CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN KANUN ONAYI!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KANUN ONAYI!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KANUN ONAYI!

10 Ocak 2017 - 09:09 - Güncelleme: 10 Ocak 2017 - 09:14

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı Sınai  Mülkiyet Kanunu'na göre, patent hakkı, koruma süresinin dolması, patent sahibinin  patent hakkından vazgeçmesi veya yıllık ücretlerin öngörülen sürelerde ödenmemesi  halinde sona erecek.

 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan,  Sınai Mulkiyet Kanunu'nu yayımlanmak uzere Basbakanlıga gonderdi.

Kanuna göre, zorunlu lisansın devri, işletme ile veya işletmenin  lisansın değerlendirildiği kısmı ile devredilmesiyle geçerli olabilecek. Zorunlu  lisansın, patent konularının bağımlılığı gerekçesiyle verilmesi halinde ise  lisans, bağımlı patentle beraber devredilecek. Lisans alan veya patent sahibi,  zorunlu lisans verilmesinden sonra ortaya çıkan ve değişikliği haklı kılan  olaylara dayanarak, mahkemeden, zorunlu lisans bedelinde veya şartlarında  değişiklik yapılmasını talep edebilecek.

Lisans alan, zorunlu lisanstan doğan yükümlülüklerini ciddi şekilde  ihlal ettiği veya sürekli olarak yerine getirmediği takdirde mahkeme, patent  sahibinin talebi üzerine, tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla lisansı iptal  edebilecek. Zorunlu lisansın verilmesine neden olan şartların sona ermesi ve  tekrarlanma ihtimalinin ortadan kalkması halinde, talep üzerine mahkeme zorunlu  lisansı iptal kararı verebilecek. Mahkeme, Türk Patent ve Marka Kurumunun nihai  kararından sonra, patent konusu, patent verilebilirlik şartlarını taşımıyorsa,  başvurunun ilk halinin kapsamını aşıyorsa, buluş yeteri kadar açıklanmamışsa,  patent sahibinin patent isteme hakkına sahip olmadığı ispatlanmışsa, patentin  hükümsüz kılınmasına karar verebilecek.

Patent sahibinin, patent isteme hakkına sahip olmadığı hakkındaki  iddiayı ancak buluşu yapan veya halefleri tarafından ileri sürülebilecek.  Patentin hükümsüzlüğü davası, patentin koruma süresince veya hakkın sona ermesini  izleyen 5 yıl içinde, sicile patent sahibi olarak kayıtlı kişiye karşı  açılabilecek. Menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve  kuruluşları patentin hükümsüzlüğünü isteyebilecek. Patentin hükümsüzlüğüne karar  verilmesi halinde, kararın sonuçları geçmişe dönük olarak etkili olacak, patent  veya patent başvurusuna sağlanan koruma hiç doğmamış sayılacak. Kesinleşmiş  kararla hükümsüz kılınan patent, Enstitü tarafından sicilden terkin edilecek.

Patent hakkının sona ermesi

 Patent hakkı, koruma süresinin dolması, patent sahibinin patent  hakkından vazgeçmesi veya yılık ücretlerin öngörülen sürelerde ödenmemesi halinde  sona erecek. Hakkı sona eren patentin konusu, kamuya ait olacak.

  Patent sahibi, patentin tamamından veya bir ya da birden çok patent  isteminden vazgeçebilecek. Sicile kayıtlı hak ve lisans sahiplerinin izni  olmadıkça, patentten vazgeçilemeyecek. Patent üzerinde, üçüncü kişi tarafından  hak sahipliği iddia edilmiş ve bu hususta alınan tedbir kararı sicile  kaydedilmişse, bu kişinin izni olmadıkça patentten vazgeçilmesi mümkün olmayacak.

Patent hakkına tecavüz

Kanunda, patent veya faydalı model hakkına tecavüz fiilleri şöyle  sıralandı:

  "Patent veya faydalı model sahibinin izni olmaksızın buluş konusu  ürünü, kısmen veya tamamen üretme sonucu taklit etmek. Kısmen veya tamamen  taklitle meydana getirildiğini bildiği ya da bilmesi gerektiği halde tecavüz  yoluyla üretilen buluş konusu ürünleri satmak, dağıtmak veya başka bir şekilde  ticaret alanına çıkarmak, bu amaçlar için ithal etmek, ticari amaçla elde  bulundurmak, uygulamaya koymak suretiyle kullanmak, bu ürünle ilgili sözleşme  yapmak için öneride bulunmak. Patent sahibinin izni olmaksızın buluş konusu usulü  kullanmak veya bu usulün izinsiz olarak kullanıldığını bildiği ya da bilmesi  gerektiği halde buluş konusu usulle doğrudan doğruya elde edilen ürünleri satmak,  dağıtmak veya başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak ya da bu amaçlar için  ithal etmek, ticari amaçla elde bulundurmak, uygulamaya koymak suretiyle  kullanmak veya bu ürünlerle ilgili sözleşme yapmak için öneride bulunmak. Patent  veya faydalı model sahibi tarafından sözleşmeye dayalı lisans veya zorunlu lisans  yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere  devretmek."

 Dava açılabilecek

Patent konusunun, bir ürün veya maddenin elde edilmesine ilişkin bir  usul olması halinde mahkeme, aynı ürün veya maddeyi elde etme usulünün patent  konusu usulden farklı olduğunu ispat etmesini davalıdan isteyebilecek.

Patent başvurusu veya faydalı model başvurusu sahibi, başvurunun  yayımlandığı tarihten itibaren buluşa vaki tecavüzlerden dolayı dava açabilecek.  Tecavüz eden, başvurudan veya kapsamından haberdar edilmiş ise başvurunun  yayınlanmış olmasına bakılmayacak. Mahkeme, tecavüz edenin kötü niyetli olduğuna  karar verirse, yayımdan önce de tecavüzün varlığı kabul edilecek.

Faydalı model

Yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşlar, faydalı model verilerek  korunacak. Faydalı modelin yenilik değerlendirmesinde, buluş konusuna katkı  sağlamayan teknik özellikler dikkate alınmayacak.

 Teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı  içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilecek. Keşifler,  bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler; zihni faaliyetler, iş faaliyetleri  veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler; bilgisayar programları; estetik  niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri;  bilginin sunumu buluş niteliğinde sayılmayacak. Patent başvurusu veya patentin bu  konu veya faaliyetlerle ilgili olması halinde, sadece bu konu veya faaliyetlerin  kendisi patentlenebilirliğin dışında kalacak.

 Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı buluşlar; mikrobiyolojik  işlemler veya bu işlemler sonucu elde edilen ürünler hariç, bitki çeşitleri veya  hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik biyolojik işlemler; insan  veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dahil  tüm tedavi yöntemleri; oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan  bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dahil olmak üzere insan  bedeninin öğelerinden birinin sadece keşfi; insan klonlama işlemleri, insan eşey  hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, insan embriyosunun sınai ya da  ticari amaçlarla kullanılması, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda  sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri  ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlar patent verilerek korunmayacak.

  Patent veya faydalı model başvurusu, tek bir buluşu veya tek bir genel  buluş fikrini oluşturacak şekilde bir araya gelmiş buluşlar grubunu içerecek.  Buna uygun olmayan başvurular, başvuru sahibinin talebi veya Türk Patent ve Marka  Kurumunun bildirimi üzerine bölünmüş başvurulara ayrılacak. Başvurunun şekli  şartlara uygunluk bakımından eksikliğinin olmadığı anlaşılır veya eksiklikler  süresi içinde giderilirse araştırma raporu düzenlenecek. Başvuru sahibi  başvuruyla birlikte veya bildirime gerek olmaksızın başvuru tarihinden itibaren  12 ay içinde ücretini ödemek kaydıyla araştırma talebinde bulunacak. Aksi  takdirde başvuru geri çekilmiş sayılacak.

Başvuru veya varsa rüçhan tarihinden itibaren 18 aylık sürenin dolması  veya bu süre dolmadan başvuru sahibinin erken yayım talebi üzerine patent veya  faydalı model başvurusu bültende yayımlanacak. 18 aylık süre dolmadan önce patent  verilmesi kararlaştırılırsa patent başvurusu ve patent birlikte yayımlanacak.  Buluşun ya da başvurunun düzenlemeye uygun olmadığının anlaşılması halinde görüş  sunması veya değişiklik yapması için başvuru sahibine 3 ay süre verilecek.  İnceleme raporunda başvuru ve buna ilişkin buluşun düzenlemeye uygun olduğunun  belirtilmesi halinde patentin verilmesine karar verilecek. Üçüncü kişiler,  patentin verilmesi kararının yayımlanmasından itibaren 6 ay içinde patente itiraz  edebilecek.

Türk Patent ve Marka Kurumu, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesi  bünyesinde bulunan kurul patentin veya değiştirilmiş halinin uygun olduğu  görüşündeyse patentin ya da varsa değiştirilmiş halinin devamına, uygun olmadığı  görüşündeyse patentin hükümsüzlüğüne karar verecek.

Patentin koruma süresi

Başvuru tarihinden başlamak üzere patentin koruma süresi 20 yıl,  faydalı modelin koruma süresi 10 yıl olacak. Bu süreler uzatılamayacak.

Yıllık ücretlerin ödenmemesi halinde, patent hakkı bu ücretin vade  tarihi itibarıyla sona erecek. Patent hakkının sona erdiğine ilişkin bildirim  tarihinden itibaren 2 ay içinde telafi ücretinin ödenmesi halinde patent hakkı,  ücretin ödendiği tarih itibarıyla yeniden geçerlilik kazanacak. Faydalı modelin  verilmesi, geçerliliği ve yararlılığı konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu  tarafından garanti verildiği şeklinde yorumlanamayacak, kurumun sorumluluğunu  doğurmayacak. Aynı kişiye veya halefine, aynı buluş konusunda, aynı koruma  kapsamıyla, birbirinden bağımsız olarak birden fazla patent veya faydalı model ya  da bu belgelerin her ikisi verilmeyecek.

Patent başvurusu sahibi, işlemleri devam eden başvurusunun faydalı  model başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilecek. Böyle bir talep yapılması  halinde kurum, bildirim tarihinden itibaren 1 ay içinde gerekli belgeleri vermesi  ve araştırma ücretini de ödeyerek araştırma talebinde bulunması gerektiğini  başvuru sahibine bildirecek.

Önce başvuru yapana ait olacak

Patent isteme hakkı, buluşu yapana veya onun haleflerine ait olup, bu  hakkın başkalarına devri mümkün olacak.

Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse patent  isteme hakkı, taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa bu kişilerin tamamına ait  olacak. Aynı buluş, birbirinden bağımsız olarak birden çok kişi tarafından  gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı, önceki tarihli başvurunun yayınlanmış  olması şartıyla daha önce başvuru yapana ait olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x