ŞEKERİ KESTİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA NELER OLUYOR?

ŞEKERİ KESTİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA NELER OLUYOR?

ŞEKERİ KESTİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA NELER OLUYOR?

11 Ağustos 2017 - 22:30

Şeker son dönemde üzerinde en çok tartışılan konulardan biri. Bunun nedeni ise şekeri artık doğal yollar dışında almamız ve gereğinden çok fazla tüketmemiz. Bu nedenle artık bir ihtiyaçtan çok zararlı bir fazlalığa dönmüş durumda. Üstelik kanserden otoimmün rahatsızlıklara pek çok araştırma da bize bu konuda pek hayırlı şeyler söylemiyor. Peki, şekeri kestiğimizde vücudumuzda neler oluyor?

Parlıyorsunuz

Şeker moleküllerinin vücudunuzdaki hücrelere etkisine glikasyon deniyor ve glikasyonun en çok etkilediği hücrelerin başında cilt hücreleri geliyor. Proteinler şekerle bağlandığında cildin yüzeyinde kırışmalara, sarkmalara, renksizleşmeye ve parlaklık kaybına neden oluyor. Oysa şekeri bıraktığınızda sadece 72 ila 96 saatlik bir sürede cildinizdeki değişikliğin farkına varıyorsunuz. Evet, yanlış duymadınız güzel bir cilde kavuşmanın etkilerini bu kadar kısa sürede görebiliyorsunuz.

Sivilcelerden kurtuluyorsunuz

Şeker kuru bir cilt yaratabildiği gibi sivilceli bir yüzün de nedeni olabiliyor. Çünkü bağışıklık sisteminizi zayıflatıyor. Zayıf bir bağışıklık sistemi de bakterilerle savaşamıyor ve bu bakteriler gözeneklerinize yerleşiyor. Ortaya ne çıktı? Sivilceler!

Doğurganlığınız artıyor

29 yaşındaki Ellen Picton endometriozis hastalığı nedeniyle çocuk sahibi olamayacağını düşünüyordu. Doktorlar da bu konuda ona çok az şans veriyordu. Ancak Picton farklı bir yöntem deneyip, yine aynı hastalığı taşıyan bir doktorun tavsiyesiyle şekeri hayatından çıkardı. Sadece 3 ay sonra hamile kaldı. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki doğurganlık ve şeker arasında bir bağlantı bulunuyor. Daha doğrusu hormonlar üzerinde.

Hormonlarınız düzenleniyor

2007’de Amerika’da Çocuk ve Aile Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırma aşırı miktarda şekerin vücuttaki östrojen ve testesteron seviyelerini kontrol eden geni kapatabileceğini buldu. SHBG olarak adlandırılan bu genin doğru çalışmasını istiyorsanız şekere dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü çok fazla salgılanan testesteron ve östrojen birçok hastalığa neden olabiliyor.

Beyninizi çalıştırıyor

Fruktoz ilk tüketildiğinde beynin ödülüdür. Geçici bir yükselme olur ve kendini iyi hissettirir. Ancak araştırmalar artan şeker seviyesinin dopamin sinyalizasyonunu etkilediğini ve ödül mekanizmasını bozduğunu gösteriyor. Beyin devamlı yüksek halde kalmak için daha fazla şeker istiyor ve bu da ödül mekanizmasını zamanla çökertiyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x