ve huzurlu çalışma ortamını sağlayabilmek  adına ortaya koyduklarını söyledi.

Muhalefetin, TBMM İçtüzüğü'ndeki boşluklardan faydalanarak gündemle  ilgisi olmayan konuları gündeme getirmesi ve yeni teamüller oluşturması nedeniyle  Meclisin "angaryayla" uğraştığını dile getiren Elitaş, bu kapsamda, 26. Dönem'de  326 grup önerisi verildiğini anımsattı. Elitaş, "Her bir grup önerisinin bir saat  görüşüldüğü varsayılırsa, 326 saat sadece grup önerilerinin görüşmeleriyle geçen  bir takvim oluşuyor. Dört siyasi parti grup önerilerini her gün verirse, dört  saatlik bir zamanın, sadece öneriyi veren partinin bilgi sahibi olduğu konuları  konuşarak geçirdiğimizi düşünün..." diye konuştu.

Genel Kurulun 15.00'de açıldığını ancak gündemdeki konulara 21.00'den  önce geçilemediğini kaydeden Elitaş, bu nedenle çalışmaların gece geç saatlere  kadar sürdüğünü söyledi. Elitaş, şöyle devam etti:

"Meclisin açık olduğu süre 11-12 saat olmasına rağmen, bunun ancak  ortalama 5 saatlik kısmı gündemle ilgili konuları görüşebilme imkanı bulunuyor.  Şimdi TBMM'nin çalışma saati başlangıcını salı günleri hariç 14.00'e aldık. O  saatte başladığımız taktirde bir saat grup önerileri ve gündem dışı konuşma için  zaman ayırmış olacağız. Artık Meclis, olağanüstü durumlar hariç olmak üzere  gündemini saat 21.00'de tamamlama imkanı bulmuş olacak."

GENEL KURUL, BİN 29 SAAT 49 DAKİKA ÇALIŞTI

Öte yandan AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TBMM, 1 Ekim  2016-27 Temmuz 2017 tarihlerini kapsayan 26. Dönem 2. Yasama Yılı'nda bir önceki  yılda olduğu gibi yoğun bir mesai ile çalıştı. TBMM Genel Kurulunda, 120  birleşimde 618 oturum yapıldı. Genel Kurul, toplamda bin 29 saat 49 dakika  çalıştı. Çalışmalar sırasında stenograflar tarafından 56 bin 771 sayfa tutanak  tutuldu.

Meclise 454 kanun teklifi ile 112 kanun tasarısı sunuldu. Bazı teklif  ve tasarıların birleştirilmesiyle aynı dönem içinde Genel Kurulda 290 kanun kabul  edildi. Yasalaşan düzenlemelerden 267'sini uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin  uygun bulunduğuna dair kanunlar oluşturdu.

Bu düzenlemeler arasında önemli olanları şöyle:

''- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında  Kanun,

- TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapan İçtüzük Teklifi,

- Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan  Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair  Kanun,

- Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı  Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,

- Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve  KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun."

KOMİSYONLAR VE İÇTÜZÜK MESAİSİ

Genel Kurulun yanı sıra Meclis komisyonları da yoğun bir yasama yılını  geride bıraktı. Komisyonlar toplamda bin 36 saat 31 dakika çalışırken, komisyon  çalışmalarında 15 bin 851 sayfa tutanak tutuldu.

Öte yandan Meclis, 26. Dönem 2. Yasama Yılı'nda, yeni bir içtüzük  yapmak için de kolları sıvadı. AK Parti ve MHP'nin ortak imzalarıyla sunulan  teklifin Anayasa Komisyonunda yapılan görüşmeleri ise 71 saat 49 dakika sürdü.  Görüşmelerde bin 435 sayfa tutanak tutuldu. 1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından  çalışmalarına başlayan TBMM 26. Dönemi boyunca ise Genel Kurul, 248 birleşimde,  bin 363 oturum gerçekleştirdi. Toplamda 2 bin 140 saat 19 dakika çalışan Genel  Kuruldaki görüşmelerde 125 bin 912 sayfa tutanak tutuldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x