KIDEM TAZMİNATINA ZAMAN AYARI!

KIDEM TAZMİNATINA ZAMAN AYARI!

KIDEM TAZMİNATINA ZAMAN AYARI!

16 Ekim 2017 - 09:37

İş Mahkemesi’ne gitmeden önce ‘arabulucu’ya başvuruyu zorunlu kılan düzenleme Meclis’te kabul edildi. Düzenlemede, kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere işçinin hak arama süreleriyle ilgili de önemli detaylar var

Sigortalı çalışan herkesi yakından ilgilendiren arabuluculuk düzenlemesi (İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı) Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek düzenlemeye göre işçi; kıdem, ihbar tazminatı ve fazla mesai, yıllık izin ücreti gibi alacaklar için mahkemeden önce arabulucuya başvuracak.

YARI YARIYA İNECEK


Düzenlemede hak arama için tanınan zamanaşımı süresiyle ilgili de önemli detaylar var. Zamanaşımı süresi (hakkın isteneceği süre) iş sözleşmesinin sonladığı tarihte başlıyor. Normalde kıdem, ihbar, kötü niyet, ayrımcılık tazminatı ve yıllık izin ücretlerinin talebi için 10 yıllık zamanaşımı süresi var. Yeni yasayla bu süre 5 yıla yani yarıya inecek.

FAİZİYLE ALABİLİYOR


Örneğin; kıdemin sadece brüt maaştan ibaret olduğuyla ilgili yanılgı var. Halbuki düzenli yapılan birçok ödeme kıdem hesabına dahil ediliyor. İşçi bilmeden brüt ücretle hesaplanan kıdemi alıyor. Bir süre sonra hakkını eksik aldığını öğrenen işçi, 10 yıl içinde dava açıp bu hakkını faiziyle alabiliyordu. Şimdi bunu 5 yıl içinde istemezse hakkı yanacak.

ÖNCEKİ HAKLAR NE OLACAK?


5 yıllık zamanaşımı süresi yasa yürürlüğe girdikten sonraki durumlar için geçerli olacak. Mevcut haklar ise korunacak. Ancak daha önce içten çıkarılanlar için 10 yıllık zamanaşımı süresinin bitimine 5 yıldan fazla varsa hak, 5 yıl sonra yanacak. Örneğin; 3 yıl önce işten atılan işçinin tazminat davası için daha 7 yılı varken bu süre 5 yılla sınırlandırılacak.

YILLIK İZİN İÇİN DE GEÇERLİ


İş Kanunu’nda iş sözleşmesinin sona ermesiyle işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödeneceği yer alıyor. Bu ücretlere ilişkin zamanaşımı süresi Temmuz 2012’den itibaren 10 yıl olarak uygulanıyor. Yeni yasayla bu 10 yıllık süre iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıl olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x