4 AYLIK BEBEK CAMDAN FIRLADI... AİLELER DİKKAT!

4 AYLIK BEBEK CAMDAN FIRLADI... AİLELER DİKKAT!

4 AYLIK BEBEK CAMDAN FIRLADI... AİLELER DİKKAT!

10 Eylül 2017 - 15:39

Kars'ta iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 4 aylık bebek öldü, 8 kişi yaralandı. Henüz 4 aylık Arasta bebeğin araç camından fırlayarak yola savrulduğunun ortaya çıkması, oto koltukları ve bebek pusetlerinin hatalı kullanımını bir kez daha gündeme getirdi. Maalesef ülkemizde pek çok aile oto koltuklarını ve pusetleri araç koltuklarına ya yanlış bağlıyor, ya da hiç bağlamıyor. Bu nedenle normalde hafif maddi hasarla atlatılabilecek bir kaza daha felaketle sonuçlandı.
Kars'ta meydana gelen yürek burkan olayda, Ahmet Gezici idaresindeki 36 AF 002 plakalı otomobil, Cumhuriyet Caddesi'ndeki kavşakta Mehmet Çelebi yönetimindeki 36 FP 125 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada Mehmet Çelebi'nin kullandığı otomobilde bulunan 4 aylık Arasta Çelebi adlı bebek araçtan fırlayarak yola savruldu. Sürücüler ile Fadile Çelebi, Arasta Çelebi, Asi Nehir Artuk, Perinaz Artuk ile Mehmet Gezici, Alihan Gezici ve Alican Korkmaz yaralandı.

KAZA ANI KAMERALARA YANSIDI

Yaralılar olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekiplerince Kars Harakani Devlet Hastanesi ile Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine kaldırıldı. Bebek Arasta Çelebi, kaldırıldığı hastanede müdaheleye rağmen kurtarılamadı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.            
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında, 'Çocuk Koruma Sistemleriyle' ilgili şu öneriler yer alıyor:

-Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler. (Özellikle önden çarpmalarda yaklaşık % 29 oranında daha güvenlidir.)

-0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.

-Çocuk mutlaka ön koltukta oturtulacaksa aracın koltuğu mümkün olduğu kadar geriye çekilmelidir. (Özellikle yan hava yastığı olan araçlarda.)

-Araç çocuk koltuklarının; sağa sola, arkaya öne kaymaması için, araca emniyet kemeriyle iyice sabitlenmesi gerekir.

-Yeni doğmuş bebeğin bulunduğu koltuktaki kemerler en alttaki tokaya takılmalı ve tokalar da omuzda veya omuz altı hizasında bulunmalıdır. Çocuğun yaş ve kilosuna göre kemer ayarları artırılmalıdır. Kemerler omuzlar üzerinden ve ayakların arasından geçmelidir.

-Plastik kemer tokalarının tam olarak takıldığından emin olunmalıdır.

-Çocuk koltukları uluslar arası standartlara uygun olmalı ve uygun olduğuna dair etiketi olup olmadığına dikkat edilmelidir.

-Üretici talimatları ve araçlarda kullanım kılavuzları mutlaka okunmalıdır.

-Bir kazaya karışan araçtaki çocuk koltuğu kesinlikle kullanılmamalı ve değiştirilmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x