18 KERE HAYIR! PART-9

18 KERE HAYIR! PART-9

18 KERE HAYIR! PART-9

04 Nisan 2017 - 11:20 - Güncelleme: 04 Nisan 2017 - 12:51

 

04.04.2017

18 KERE HAYIR!..

-9-

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -9

101.Madde Cumhurbaşkanı niteliklerini ve seçilme şeklini kapsıyor.

Bu maddede yapılan değişiklikler;

-           Anayasa komisyonunda yapılan değişiklik ile, “Cumhurbaşkanı’nın Doğuştan Türk Vatandaşı olma” şartı, kaldırıldı.

-          Bir kişinin en fazla iki kez Cumhurbaşkanı olabileceği öngörülüyor. ANCAK;

Bu madde aynı zamanda Cumhurbaşkanının tarafsızlığını da ortadan kaldırdığı için; aynı siyasi eğilime sahip bir meclis aritmetiğinde, seçiminin yenilenmesi durumunda, cumhurbaşkanlığı seçimi de yeni anayasa önerisi gereği yenilenecek ve aynı kişiye üçüncü kez Cumhurbaşkanı olmasının da yolu açılmış olacak. Yani “en fazla iki kez” kuralıda bozulmuş olacak.

-          Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Partili ve dolayısıyla taraflı olacak. Partisi ile ilişiği kesilmemiş bir Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmasının mümkün olamayacağı çok açık. Zaten kendileri de bunun aksini hiç söylemiyorlar.

-          Mevcut yasada “..en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile ..” cumhurbaşkanı adayı önerme olanağı ortadan kaldırılıyor. Bunun yerine “..siyasi parti grupları..” yetkili olacak. Milletvekillerinin bireysel tercih ve iradelerine tanınan alan daraltılıyor. Milletvekillerinin iradeleri silikleşiyor ve şikayet konusu olan parti genel başkanlarının kararına milletvekilleri tabi kılınıyor. Yani sıkıntılı durum hukuki bir zemine oturmuş oluyor.

“Gerçekten, bu hükümle birlikte partilerin Cumhurbaşkanı adaylarından söz etmek, siyasi bir eleştiri ve söylem olmaktan çıkacak ve hukuki bir gerçek haline dönüşecektir. Bu durum ise, Cumhurbaşkanı’nın devletin varlığını, bölünmezliğini ve ulusun bütünlüğünü temsil eden rolünü ortadan kaldıracaktır. Böyle bir adaylık sürecinin sonunda seçilen kişinin “belli bir partinin Cumhurbaşkanı adayı” olmaktan, “bütün milletin Cumhurbaşkanı” olmaya nasıl geçiş yapılabileceği ise soru işaretidir.”  (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Bu anayasa önerisine göre Türkiye’nin Ahmet Necdet Sezer gibi bir Cumhurbaşkanına sahip olması imkansız hale gelecek. Tarafsız, uzlaşmacı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başı olması gereken Cumhurbaşkanı; TARAFLI, BİR SİYASİ PARTİNİN BAŞKANI, YÜRÜTMENİN TEK YETKİLİSİ olacak.

Kısaca Cumhur’un başı, DİKTATÖR olacak.

Laik, Demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve yaşatmak için HAYIR !.

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..)
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x