AB BAKANI ÖMER ÇELİK: AVRUPA’NIN GELECEĞİ DE BİZSİZ OLMAZ

AB BAKANI ÖMER ÇELİK: AVRUPA'NIN GELECEĞİ DE BİZSİZ OLMAZ

AB BAKANI ÖMER ÇELİK: AVRUPA'NIN GELECEĞİ DE BİZSİZ OLMAZ

26 Ekim 2017 - 11:35

 

AB Bakanı Ömer Çelik,"AB meselesi, bizim onlardan talep ettiğimiz, onların da nazlandığı bir mesele duygusundan çıkarılmalıdır. Bu mesele şudur, kim ne derse desin biz büyük bir Avrupa devletiyiz, Ortadoğu, Asya, Akdeniz ve Karadeniz devleti olmamızın yanı sıra. Yüz yıldır da bir Avrupa demokrasisiyiz. Avrupa'nın tarihi bizsiz yazılamayacağı gibi Avrupa'nın geleceği de bizsiz olmaz" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik gündeme dair önemli açıklamalar yapıt. Almanya'da seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümetle iki ülke  ilişkilerinin normalleşme umudunun sorulması üzerine Çelik, Almanya'da seçim  sürecinde çoğunlukla Türkiye'nin konuşulduğunu hatırlattı. Seçimlerde başbakan adayı olan  Sosyal Demokrat Parti (SPD)  lideri  Martin Schulz'un büyük bir başarısızlığa imza attığını söyleyen Çelik,  "Kurumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru hakkı olsa, SPD 'Schulz'u  bana niye genel başkan yaptınız' diye AİHM'e başvurabilir. Bu kadar net ve hazin  bir tablodur." değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlerden birinci parti çıkan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi  (CDU)  Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel'in de Schulz'un kışkırtmasıyla  Türkiye ile ilgili ifadeler sarf ettiğini dile getiren Çelik, sonuç olarak merkez  sağ ve sol partilerin oy kaybettiğini anımsattı. Çelik, şunları kaydetti: "Türkiye düşmanlığı yapanların gerçek ajandası, AB düşmanlığıdır. AB  düşmanlığı yapamadıkları için en üste Türkiye düşmanlığı, İslamofobi,  anti-semitizmi koyuyorlar. Dolayısıyla AB'yi destekleyen bütün partiler, Türkiye  düşmanlığı yaptığı andan itibaren oy kaybeder. Çünkü orada AB ve Türkiye düşmanı  orijinal partiler var, aşırı sağcılar. Orijinalin yerine hiç kimse kopyasıyla  uğraşmaz."

Almanya'da kurulacak koalisyonun "Türkiye ile nasıl ilerleyebiliriz"  değil, "Türkiye ile ilişkileri nasıl kilitleyebiliriz" yaklaşımı içinde olduğunu  belirten Çelik, seçim öncesi yapılan bütün uyarılara rağmen ortaya böyle bir  tablo çıkmasından dolayı Türkiye ile ilişkiler bağlamında hiç umutlu olmadığını  söyledi.

  
ALMAN POLİSİNİN PKK İLE İLGİLİ PAYLAŞMI 
  
Frankfurt polisinin resmi Twitter hesabından, terör örgütü PKK'nın  etkinliğine ilişkin yapılan paylaşımı gösteren Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Diyor ki burada 'Bugün sizler için görevdeyiz, tema Öcalan ve  Kürdistan'. Öcalan terör örgütü elebaşı... Resmi polis gücünün Twitter hesabından  böyle bir paylaşım... Bununla ilgili ne kadar çok şeye şahit oluyoruz.  

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı mutabakatı kapsamında Suriyeliler için  verilecek 3 milyar avroluk fona ilişkin, "899 milyon avro harcandı. Onun dışında  harcanmış bir şey yok ama Avrupalılara sorduğunuzda, 'Biz 2,4 milyar avroyu  serbest bıraktık.' Serbest bırakmak ne demek? 'Bunun 1,6’sını da sözleşmeye  bağladık' diyorlar. Zaten biz 'Sözleşmeye bağladık veya serbest bıraktık'  laflarından hiçbir şey anlamıyoruz. Burada somut bir kriz var ve bu somut kriz  karşısında acil yardım yapılması gereken insanlar var." dedi. 
    
FETÖ İLE MÜCADELE   

FETÖ mensuplarının bazı Avrupa ülkelerindeki mevcudiyetine ilişkin  soruyu yanıtlayan Çelik,  bu kişilerin bizatihi devletin imkanlarını kullanarak  buralara yerleşmiş durumda olduğunu belirtti. Avrupa’da bazı devletlerin bunları  himaye etme konusunda aktif tutum takındığını ifade eden Çelik, böyle büyük bir  ağın tek başına yapılabilecek bir iş olmadığını anlattı.
Çelik, FETÖ’nün kendi başına üreteceği aklın ilkokul birinci sınıf  düzeyinde olduğuna ancak şu an dünyanın en tehlikeli terör örgütlerinden biri  konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,  Suriye'deki PKK/PYD varlığına ve ABD'nin tutumuna ilişkin, "Müttefiklerimizin  yaptığı iş kısa vadeli olarak DEAŞ'ın gönderilmesiyse DEAŞ'ın ortaya çıktığı  koşulları tekrar hatırlamakta fayda var. Bu şekilde yapıldığı zaman DEAŞ gider,  daha tehlikelisi gelir." dedi. 

 GÜMRÜK BİRLİĞİ 

 AB ülkelerinin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusuna  mesafeli yaklaşımına ve bunun Türkiye açısından sürdürülebilir bir durum olup  olmadığına ilişkin soruya Çelik, "Evet, sürdürülebilir bir durum. Hiç acelemiz  yok. Çünkü Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini biz de istiyoruz ama asıl  bu konuda acelemiz şuydu, eğer bu TTIP (AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım  Ortaklığı) anlaşması yapılsaydı, Amerika ve Avrupa arasındaki o tablonun dışında  kalmak istemiyorduk. Ama şimdi bu anlaşmanın da zora girdiği görünüyor. (ABD  Başkanı Donald) Trump da çok iştahlı değil buna." yanıtını verdi.Gümrük Birliği'nin güncellenmesi fikrinin AB'nin Dünya Bankasına  yaptırdığı analizlerin sonucunda ortaya çıktığını ve kazan-kazan durumunun  oluştuğunu hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:"Burada dramatik olan şudur: Almanya gibi bir ticaret devletinin  siyasi bir meseleyi ekonomik bir mesele ile krize sokması. Bakın, Trump'tan  korumacılıkla ilgili teklifler geliyor. Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Ulusal  Kongresi vardı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping orada yaptığı konuşmada  küreselleşmeden, serbest ticaretten bahsetti. Şimdi, Sayın (Almanya Başbakanı  Angela) Merkel de serbest ticaretten, küresel ticaretten yana olduklarını  söylerken 'Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini istemiyoruz' demek,  korumacılık mantığının yanında saf tutmaktır. Siyasi meselelerin herhangi bir  şekilde ekonomik meselelerle karıştırılmaması ilkesi, burada ihlal edilmiştir.  Bu, ihlal edenlerin düşünmesi gereken bir meseledir. Burada bizim açımızdan bir  problem yok. Aceleci değiliz, güncelleme konusunda hazırlarsa biz hazırız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x