ESKİ VEKİL HAKKINDA 22,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ!

ESKİ VEKİL HAKKINDA 22,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ!

ESKİ VEKİL HAKKINDA 22,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ!

27 Temmuz 2017 - 11:43

Terör soruşturması kapsamında eski CHP ve HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve  yönetme" suçlamasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Canan hakkında hazırlanan  iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK'nın sözde "yasama organı" konumundaki  Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) kuruluşu, yapılanması ve faaliyetleri  hakkında detaylı bilgiye yer verildi.

İddianamede, Canan'ın takip ve araştırmalar neticesinde DTK'nın daimi  meclis, hukuk ve insan hakları ile diplomasi komisyonunda yer aldığının tespit  edildiği belirtildi.

Esat Canan'ın 2011 ve 2013'te DTK içinde faaliyetlerde bulunduğu ifade  edilen iddianamede, Canan hakkında terör örgütü propagandasına dönüşen veya  örgütün amaçları doğrultusunda katıldığı eylemlere ilişkin 4 görüntü inceleme ve  fotoğraf tespit tutanağının bulunduğu kaydedildi.

İddianamede, Canan gözaltına alındığı sırada evinde yapılan aramalarda  ise terör örgütü propagandası içeren ve hakkında toplatılma kararı bulunan yayın  ve örgütsel dokümanların ele geçirildiği ifade edildi.

 "Sözde 'öz yönetim' ilanlarına sahip çıkıldığı anlaşılmıştır"

İddianamede, şunlar kaydedildi:

"Canan'ın komisyonunda yer aldığı DTK tarafından 14 Temmuz 2011'de,  devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak amacıyla PKK/KCK silahlı terör  örgütünün hedefi doğrultusunda sözde 'demokratik özerklik' ilan edilmiştir. 27  Aralık 2015'te ise Olağanüstü DTK Kongresi'nin sonuç bildirgesinde özerk  bölgelerin oluşturulması istenilmiştir. Bu doğrultuda PKK/KCK silahlı terör  örgütü mensupları tarafından kazılan çukurları, barikatları ve güvenlik güçlerine  yönelik gerçekleştirmiş oldukları silahlı, patlayıcı maddeli saldırıları, Kürt  halkının 'direnişi, meşru savunması' olarak gördükleri ve ülke bütünlüğünü bozmak  amacıyla terör örgütünün hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen sözde 'öz yönetim'  ilanlarına sahip çıkıldığı anlaşılmıştır."

- Örgütsel nitelikli eylemlere katılmış

"Canan, teröristlerin amaçlarını gerçekleştirmek üzere oluşturulan ve  bahse konu hedefler hususunda karar alma mercisi olan DTK'nın genel kurul, daimi  meclis ve komisyonlarda görev almış, bu organların çalışmaları kapsamında çeşitli  toplantılar düzenleyerek, örgütsel nitelikteki eylemlere katılmıştır."  ifadelerine yer verilen iddianamede, Canan'ın diğer DTK üyeleriyle sözde "Kürt  ulusal birliğini sağlamak", "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak",  "toplumsal ayrışmaya sebep olmak" amacıyla kitleleri etkilemeye çalıştığı  aktarıldı.

İddianamede, eylemlerindeki süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik nazara  alındığında, Canan'ın üzerine atılı "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak"  suçunu işlediğinin anlaşıldığı belirtilerek, "Suçun işleniş biçimi, suçun  konusunun önem ve değeri, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, güdülen amaç, saik  ve eylemlerinin yoğunluğu göz önünde bulundurularak şüpheli, alt sınırdan  uzaklaşılmak suretiyle cezalandırılmalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

- İstenilen ceza

İddianamede, eski CHP ve HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan hakkında  "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme" suçlamasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar  hapis cezası, mahkumiyeti halinde de Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde  öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Diyarbakır Cumhuriyet  Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması  kapsamında Hakkari'de mayıs ayında gözaltına alınan Esat Canan, ifadesinin  ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x