Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği Başlatıldı

Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği Başlatıldı

Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği Başlatıldı

23 Şubat 2017 - 15:45 - Güncelleme: 23 Şubat 2017 - 15:54

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı "Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği ve Toplu Aşılama Kampanyası" kamuoyuna duyuruldu.

İzmir, Erzurum, Şanlıurfa, Burdur ve Sivas'ta eş zamanlı programlarla kamuoyuna duyurulan "Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği ve Toplu Aşılama Kampanyası"yla ilgili ayrıntıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Erzurum'dan canlı yayınla diğer illere seslenen Çelik, "Şap hastalığıyla mücadelenin amacı buzağı ölümlerini durdurmak ve bir anlamda da dışarıya bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır. Şap hastalığıyla mücadeleyi büyük seferberlik halinde Edirne'den Kars'a başlatıyoruz." dedi. Etin beslenme kültürümüzün ve sofralarımızın vazgeçilmez besini olduğunu söyleyen Çelik, “Etten vazgeçmek dünyada ve ülkemizde söz konusu değildir” dedi.

“Arz güvenliğini sağlamak durumundayız”

Türkiye'de 14 milyon 250 bin büyükbaş, 41 milyon küçükbaş hayvan olduğuna dikkati çeken Çelik, 1 milyon 900 bin ton kanatlı et, 19 milyon ton süt, 107 bin ton bal, 1 milyon 150 bin ton da kırmızı et üretimi yapıldığına işaret etti.

Bakan Çelik, bu rakamların bir yönüyle iyi olduğunu ancak Türkiye nüfusunun da arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu konudaki tüketimimiz artıyor. Dolayısıyla bu konularla ilgili yeni adımlar atmak zorundayız. Tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendine yeten bir ülke olmak durumundayız. Bu coğrafya bize bunu emrediyor. Yeteri kadar ürünü piyasaya arz etmezsek ithalatla karşı karşıya kalacağız, tüketici konumuna düşeceğiz. 'Bu bize yakışmaz' diyoruz. Arz güvenliğini sağlamak durumundayız."

Türkiye'nin 1 yılda 50 milyon doz aşı ürettiğini belirten Çelik, Türkiye'nin aşı ihraç etmeye de başladığını kaydetti.

Bakan Çelik, konuşmasının ardından telekonferans yoluyla, aşılama kampanyasının yürütüldüğü İzmir, Sivas, Burdur ve Şanlıurfa'daki programlara bağlanıp kampanyayı başlattı. İzmir bağlantısında Bakan Çelik ile konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız “Sizlere şu anda 1360 süt sığırıyla 150 ton sütün üretildiği ari statüde ve örnek teşkil eden bir işletmeden sesleniyoruz. İzmir’deki tüm işletmelerin bu statüye erişmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi. Vali Ayyıldız, Bakan Çelik’e kampanyaya İzmir’de yüzde 100 aşılamayla gerçekleşme sağlanacağının da sözünü verdi.

 “Şap hastalığını 2 yıl içerisinde ortadan kaldıracağız”

İzmir’deki program Menderes İlçesi Çakaltepe mevkiinde bir tesiste gerçekleşti. Programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil “bu seferberlik için gerekli tüm hazırlıkları yaptık ve ilgili taraflarla bölgesel olarak toplantılar düzenledik. Ve bu hastalığı yenmek için el birliğiyle her türlü mücadelenin içerisinde olacağız dedik. Öncelikle altyapı çalışmalarımızı başlattık. İlk adım aşımızın kalitesini yükseltmekti. Aşının kalitesiyle ilgili tüm problemleri çözmüş durumdayız. Aşının üretimiyle ilgili herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. İhtiyacımızın çok daha üstünde aşı üretebilecek kabiliyetteyiz” dedi. Uzun yıllardır var olan bir hastalıkta artık yeni bir stratejik mücadele döneminin içinde olunduğunu belirten Pakdil; “artık farklı davranmaz zorundayız. Veterinerler, yetiştiriciler ve ilgili herkes konunun hassasiyetini bilecek, farkında olacak ve ona göre davranacak” dedi.

Hedefin bütün büyükbaş hayvanların aşılanması olduğunu vurgulayan Pakdil “aşı tek başına çok önemli bir unsurdur ama hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi, hastalıklı bir bölgeden bir hayvanın başka bir yere gidişinin engellenmesi de en az aşılama kadar önemlidir” dedi.

Şap hastalığının 2 yıl içerisinde yeni bir virüsle karşılaşılmadığı takdirde, klinik olarak bitirileceğini ifade eden Pakdil, 5 yıl içerisinde de bütün Anadolu’da eradike edileceğini ve Trakya’nın sahip olduğu ari statüye, bütün ülkenin sahip olacağını söyledi.

Güldal: İzmir Olarak Tahhüt Veriyoruz

Programda söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, “hayvan hastalıklarıyla eradikasyon yani ortadan kaldırmayla ilgili yıllardır ülkemiz önemli mücadeleler veriyor. Bunun en bilineni de şap hastalığıyla mücadeledir. İzmir olarak bu konuda ciddi bir başarımız söz konusu. Geçen sen ülke genelinde 3 kampanya yapıldı. İzmir’de birinci kampanyada yüzde 94, ikinci kampanyada yüzde 91, üçüncü kampanyada yüzde 98,9 oranla programa alınan büyükbaş hayvanların aşılaması yapıldı. 2016 yılında 1 milyon 208 bin hayvan aşılandı. Bu yıl da programlı aşı yapacağımız hayvan sayısının yani 577 bin hayvanın tamamının aşılanacağına dair hedef koyduk. Bu anlamda İzmir’de 2017 yılında bu hastalıkla mücadele de her hangi bir problem çıkmayacağının taahhüdünü veriyoruz” dedi.

İzmir’deki programa katılan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Dr. Nihat Pakdil, Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal daha sonra işletme yetkilileriyle çiftliği gezerek veteriner hekimlerin şap aşısı yapma çalışmalarını izledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x