BİNLERCE KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

BİNLERCE KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

02 Eylül 2016 - 12:10 - Güncelleme: 02 Eylül 2016 - 12:17

Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkarılan, tespih ve takı eşyalarının vazgeçilmez aksesuarlar olan Oltu taşı, binlerce insanın geçim kaynağı oldu.

 

Halk arasında "kara altın" olarak adlandırılan Oltu taşı, ilçedeki dağlarda yer alan maden yataklarından köylüler tarafından çekiç, murç, kazma ve kürek yardımıyla güçlükle çıkartılıyor.

İlkel yöntemlerle kayalar oyularak çıkartılıp teneke kutu ve inşaatta kullanılan el arabalarına konulan Oltu taşı, daha sonra araçlar ile ilçe merkezi ve Erzurumkent merkezindeki atölyelere ulaştırılıyor.

 

 

 

EL EMEĞİ, GÖZ NURU

Burada ustalarca el emeği ve göz nuru ile tespih ve çeşitli süs ve takı eşyalarına dönüştürülen Oltu taşı, hediyelik eşya dükkanlarında satışa sunuluyor.

Madenden çıkartılıp satışa sunulana kadar büyük emek isteyen Oltu taşı, sektördeki binlerce kişiye de ekmek kapısı oluyor.

Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un Doğu Anadolu'nun merkez ili olduğunu ifade ederek, Oltu ilçesinin de Erzurum'un en önemli ilçelerinin başında geldiğini söyledi.


İLÇENİN SİMGESİ

İlçenin simgesi haline gelen Oltu taşıyla ilgili son yıllarda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Zengin, " Oltu taşı hem ilçemizin hem de Erzurum'un bir marka değeri olmasının yanı sıra Türkiye'de de artık sınırları aşmış ve dünyada da bilinen bir marka değerine dönüşmüş ürünümüzdür" dedi.

Zengin, Oltu taşıyla ilgili Erzurum ValiliğiAtatürk Üniversitesi ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) birçok çalışması bulunduğunu dile getirerek, bu çalışmalar sonucu Oltu taşının yöre insanı ve ülke ekonomisi açısından çok önemli bir ürün olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Oltu taşının bir marka değerinin olduğuna işaret eden Kaymakam Zengin, Oltutaşının rezervinin tespit edilmesine yönelik de çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

OLTU TAŞINDA REZERV PROBLEMİ YOK

Yöreden yüz yıldan daha fazla süredir çıkartılan Oltu taşının binlerce insana geçim kaynağı olduğuna da işaret eden Zengin, şunları kaydetti:

Oltu taşı çıkartılmasından, üretilmesine, satılmasından ve Türkiye'ye dağıtılmasına kadar ki süreçte ne kadar insana, ne kadar ekonomiye hitap ettiğini öğrenmek, bilmek ve bilgilerimizi toplamak adına çeşitli çalışmalarımız oldu. Oltu taşının rezervini buradaki fakültemizle, belediye ve kaymakamlığımızla birlikte tespit ettik. Rezerv problemimizin olmadığını gördük. Profesyonel bir Oltutaşı tanıtım filmi hazırladık. Bu tanıtım filmimizi internette paylaştık. Oltu taşı aslında çok bilinmemekle birlikte binlerce insanımızın ekmek kapısı oldu."

Kaymakam Zengin, Oltu taşının dağlardan güçlükle çıkartılıp üretildiğini söyleyerek, "Oltu'da, yüzyıllardır insanlarımız köylerimizdeki belli alanlarda Oltutaşını bin bir zahmetle çıkartıyor. Ardından Oltu taşını getirip ilçedeki ve Erzurum'daki işletmecilere satıyorlar." diye konuştu.

Tespih üretiminin yanı sıra süs ve takı sektöründe de kullanılan Oltu taşı ürünlerin üretiminde tasarım, dizayn ve ARGE çalışmalarının da çok büyük önemi olduğunu anlatan Zengin, "Bir çok üretici eski usullerle yeni tasarım yöntemlerini kullanarak yeni şeyler üretmeye çalışıyor. Daha çok takı boyutunda yeni çalışmalar yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x