Çin’den şaşırtan hamle! Yeni denizaşırı askeri üs

Çin’den şaşırtan hamle! Yeni denizaşırı askeri üs

Çin’den şaşırtan hamle! Yeni denizaşırı askeri üs

07 Haziran 2017 - 16:00

ABD Çin'in yeni denizaşırı askeri üsler kuracağını düşünüyor. Pakistan muhtemel tercih...

ABD savunma bakanlığının dün açıkladığı bir rapora göre, Afrika ülkesi Cibuti'de daha önce bir askeri üs kurmuş olan Çin'in kurmak isteyeceği yeni bir denizaşırı üs için en olası konum Pakistan olabilir.

Bu öngörü, Pentagon'un 180 milyar doları aştığını tahmin ettiği Çin savunma harcamalarının, Çin ordusunun 2016 yılındaki büyümesini finanse ettiğini belirten 97 sayfalık bir raporda yer alıyor. Rapor dün Kongre'ye sunuldu.

Bu miktar, Çin'in 954.35 milyar yuan (140.4 milyar dolar) olan resmi savunma bütçesinin çok üstünde. Rapora göre, Çinli liderler ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen, "öngörülebilir gelecekte" savunma harcamalarını arttırmaya kararlı görünüyorlar. Raporda, Çin'in, önemli bir ABD üssüne ev sahipliği yapan ve Süveyş kanalına giden yolda Kızıldeniz'in güney girişinde stratejik bir konumda bulunan Cibuti'de ilk denizaşırı üssünü inşa etmiş olması önemle vurgulandı.

"Çin muhtemelen Pakistan gibi benzer stratejik çıkarlara ve eskiden beri süregelen dostane ilişkilere sahip olduğu ülkelerde yeni askeri üsler kurmak isteyecektir." Hint Okyanusu'nun kuzeybatı kıyısında bulunan Cibuti'nin de Bangladeş, Myanmar ve Sri Lanka gibi Çin'in Hindistan'ı çevreleyen 'inci dizisi' haline gelme olasılığı Hindistan'da endişelere yol açıyor.

Raporda Hindistan'ın, Pakistan'daki Çin üssüne verebileceği tepkiden bahsedilmiyor.

Ancak rapor, Pakistan'ın Asya-Pasifik bölgesinde Çin silah ihracatı için halen önde gelen pazar olduğunu bildirdi. Bu bölge, 2011'den 2015'e kadar Çin'in 20 milyar doları aşan silah satışının 9 milyar doları bu bölgeden gelmişti.

Çin, geçen yıl Pakistan ile sekiz adet denizaltı satışı için anlaşma imzaladı.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, bu konudaki bir soru üzerine, Çin'in, ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya hakkı olduğunu belirtmeyi görmezden gelen "sorumsuz" Pentagon raporuna "kesinlikle karşı" olduğunu söyledi.

Hua, Pakistan'da kurulabilecek üslerle ilgili yorumların "varsayımdan ibaret" olduğunu belirtmekle yetindi ve Çin'in ve Pakistan'ın üçüncü tarafları hedef almayan dostça bir işbirliğine sahip olduklarını ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x