BAKAN EROĞLU: LAVANTAYA DAYALI SANAYİ KURULACAK

BAKAN EROĞLU: LAVANTAYA DAYALI SANAYİ KURULACAK

BAKAN EROĞLU: LAVANTAYA DAYALI SANAYİ KURULACAK

08 Ağustos 2017 - 12:31

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu : Şifalı bitkiler açısından Türkiye çok zengin, Lavantaya dayalı sanayi kurmak için bir hazırlık yapıyoruz. Çünkü bunlar artık  çok para getiriyor. Bakın bir şişe parfüm kaça satılıyor. Bir parfüm bakıyorsunuz  60 ila 100 dolar" ifadelerini kullandı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Çorum'da  - Bakan Eroğlu: -  "Türkiye olarak bizdeki tıbbı aromatik bitkiler ve endemik türler Avrupa  kıtasından daha fazla. 12 bin tür var, bunun 3 bin 700'ü endemik tür. Yani başka  yerde yok, Türkiye'de var. Şifalı bitkiler açısından da Türkiye çok zengin" -  "Lavantaya dayalı sanayi kurmak için bir hazırlık yapıyoruz. Çünkü bunlar artık  çok para getiriyor. Bakın bir şişe parfüm kaça satılıyor. Bir parfüm bakıyorsunuz  60 ila 100 dolar"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye olarak  bizdeki tıbbı aromatik bitkiler ve endemik türler Avrupa kıtasından daha fazla.  12 bin tür var, bunun 3 bin 700'ü endemik tür. Yani başka yerde yok, Türkiye'de  var. Şifalı bitkiler açısından da Türkiye çok zengin." dedi. 

Çeşitli programlara katılmak üzere Çorum'a gelen Bakan Eroğlu, Vali  Necmettin Kılıç'ı makamında ziyaret etti. Daha sonra basın toplantısı yapan Bakan  Eroğlu, Çorum'a "heybeleri dolu" geldiklerini söyledi.

Kentte yapılacak yatırımlarla ilgili müjdeler veren Bakan Eroğlu,  "Bugün 71 milyon liralık 7 tesisin temelini atacağız. Özellikle söz verdiğimiz  Sungurlu Barajı'nın temelini atacağız. Bunun yanı sıra sulama ve taşkın koruma  tesislerinin de temelini atacağız. Bal üretimi burada çok iyi gidiyor. Hatta  Çorum balı, Çorum leblebisini tanıtımda geçecek gibi geliyor. Biz artık 'Çorum'un  balı, Çorum leblebisi ile yenir' diye slogan üreteceğiz. Şimdiye kadar 97 köyde  bal ormanı kuruldu, 25 köyde arazi hazırlığı yapılıyor, 51 köyde de proje  çalışması yapılıyor. Dolayısıyla 170 köyde bal üretimi için bal ormanları  yapılacak, bunun müjdesini veriyorum." diye konuştu.

Tıbbi aromatik bitkilerin üretiminin çok önemli olduğunu vurgulayan  Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bütün dünyada yılda 115 milyar dolar ticari bir potansiyel var.  Türkiye olarak bizdeki tıbbı aromatik bitkiler ve endemik türler Avrupa  kıtasından daha fazla. 12 bin tür var, bunun 3 bin 700'ü endemik tür. Yani başka  yerde yok Türkiye'de var. Şifalı bitkiler açısından da Türkiye çok zengin. Çünkü  Türkiye nasıl ki kavşak noktasıysa, bütün iklimlerin de kavşak noktası olduğu  için biyolojik çeşitlilik çok fazla. Biz biyolojik çeşitliliğe dayalı olarak  geleneksel bilginin değerlendirmesi projesi kapsamında 7'nci il olarak Çorum'u da  dahil ettik. Hayırlı olsun."

Bir grup milletvekilinin heyet halinde Marsilya'ya lavanta sanayisini  incelemeye gittiğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Fransa, lavanta sanayisinden çok  büyük para kazanıyor. Dolayısıyla oraya giden heyet, bu sanayi hakkında bilgi  alacak. Lavantaya dayalı sanayi kurmak için bir hazırlık yapıyoruz. Çünkü bunlar  artık çok para getiriyor. Bakın bir şişe parfüm kaça satılıyor. Bir parfüm  bakıyorsunuz 60 ila 100 dolar. Halbuki onun üretimi bizde var" ifadesini  kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x