FACEBOOK MESSENGER’ DA YENİ ÖZELLİKLER..

FACEBOOK MESSENGER' DA YENİ ÖZELLİKLER..

02 Temmuz 2016 - 21:30

Facebook, sohbet uygulaması Facebook Messenger için geliştirdiği yeni özelliklerini açıkladı

Yapılan açıklamada, Facebook'un chat botları üzerinde çalıştığı ve bir takım yenilikler geleceği belirtildi. Nisan ayında çalışmalarına başlatılan chatbot platformuna bugüne kadar 11 bin'den fazla bot eklendiğini duyuran Facebook'un Mesajlaşma Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı David Marcus, kişisel duvarında bir yazı yayınladı.

Yazıda, Mayıs ayından beri onbinlerce geliştiricinin bu botlar üzerinde çalıştığı bilgisi verildi. Ayrıca, Bot Engine aracı için de 23 binden fazla hesap yaratıldığı eklendi.

Facebook, geliştiriciler için doğal dil işleme servisi üzerinde de çalışıyor. Facebook Messenger'ı dünya üzerinde 900 milyon'dan fazla insan kullanıyor.

Henüz kullanıcı geribildirimlerine açılmayan chat botları hakkkında incelemeler, e-mail veya Facebook Developers sayfasından paylaşılabilir.

Chatbotları kullanıcılara GIF, video, ses klibi veya başka dosyalar gönderebilecek. Her bot kullanıcılara 5'den fazla seçenek sunabilecek. Dilerseniz satın almak istediğiniz ürünlerle ilgili önerileri görebileceksiniz.

Artık cevap vermek için 10'dan fazla cevap butonu olacak. Kullanıcılar seçilmiş menü yerine ekranın aşağısından cevaplarını yollayabilecekler.

Facebook, dünyanın en büyük sosyal ağı olarak kullanıcılarına canlı yayın özelliğini bir süredir sunuyor. Peki, bu deneyim daha eğlenceli hale getirilebilir mi? Facebook, yılbaşında aldığı Masquerade şirketiyle bunun üzerinde çalışıyor.

Masquerade şirketi, MSQRD uygulamasının yapımcısı. MSQRD uygulaması da özçekimlerine fitreler, maskeler ve benzeri uygulamalar eklemek isteyenler için popüler bir uygulama.

Snapchat filtreleri, uygulamayı kullananlar için deneyimi daha eğlenceli kılıyor. Kullanıcılar uygulama içerisinde kendilerini kedi, köpek yapabilirken, yüzlerini birbiriyle değiştiriyor ve farklı yüz şekillerine bürünebiliyorlar. Bu durumların bir canlı yayına yansıtılması şüphesiz ki farklı bir deneyim olacaktır.

Bu günlerde gerçekleşen VidCon etkinliğinde yaptığı duyuruda Facebook, Facebook Live’da yakında Snapchat benzeri filtreler sunacağını açıkladı. Snapchat ve Facebook Live, işleyiş olarak çok farklı olsalar da bu filtrelerin Facebook canlı yayınlarına ilginç bir hava katacağı kesin.

Sosyal medya devi Facebook, intiharların önüne geçmek için geliştirdiği özelliğini tüm dünyada kullanıma sundu. Bir süredir İngilizce olarak ana dili İngilizce olan ülkelerde kullanılabilen özellik ile ilgili resmi bir duyuru yapan Facebook, söz konusu özelliğin diğer diller ile de entegre edildiğini duyurdu. Platformda yer alan tüm dillere entegre edilen özellik Türkçe olarak da kullanılabilecek.

Facebook, platform üzerinden intihar notu paylaşarak hayatına son veren kişilerin kurtarılması için başlattığı bu proje ABD'de intihar vakalarının son 20 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı dönemde kullanıma sunulmuştu.

FACEBOOK'UN İNTİHAR ALARMI NASIL ÇALIŞIYOR?

Söz konusu özellik sayesinde kullanıcılar, intihar edeceğini ya da kendisine zarar vereceğinden endişe duyduğu kişilerin paylaşımlarını işaretleyerek Facebook'u bilgilendirebilecek.

Uygulama sayesinde kullanıcılar intihar edeceğini düşündükleri arkadaşlarını işaretliyor ve güvenlik sağlık ekipleri durumdan haberdar ediliyor.

Güvenlik araştırmacıları, Facebook'ta George Orwell'in ünlü distopya romanı 1984'ün atmosferini hatırlatan bir hack işleminin mümkün olabileceğini keşfettiler. Romanda geçen "Geçmişi kontrol eden geleceği de kontrol eder; ve bugünü kontrol eden geçmişi kontrol eder" sözünü akıllara getiren bu durum, Facebook'taki çevrimiçi sohbet kayıtlarının geçmişini değiştirmekle ilgili.

Zira keşfedilen bu yeni açığa göre hacker'lar sosyal ağın web sitesi ya da Messenger uygulaması üzerinden söz konusu sohbet kayıtları üzerinde geçmişe yönelik istedikleri değişiklikleri yapabilirler.

Bu doğrultuda değiştirilen kayıtlar da elbette hacker'ların kullanıcıların geleceği üzerinde belirli bir etkiye sahip olmasına neden olabilir. Kullanıcıları çeşitli dolandırıcılıklar için kullanmak, resmi soruşturmalarda kanıtları değiştirmek ve PC ya da telefonlara kötü amaçlı yazılımlar yerleştirmek bu hack'le yapılabilecek şeylerden bazıları.

Facebook'un sohbet sistemindeki bu açığı keşfeden Check Point Software Technologies bünyesindeki Roman Zaikin'in yaptığı açıklamaya göre hacker'lar bu sayede bir kullanıcının dahil olduğu herhangi bir sohbetteki istedikleri mesajları, fotoğrafları, dosyaları ya da bağlantıları değiştirip kaldırabilirler.

Fakat şu an panik yapmaya gerek yok. Zira Facebook bu ayın başlarında gerçekleştirdiği bir güncellemeyle söz konusu kodları yeniden yazarak bahsi geçen açığın üstesinden gelmiş durumda.

Facebook, beklendiği gibi, kullanıcılarının artık Facebook üzerindeki mesajların yorumlarına video da ekleyebileceğini açıkladı.

Yorumlara gelen video ekleme özelliğinin tohumları Facebook’un düzenlediği 50. Hackathon sırasında atılmıştı. Daha önce Facebook Hackaton’lara katılan başka grupları yöneten Bob Baldwin, Facebook yorumlarına sticker ve fotoğraf ekleme özelliklerinde de rol sahibiydi.

Facebook’un yeni özelliği ile kullanıcıların daha fazla video tüketmelerini istediği çok açık. Bunun sebebi ise Cisco Visual Networking Index‘in raporuna göre 2020 yılında internet tüketiminin yüzde 82’sini videolar oluşturacak.

Ayrıca Mary Meeker’ın 2016 İnternet trendleri raporuna göre Snapchat üzerinde günlük izlenen video sayısı 2016 birinci çeyrek itibariyle Facebook’u geçmiş durumda.

Tüm bunların yanında bundan sonra yorumlarda en az mesajlar kadar videolar da göreceğimiz bir gerçek.

Facebook'un yakında yapacağı değişiklik, Messenger'dan kaçış yolunuzu tamamen tıkayacak.

Facebook ve Facebook Messenger uzun süredir ayrı uygulamalar olarak sunuluyorlar.

Sohbet için Facebook Messenger'ı kullanmak istemeyenler, bugüne kadar mobil web tarayıcısını kullanabiliyorlardı. Ancak yakında bu seçeneğin de ortadan kalkacağı anlaşıldı.

Facebook'un mobil web sayfası üzerinden mesajlaşanlar, bu seçeneğin yakında kaldırılacağına dair bir uyarı görmeye başladılar.

İşlevin kaldırılmasıyla birlikte mesajlarınızı görüp, arkadaşlarınızla mesajlaşmak için tek seçeneğiniz, Messenger kullanmak olacak.

Bu durum, telefonuna herhangi bir nedenden dolayı Facebook Messenger'ı yüklemek istemeyenlerin canını sıkacak gibi görünüyor.

Messenger'ın masaüstü bilgisayarlara özel sayfası ise hizmet vermeyi sürdürecek.

Telefondan Facebook arkadaşlarıyla sohbet etmek isteyenlerin Messenger'a tek alternatifi, Facebook Lite'ı yüklemek olacak. Ancak Facebook Lite'ın her ülkede hizmet vermediği biliniyor.

Facebook, kendi sohbet platformunu elbette dilediği gibi sunma hakkına sahip, ancak firma bu hamlesiyle kullanıcılarını kendisinden soğutabilir.

Facebook reklam konusunda yeni bir yöntem deneme kararı aldı.

Peki Facebook'un bu reklam kararı neleri kapsıyor? Hangi alanlarda geçerli olacak?

İşte merak edilen tüm soruların yanıtları ve Facebook'un yeni reklam politikası...

Reklam servisini geliştirmek için pek çok çalışma yürüten Facebook'un son olarak video reklam konusunda hamle yaptığı öğrenildi.

Sitede yer alan hareketli reklamların yerine artık video reklamların da destekleneceği belirtilirken video reklam ile birlikte kullanıcıların ilgisinin daha çok çekileceği ve böylece reklam etkileşimin de arttırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Bu durum kuşkusuz firmalar için çok daha cazip bir seçenek yaratırken siteye reklam vermek isteyen firmalar video reklamlarını kolay bir şekilde yayına alabilecek.

Video reklamlara tıklandığında kişilerin hedef sayfasına erişim sağlanması mümkün kılınırken siteye giriş yapmak isteyenlerin videonun alt bölümünde yer alacak linke tıklamasının yeterli olacağı belirtildi.

Reklamlar için yapılan bu hamle ile birlikte en çok merak edilen noktalardan bir tanesi ücretlendirme.

Facebook tarafından reklam konusunda yapılan bu geliştirmeler geçtiğimiz günlerde de gündeme gelirken özellikle Facebook kullanıcısı olmayan kişilerin de bu imkanlardan yararlanabileceği belirtilmişti.

Bu bakımdan hedef kitleyi arttırmayı başaran Facebook farklı reklam yöntemleri ile de kullanıcısının ilgisini çekmeyi amaçlıyor.

Dünya genelinde bir gün içerisinde en çok ziyaret edilen sosyal medya sitesi olan Facebook, yeni canlı yayın videosu özelliğini duyurdu. Artık 24 saat canlı yayın yapılabilecek. Alexa istatistiklerine göre dünya genelinde bir gün içerisinde Google'dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci site konumundaki Facebook, yeni özelliği ile kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Dünya genelinde 1.59 milyar sayıda kullanıcıya sahip Facebook, canlı yayın videosu servisine yeni bir özellik eklendiğini açıkladı. Facebook’un canlı yayın servisine eklenen yeni özellik ile birilkte, kullanıcılar artık 24 saat kesintisiz bir şekilde canlı yayın yapabilecekler.

Halihazırda mevcut bulunan canlı yayının kalıcı olarak kaydedilememe sorununu odağına alan Facebook, yayını yapan kişinin videosunun bittiği andan itibaren kalıcı olarak kaydedileceğini, videonun saatler sonra dahi kullanıcılar tarafından izlenebileceğini ifade etti. Ayrıca canlı yayın sırasında video ekranı üzerinde kullanıcıların görüşlerini bildirmesine, tepkilerini göndermesine engel tanıyan özellik de geliştirilecek.

Daha önce söz konusu özelliğin gelecek süreçte kullanıcılara sunulacağını dile getiren Facebook, gün itibariyle site bünyesinden gerçekleştirilen canlı yayın sırasında Periscope uygulamasındaki kullanıma benzer olarak kullanıcıların tepkilerini, görüşlerini anında aktarabileceğini belirtti. Canlı yayın videolarına eklenen 24 saat kesintisiz canlı yayın özelliğinin, belgesel, doğa tanıtımı videolarında kullanılmaya yönelik olarak hazırlandığı ifade ediliyor.

Facebook’un 24 saat canlı yayın özelliğinin, multimedya belgesel şirketi Explore.org tarafından halihazırda kullanılmakta olduğu Digital Trends'deki haberde yer aldı. Özelliğin Facebook bünyesindeki 1.59 milyar kullanıcının çeşitli ihtiyaçlarına da hizmet edebileceği dile getiriliyor.

Shiftdelete'in haberine göre her ne kadar, insanların hayatlarının küçük bir kesimini paylaşması, özel hayat kavramı tartışmalarını meydana getirse de, insanların 24 saatlik hayatlarının aktarılmasının özel hayat kavramının varlığına yapacağı etki yadsınamaz. Özellikler uygulama platformuna en yakın zamanda gelecek güncelleme ile kullanıcılara sunulacak.

Facebook, kullanıcıların gizliliklerini ihlal ettiği gerekçesi ile bir kez daha ateş altında. Geçtiğimiz gün Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi'nde açılan bir toplu davanın iddiasına göre firma, kullanıcıların özel mesajlarını tarayarak federal gizlilik kurallarını çiğnemiş durumda.

Dava dosyasında söylenene göre Facebook, kullanıcıların özel mesajlarını tarayarak, bulduğu internet sayfası bağlantılarını bu sayfalar için "beğeni" olarak göstermiş durumda.

Davacılar, iddialarını daha da ileri götürerek, Facebook'un bu "beğeni" verilerini kullanıcı profilleri oluşturmak için kullandığını ve bu profillerin de hedefli reklamlar için kullanıldığını söylüyor. Şu anda davada herhangi bir parasal bedel istememekte ve istenilen tek şey, Facebook'un bu çalışmayı durdurması. Davacıların, yenilenmiş şikayetler için 8 Haziran'a kadar vakti bulunmakta.

Bir Facebook sözcüsü yaptığı açıklamada, firmanın mesajlardaki bağlantıları "beğeniye" çevirmeyi uzun süre önce bıraktığını belirtirken, iddia edilen çalışmanın herhangi bir gerçek zarar vermediğini ve bu yüzden de mahkemenin hasar bedeli istememesini uygun bulduklarını söylemekteydi. Geri kalan iddiaların da geçmiş çalışmalar oldukları ve tamamen yasal oldukları açıklandı.

Facebook'un yeni interaktif haritası ile Dünya genelinde kullanıcıların canlı yayınlarının yerlerini, anlık olarak görme şansına artık sahibiz.

Canlı Videolar haritası, Facebook sayfasının sol tarafında Uygulamalar sekmesinin altında bulunmakta.

Bu tuşa tıkladığınızda, var olan bütün canlı yayınlar, küçük mavi noktalar olarak karşınıza gelecek.

Eğer bir noktanın üzerine fare imlecini götürürseniz, Dünya'nın nerelerinden insanların bu videoyu izlediklerini de görebiliyorsunuz.

Harita, Facebook'un canlı yayın konusunda be kadar ciddi olduğunun yeni bir kanıtı olarak değerlendirilebilir.

Ancak  Periscope gibi bir rakip karşısında, Facebook'un işinin çok da kolay olmadığı ortada...

Facebook'un bir süredir kullanımda olan özelliğpi Facebook Live ile kullanıcılar Periscope'ta olduğu gibi takipçileriyle canlı yayında görüntülerini paylaşabiliyor.

Dün akşam ise, kısa sürede hızla kullanımı yaygınlaşan Facebook Live'i daha da ileri bir boyuta taşıyacak yeni bir özellik yayınlandı.

Haritaya girdiğiniz anda mavi noktaları göreceksiniz.

Dünya genelinde görülebilen noktaların üzerine fare imlecini getirdiğiniz anda yapılan yayını ve hatta yayını kaç kişinin takip ettiğini görebiliyorsunuz.

Facebook'un sosyal ağda öne çıkan başlıkları nasıl seçtiğine dair bir süredir devam eden tartışma yeni bir boyut kazanıyor gibi duruyor.

Firmanın bu başlıkların belirlenme sürecinde yalnızca makineler ve algoritmalardan oluşan bir denklemden mi yararlandığı yoksa aynı zamanda insanların da yer aldığı bir editör grubunun da buna dahil olup olmadığı meselesi, The Guardian sayesinde biraz daha netlik kazandı.

The Guardian tarafından ele geçirilen bazı belgeler sosyal medya devinin bu algoritmalara ek olarak küçük bir editöryal ekibi de bu sürece dahil ettiğine işaret ediyor.

Facebook, söz konusu öne çıkan başlıklara sosyal ağın ana sayfasında, sağ üst tarafta yer veriyor, ve bu bölümün internet üzerindeki en yüksek profile sahip alanlardan biri olduğu biliniyor.

The Guardian, söz konusu ekibin, ABD'de 2014'te gerçekleşen Ferguson protestolarında sosyal ağın bunu yeterince yansıtmadığı yönündeki eleştirilerden sonra devreye sokulduğunu ifade ediyor.

Facebook yetkilileri ise konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, The Guardian'ın yayınladığı bu bilgilerin halihazırdaki parametrelerini yansıtmadığını ve konuyla ilgili bir bilgilendirme yapacaklarını belirtti.

 

71 174

Facebook rakibi Twitter'ın Periscope uygulaması için karşı atak yaparak kullanıcılarına canlı yayın özelliğini sundu.

 

72 174

Uzun zamandır canlı yayın özelliğini test eden Facebook, tüm kullanıcılarına canlı yayın özelliğini sundu. Peki, Facebook canlı yayın özelliği nasıl kullanılır?

 

73 174

Facebook'ta canlı yayın yapmak için iOS veya Android cihazınızdan Facebook uygulamasını açın. Durum Güncelle seçeneğine tıklayın. Canlı yayın özelliği profilinizde aktifleşmiş ise alt bölmede "Yeni! Canlı video kaydet ve paylaş" seçeneği çıkacak.

 

74 174

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra Facebook canlı yayın ile ilgili kısa bir bilgi sizi karşılayacak. Bu ekranda devam seçeneğine tıklayın.

 

75 174

Son adımda ise "Canlı videonu açıkla.." bölümüne canlı yayınınızın ismini yazıp ve hangi kitle ile paylaşacağınızı seçip canlı yayına başlayabilirsiniz.

 

76 174

Facebook canlı yayın özelliğiyle  Periscope ile olan rekabetinde önemli bir adım atmış oldu. Canlı yayın özelliğinin Facebook'a ne kattığını ilerleyen dönemlerde daha iyi göreceğiz.

 

77 174

Facebook, dünyanın en büyük teknoloji devleri arasında rahatça ilk beşe girecek düzeyde. Ancak, şunu anladık ki; bir teknoloji devi bile korsan saldırılarına bağışık değil.

 

78 174

Facebook’un son günlerde başına gelen olay, teknoloji devlerinin bile korsan saldırılarından muzdarip olabileceğini ve herkesin, gereken tüm önlemleri alması gerektiği yönünde hepimize ders oldu.

Ünlü korsan birliği Devcore’dan Orange Tsai isimli takma isim, sosyal medya devine ait sunuculara bir arka kapı yerleştirdi.

Bu script temelli kötü niyetli yazılımın, tam anlamıyla başarılı olup olmadığı bilinmese de, Facebook sunucularında çok ciddi bir güvenlik açığının olduğunu belgelendi.

Eğer saldırı başarılı olduysa Orange Tsai, sosyal medya devi çalışanlarının e-posta hesaplarına, kişisel verilerine kolayca sızmış hatta Facebook’un sanal toplantılarına bile katılıp, bilgi edinip, fikir belirtmiş olabilir.

Neyse ki Devcore üyesi, diğer korsanlara nazaran vicdan sahibi ve sızdırılma olayını kamuoyu ile paylaştı. Bu da, dünyaca ünlü teknoloji devine söz konusu açıkları kapatmak için fırsat tanıdı.

Belki de bu eylem sosyal medya fenomeninin biraz daha alçak gönüllü olmasını ve daima, bir güvenlik açığı bulunabileceğini öğrenmesini sağlamıştır; bilemiyoruz.

Sosyal medya fenomeni, 2015 yılı maddi rakamlarında da büyük başarı elde etti. Facebook, 2015 mali döneminde, 3.7 milyar dolar net kar ve 6.3 milyar dolar gelir elde ettiğini, kısa süre önce duyurmuştu.

Şirket hali hazırda; WhatsApp, Instagram ve Oculus’un da sermaye çoğunluğuna sahip.

Facebook'un yaptığı bir anket çalışması, sosyal ağda yakında paylaşımlara bağış tuşu eklenebileceğinin sinyallerini veriyor.

Facebook’ta dolaşırken sıkça gördüğümüz “her like 1 dolar bağış”, “her 500 like bir tekerlekli sandalye” gibi asılsız paylaşımlardan çok daha mantıklı bir sistem yakında kullanıcılara sunulabilir.

İlk olarak The Verge tarafından tespit edilen yeni bir kullanıcı anketine göre, yakında kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlara bağış (ya da bahşiş) tuşu eklenebilir.

Yakın dönemde Hızlı Makaleler (Instant Articles) özelliğini tüm yayıncıların kullanımına açan sosyal ağ, içerik üreticilere yeni gelir modelleri oluşturabilmek adına önemli adımlar atıyor. Yayın hayatına veda eden ünlü teknoloji sitesi GigaOM’un kurucusu Om Malik bile yazdığı bir makalede şirketini bugün sıfırdan kuracak olsa, bir web sitesi açmak yerine bir Facebook sayfasının yeterli olacağını belirtiyor.

Ancak bunu paraya dönüştürme konusunda sıkıntı yaşadığını da itiraf ediyor. Her bir paylaşım için gelir sağlama imkanı sunulursa, Malik ve daha birçok yayıncının 1,5 milyar kullanıcıya sahip bu dev oyun sahasına akın edeceğine şüphe yok.

Aynı ankette, sosyal medya devinin içerik üreticilere gelir oluşturmak amacıyla farklı yolları da gözden geçirdiği anlaşılıyor.

Bu modeller arasında markalı içerikler (yakın zamanda onaylı sayfalar için devreye giren özellik) ve gönderilere Facebook reklamları almak da bulunuyor. Bu yöntemlerden biri bile hayata geçse, başta blogger’lar ve YouTuber’lar olmak üzere internet üzerindeki tüm içerik üreticiler Facebook’a adeta akın edecektir.

Mark Zuckerberg’in kurduğu sosyal ağın, reklam alanında son yıllarda yakaladığı ivme sayesinde Google seviyesinde bir deve dönüşmesiyle birlikte kıymetli içeriklerden gelir elde etmek ve bunu üreticilerle paylaşmak için pek çok fikri olduğu ortada.

Sosyal medya devi Facebook'un popüler mesajlaşma uygulaması Messenger, çok yakında sesli grup görüşme özelliğine de kavuşacak. Böylece kullanıcılar grup sohbetlerine sesleriyle de eşlik edebilecek.

Facebook'un bir milyarı aşkın üyeye sahip uygulaması Messenger'a yeni bir özellik daha geliyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre üzerinde çalışılan yeni özellik devreye girdiğinde artık kullanıcılar grup sohbetlerinde sesli olarak da görüşme yapabilecek.

Sesli grup görüşmesi özelliğinin duyurusunu Messenger'ı geliştiren ekipten sorumlu olan David Marcus, Facebook hesabı aracılığıyla yaptı.

Yaptığı açıklamada grup aramalarının önümüzdeki 24 saat içerisinde Messenger'un kurulu olduğu iOS ve Android işletim sistemine sahip tüm cihazlara geleceğini belirten Marcus, kullanıcıların grup sohbetlerinin üstünde bir arama simgesi göreceğini belirtiyor.

Arama simgesine tıkladığınızda sizden grup içerisinde görüşmeye eklemek istediğiniz kişiler isteniyor, kişileri seçtikten sonra aramaya yanıt verenler sesli görüşmeye dahil oluyor.

BERABERİNDE GELEN DİĞER YENİ ÖZELLİKLER

Sosyal devin yeni projeleri, internetin her yerde ve çok daha etkili olmasını sağlayacak!

Mark Zuckerberg'in geçtiğimiz gün "küresel bağlanabilirliğin" geleceği hakkında yaptığı etkileyici konuşmanın ardından, Facebook konuyla ilgili daha detaylı bilgileri sunmaya başladı. Karasal düzlemde yer alacak iki projeyle birlikte fiber internet hızının herhangi bir kayıp olmadan tam 2.1 Gbps'ye kadar çıkarılması yeni hedeflerden biri.

Terragraph adı verilen ilk proje yoğun şehir yerleşimleri üzerinden rahatlıkla geçebilen bir tür anten işlevi gören WiGig adlı düğümleri kullanarak yoğun bir veri transferi gerçekleştirmeye olanak tanıyacak.

Facebook'un ikinci projesi ARiES ise büyük şehir yapılanmaları olmayan daha tenha yerler için kablosuz altyapı teknolojisi sunacak. Tam açılımı "Antenna Radio Integration for Efficiency" olan ARiES daha çok 4G ve 5G arasında bir konumda yer alıyor. Sosyal ağ tarafından geliştirilen bu konseptler sayesinde aynı spektrum bandı üzerinde 24 farklı cihazı desteklemek mümkün olacak.

 

FACEBOOK'TAN YENİ ÖZELLİK

Facebook, videolarınızdaki kişileri otomatik olarak etiketleyecek bir teknoloji geliştirmeye çalışıyor.

Son günlerde videolarıyla ve video kullanım özellikleri ile dikkat çeken Facebook yeni bir atağa geçiyor. Bu konuya son zamanlarda çok önem veren sosyal dev, arkadaşlarınızı otomatik olarak etiketlemenin ve böylece onları daha kolay bulunabilir hale getirmenin yeni yollarını arıyor.

Facebook’un otomatik öğrenme bölümünün direktörü Joaquin Quiñonero Candelae, sosyal ağın geliştirmekte olduğu otomatik etiketleme işlevinin detaylarından San Francisco’daki F8 konferansında bahsetti.  Candelae’ye göre Facebook’un algoritmaları yakın bir gelecekte videolardaki kişileri başarıyla algılayıp, etiketlemeye izin verecek.

Bu sayede geçmişte arkadaşınızla göründüğünüz videoları kolayca bulabileceksiniz. Benzer şekilde başkalarının göründüğü videoları bulmak da kolaylaşacak. Teknoloji muhtemelen Facebook’un yapay zeka destekli yüz algılama sistemi DeepFace’tekine benzer teknikler kullanacak.

Sosyal devin nihai hedefi, Facebook’u kayıtlı ve canlı videolar için daha uyumlu bir haline getirmek. Son dönemde canlı video işine ciddi biçimde girişen Facebook, bu videolarda olup bitenleri algılayarak platformunu hiç olmadığı kadar güçlendirebilir. Videolarda olup bitenleri algılamak, Facebook’a reklam konusunda da yeni avantajlar kazandırabilir.

 

İŞTE DİĞER YENİ FACEBOOK ÖZELLİKLERİ

2004 yılından itibaren dünyayı kasıp kavuran Facebook çılgınlığı her geçen gün kendini yenileyerek devam ediyor. Peki her gün kullandığınız Facebook hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz. İşte Facebook'un hiç bilinmeyen 7 özelliği...

Facebook'un orijinal ana sayfası ve Al Pacino

Facebook 2007 yılında büyük bir tasarım değişikliğine gitmeden önce, orijinal anasayfada bir adamın yüzü hemen dikkat çekiyordu. Facebook adamı (Facebook Guy) olarak ünlenen bu gizemli adamın kim olduğu yıllarca gizemini korudu.

David Kirkpatrick, The Facebook Effect isimli kitabında, bu resmin, manipüle edilmiş bir Al Pacino resmi olduğunu ilk kez açıkladı. Resim, Mack Zuckerberg'in bir okul arkadaşı tarafından hazırlanmıştı.

 

Facebook'un iptal edilen özelliği

Facebook'un ilk zamanlardaki özelliklerinden biri de dosya paylaşımıydı. Arkadaşlar arasında dosya paylaşmak için Wirehog isimli bir dosya paylaşım servisine sahip olan site, bu özelliği, 2006 yılında, telif kaygıları nedeniyle iptal etti. Oysa Wirehog, 2004 yılında hayata geçirilirken, kalıcı bir özellik olması planlanmıştı.

 

Facebook'a giren ilk dev şirketler

Facebook ilk olarak okul arkadaşlarını birbirine bağlamak için kurulsa da, daha sonra dev şirketler için de bir iletişim platformuna dönüştü. Facebook'u kullanan ilk devler arasında Apple ve Microsoft yer alıyordu. EA, Amazon, Pepsi, PricewaterhouseCoopers gibi devler de, Apple ve Microsoft'u takip etti.

 

Poke kelimesinin anlamı

Her ne kadar ülkemizde "Dürtme" olarak çevrilse de, Facebook'un "Poke" seçeneği yıllardır gizemini koruyor. Bu düğmenin ne işe yaradığı biliniyor ama Poke kelimesinin tam olarak ne anlama geldiğini bilen yok, çünkü Facebook, sorulan yüzlerce soruya rağmen bu konuda açıklama yapmıyor.

Hatta Zuckerberg, yaptığı bir açıklamada "Eğlenceli olduğu için bu seçeneği koyduk, kullanmanıza bakın ama Poke kelimesinin tam anlamı hakkında bizden bir açıklama alamayacaksınız" demişti.

Facebook'ta ortalama arkadaş sayısı

Sizin Facebook'ta kaç arkadaşınız olduğunu bilmiyoruz ama tüm kullanıcıların ortalaması, kişi başına 135 arkadaşa denk geliyor. Bunun yanında, sadece bir ayda Facebook'ta geçirilen toplam sürenin yaklaşık 500 milyar dakika olduğu tahmin ediliyor.

 

Yemekte ne var?

Facebook çalışanları, her gün 3 öğün yemek ve içecek hakkına sahip. Çalışanlar, günün menüsünde ne olduğunu öğrenmek için yerlerinden kalkmadan, hatta profillerinden çıkmadan öğrenebiliyor; çünkü bunun için bir uygulama var. Lunchtime isimli bu küçük Facebook uygulaması, profil sayfasında yeni bir sekme açıyor ve menüyü ekrana getiriyor.

Zuckerberg'in mezuniyet yalanı

Marc Zuckerberg, kendi profilinde Harvard mezunu olduğunu yazmış. Ama Zuckerberg, mezun olamadan üniversiteyi terk etmiş ve Facebook üzerinde yoğunlaşmış. Kendisine bu konuda sorulan bir soruya ise şu şekilde yanıt veriyor: "Okulu yarım bırakanlar için bir seçeneğimiz yok; bu yüzden öyle yazdım."

 

FACEBOOK'TAN KAMERALI YENİLİK

Facebook, 17 kameraya sahip ve 8K çekim desteği sunan 360 derecelik kamerasını duyurdu. Sosyal medya devinin F8 konferansı ile tanıttığı 360 derecelik çekim sunan Facebook Surround 360 kamerası ortaya çıktı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x