ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞENE KADAR SIKI DURUŞ SÜRECEK!

ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞENE KADAR SIKI DURUŞ SÜRECEK!

ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞENE KADAR SIKI DURUŞ SÜRECEK!

27 Eylül 2017 - 12:44


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelecek dönemdeki önceliklerden bazılarının; enflasyonu tek haneye ve daha düşük seviyelere düşürmek, cari açığı  sürdürülebilir bir politikada tutmak, mali disiplini korumak olduğunu söyledi.
"Finansal Teknolojiler ve Risk Yönetimi" ana temasıyla  düzenlenen 8. İstanbul Finans Zirvesinin (IFS 2017) açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  teknolojinin hemen hemen yaşamın bütün alanlarında çok başat bir rol oynayacağını  söyledi. Finans ve bankacılık sektörünün dünyada çok geliştiğini dile getiren  Şimşek, fintech konusuna eğilinmesi halinde bu alanda ihracatçı konumuna  gelinebileceğini aktardı.

Şimşek, bu konudaki yatırımların henüz Türkiye'de sınırlı olduğunu  kaydederek, dünyada fintech şirketlerine fon akışının 2015 yılında zirveyi  görerek 47 milyar doları bulduğunu, bu alana yatırımcıların fon aktarmayı  sürdüreceğini ifade etti.

Sektöre bu alana yatırım çağrısında bulunan Şimşek, "Bu konuyla ilgili  gerek yasal düzenleme gerek teşvikler konusunda biz her türlü yardımda  bulunacağız." diye konuştu.

Şimşek, küresel ekonominin şu anda iyi gittiğini, büyümenin  hızlandığını, gelecek 3 yılda ortalama büyüme beklentisinin 3,7 olduğunu  belirterek, bunun iyi bir rakam olduğunu vurguladı.

Küresel ticarette bir toparlanma yaşandığını ve bunun Türkiye için iyi  bir haber teşkil ettiğini  dile getiren Şimşek, "Bizim için büyük bir fırsat. Bu  dönemlerde şoklara karşı ekonomimizin direncini nasıl artırabiliriz yaklaşımıyla  Orta Vadeli Programımızı dizayn ettik." dedi.

Şimşek, yaptıkları reformlarla Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler  arasına koymayı amaçladıklarını, önceliklerinin bu olduğunu kaydederek, bunu  yaparken makro finansal istikrarı gözeteceklerini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, gelecek dönemdeki önceliklerden  bazılarının; enflasyonu tek haneye ve daha düşük seviyelere düşürmek, cari açığı  sürdürülebilir bir politikada tutmak, mali disiplini korumak olduğunu söyledi.

Türkiye'de siyasi belirsizliğinin yeni sistemle azalacağını dile  getiren Şimşek, artık Türkiye'de hükümet krizlerinin geride kaldığını bildirdi.

Şimşek, "Enflasyon tek hanelere inene kadar yapısal reformlara ve sıkı  duruşa devam edeceğiz. Çünkü ancak o şekilde finans piyasaları derinleşebilir,  Türkiye sürdürülübilir yüksek kapsayıcı büyümeyi sağlayabilir." ifadelerini  kullandı.

"HİÇBİR ALANDA BELİRSİZLİĞE YER VERMEYECEĞİZ"

Şimşek, Türkiye'nin büyüme performansının son 15 yılda muazzam bir  şekilde iyileştiğini, Cumhuriyet döneminin tamamında yüzde 4,7 büyüyen  Türkiye'nin son 15 yılda reformlar sayesinde ortalama yüzde 5,6 büyüdüğünü  söyledi.

Bu reformların ve sıkı duruşun Türkiye'yi yüksek gelir grubuna  götüreceğini dile getiren Şimşek, "Bu nedenle biz makro finansal istikrarı  önceliklendirmeye devam edeceğiz. Bir taraftan yapısal reformları hızlandırırken  bir taraftan da hiçbir alanda belirsizliğe yer vermeyeceğiz ve öngörülebirliği  daha da artıracağız." dedi.

Şimşek, Türkiye'nin dışa açık kalmaya devam edeceğini kaydederek, "Biz  küresel ekonomiye son dönemde önemli ölçüde entegre olduk. Bundan da çok  faydalandık. Aslında küresel ticarette korumacılığın ne kadar zararlı olduğunu  biliyoruz." diye konuştu.

Ticaretin istihdamı olumsuz etkilediğine dair hiçbir çalışma  olmadığını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz dışa açık kalmaya, küresel ekonomiye entegre olmaya devam  edeceğiz. Bu nedenle İstanbul'un her alanda ve özellikle finans alanında daha da  güçlenmesi bizim önceliğimizdir. Bu çerçevede gerek AB, gerek Orta Doğu gerekse  dünyanın diğer bölgeleri ile ticaret ve yatırım ilişkilerimizi daha da  güçlendireceğiz ve dışa açık kalmaya, komşularımızla, dünya ile yapıcı, güçlü  ilişkiler kurmaya devam edeceğiz."

"EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRMAK İÇİN YOĞUN ÇABA HARCAYACAĞIZ"

Şimşek, Türkiye'nin satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın 13.  büyük ekonomisi olduğunu belirterek, IMF tahminlerine göre bu yıl 2,1 trilyon  dolar civarında bir ekonomik büyüklüğe ulaşacaklarını, kişi başına düşen milli  gelirde 25 bin doları aşacaklarını anlattı.

Türkiye'nin eğitime çok yatırım yaptığını, eğitimi önceliklendirdiğini dile getiren Şimşek, neredeyse 23,5 milyon öğrenci bulunduğunu aktardı. Şimşek, bugün vergi gelirlerinin neredeyse 4'te birini eğitime  harcadıklarını, gelecek dönemde kaliteyi artırmak için yoğun bir çaba içinde  olacaklarını vurguladı.

Türk ekonomisinin dinamik ve geleceğinin parlak olduğunu kaydeden  Şimşek, Türkiye'nin çevresindeki sıkıntıların ilanihaye devam etmeyeceğini,  giderek zayıflayan DEAŞ'ın artık güç kaybettiğini söyledi. Şimşek, "Türkiye'nin de güçlü mücadelesiyle DEAŞ bölgemizde giderek  zayıflıyor. Bu önemli bir gelişme. Birkaç yıl sonra belki hep birlikte bu tür  zirvelerde Libya'yı, Yemen'i, Irak'ı, Suriye'yi nasıl birlikte inşa ederiz, bunun  finansmanını nasıl sağlarızı konuşuyor olacağız." dedi.

"KİTLE FONLAMASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Şimşek, getirilen reform ve teşviklerden bahsederek, yakında TBMM'ye  gelecek bir tasarı olduğunu, kitle fonlamasını hayata geçireceklerini vurguladı. Artık fonlara doğrudan kaynak vererek onların Türkiye'de gelecek  vadeden teknoloji firmalarına bu kaynağı aktarmalarına imkan vereceklerini dile  getiren Şimşek, Türkiye'nin verdiği teşviklerden ve yapılan reformlardan  bahsetti.

Şimşek, "Diğer önemli bir konu Türkiye'de önümüzdeki dönemde Varlık  Fonu bünyesinde butik yatırım bankacılığı da geliştirilebilir ama mevcut kalkınma  bankasının da daha ticari esaslara göre faaliyet göstermesine yönelik olarak bir  çalışmayı bitirdik. Yakında onu da meclise göndermeyi ümit ediyoruz." ifadelerini  kullandı.

Türkiye'nin tüm sıkıntılara rağmen büyümeyi sürdürdüğünü, sağlam  ekonomisi ile orta üst gelir grubuna son derece yaklaştığını dile getiren Şimşek,  gelecek 3-4 yıl içerisinde yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceklerini aktardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x