SICAK HAVA VE POYRAZ KARPUZA ZARAR VERDİ

SICAK HAVA VE POYRAZ KARPUZA ZARAR VERDİ

SICAK HAVA VE POYRAZ KARPUZA ZARAR VERDİ

08 Temmuz 2017 - 20:50

Türkiye'de karpuz üretimin önde gelen alanlarından olan Adana'da, aşırı sıcak hava ve ardından yaşanan poyraz nedeniyle sararan ürünler tarlada kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Karpuz 'afet' nedeniyle tarlada kaldı. Zarar görmeyen bölümü de zaten nakliyesini karşılamadığı için alıcı bulamıyor. Herkesin içi yanıyor"
Karpuz üretiminde önde gelen illerden olan Adana'da  üreticiler, sıcak hava ve ardından etkili olan poyraz nedeniyle zor günler  geçiriyor.

Yüreğir Ziraat  Odasından yapılan açıklamaya göre, haziran ayının son  haftası tüm Türkiye’yi etkisi altına alan "Afrika" sıcakları ve sonrasında esen  şiddetli poyraz nedeniyle sararan ürünler tarlada kaldı.

Poyraz nedeniyle olgunlaşmış karpuzlar sararıp hasat edilemeyecek  duruma geldi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hava şartlarının en  fazla Yüreğir ve Seyhan bölgesinin etkilendiğini belirtti.

Çukurova’nın bereketli topraklarında "afet" yaşandığını ifade eden  Doğan, bu nedenle zor günler geçirdiklerini dile getirdi. Doğan, karpuzun  ekildiği zaman yaşanan don, sonrasında aşırı sıcak ve hasat zamanı poyrazın  vurduğu çiftçinin, devletin şefkat eline ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Çiftçinin ödemelerinin başlayacağını belirten Doğan, şunları kaydetti: “Ödemeler başlayacak ama üreticinin borçlarını ödeme şansı kalmadı.  Karpuz 'afet' nedeniyle tarlada kaldı. Zarar görmeyen bölümü de zaten nakliyesini  karşılamadığı için alıcı bulamıyor. Herkesin içi yanıyor. Ayrıca, sektörde bir  panik başladı. İlaççı da fideci de işçi de mazotçu da panik var. Herkes parasını  kurtarmanın derdine düşmüş durumda. Karpuzun para etmediğini duyan, henüz vadesi  gelmemiş alacağının peşine düşüyor. Sektör tamamen kilitlenmiş durumda.”

Doğan, çiftçinin "tefecinin" eline düşmemesi için Ziraat Bankası ve  tarım-kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenerek, zararının hiç değilse  bir kısmının afet kapsamında karşılanmasını isteyerek, “Çiftçi borcunu  ödeyemediği zaman tüm sektör mağdur olacak. Zirai ilaç bayileri, fideciler,  çiftçiye vadeli mazot veren petrol istasyonları, hepsi bundan olumsuz  etkilenecek.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x