BAKAN ÖZLÜ TÜPRAŞ'TAKİ PATLAMANIN NEDENİNİ AÇIKLADI:

BAKAN ÖZLÜ TÜPRAŞ'TAKİ PATLAMANIN NEDENİNİ AÇIKLADI:


BAKAN ÖZLÜ TÜPRAŞ'TAKİ PATLAMANIN NEDENİNİ AÇIKLADI:


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜPRAŞ'ın  İzmir Rafinerisi'nde 4 işçinin yaşamını yitirdiği kazaya ilişkin, "Bir sıkışmadan  bahsediliyor, naftanın sıkışmasından. Aslında patlama olan tank 1,5 yıldır  kullanılmayan bir tank. Boş bir tank ama tamir sırasında ateş alması sonucunda  bir patlama meydana gelmiş." dedi.
Bakan Özlü, dün Sabah saatlerinde 4 işçinin hayatını kaybettiği  patlamanın meydana geldiği TÜPRAŞ'ın Aliağa ilçesindeki İzmir Rafinerisi'ni  ziyaret etti. Özlü, basına kapalı gerçekleştirilen ziyarette yetkililerden  kazayla ilgili bilgi aldı.

Yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından tesisten ayrılıken  gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Özlü, dün bazı programları için  bulunduğu İzmir'de kazayı haber aldığını ve büyük üzüntü duyduğunu, yaşamını  yitiren işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dilediğini söyledi.

Özlü, kazanın nedenine ilişkin detaylı incelemenin başlatıldığını  belirterek, "Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, hem de bizim  bakanlığımız devletin bütün kademeleri bu kazayı inceliyor. Bir sıkışmadan  bahsediliyor, naftanın sıkışmasından. Aslında patlama olan tank 1,5 yıldır  kullanılmayan bir tank. Boş bir tank ama tamir sırasında ateş alması sonucunda  bir patlama meydana gelmiş." diye konuştu.

Patlamaya ilişkin bütün ihtimalleri araştırdıklarını vurgulayan Özlü,  şunları kaydetti:
"Bir yerde bir eksik var tabi, patladığına göre. Ama bunun nereden  kaynaklandığı nasıl meydana geldiğini bize kesin olarak teknik raporlar  söyleyecek. Şu anda kazanın nasıl meydana geldiği ile ilgili kesin bir şey  söylemek mümkün değil, raporları bekleyeceğiz. Rafinerinin çalışması ile ilgili  herhangi bir aksama yok, işçiler iş başında devam ediyor. Aslında bu yakında  hizmete alınması planlanan bir tankın tamiratı sırasında meydana gelen bir olay.

Bir gaz sıkışmasından bahsediliyor, gaz sıkışması olabileceği  düşünülüyor. Bir de iş talimatlarına uygun bir şekilde işlem yapılmış mı? Çünkü  iş talimatları vardır dışarda ve içerde nasıl tamir yapılır, bu talimata uygun  işlem yapılmış mı gaz sıkışması var mı? gibi konuları inceleniyor."

Özlü daha sonra kazada yaşamını yitiren Mehmet Dere’nin Aliağa  Mezarlığındaki cenaze törenine katıldı. Dere'nin kayınbiraderi Hakan Karataş ile sohbet eden Özlü, aileye başsağlığı diledi.

Aliağa Mezarlığındaki şehitliği ziyaret eden Özlü, geçen yıl 20  Ekim'de Hakkari'nin Çukurca ilçesinde PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit  olan Piyade Yüzbaşı Oğuz Özgür Çevik'in kabrinde dua etti.

Yeni Şakran Mahallesi'nde TÜPRAŞ'taki kazada yaşamını yitiren Mehmet  Karademir'in ailesini de ziyaret eden Özlü, baba Ali Karademir'a taziyelerini  iletti.