TÜRKİYE’NİN ASELSAN BAŞARISI!

TÜRKİYE'NİN ASELSAN BAŞARISI!

TÜRKİYE'NİN ASELSAN BAŞARISI!

07 Ağustos 2017 - 08:26

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin resmen Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olduğunu belirterek, “2015 yılında başvurmuştuk, iki yıldır yoğun bir çalışma sürdürüyorduk arkadaşlarımızla beraber. Hem yol haritamız hem de eylem planımız, ASEAN üyesi ülkeler tarafından da takdirle karşılandı” dedi.
50. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Filipinler’in başkenti Manila’da bulunan Çavuşoğlu, açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin ASEAN’a sektörel diyalog ortağı statüsü başvurusunu hatırlatarak, “Türkiye, resmen ASEAN’ın sektörel diyalog ortağı oldu. 2015 yılında  başvurmuştuk, iki yıldır yoğun bir çalışma sürdürüyorduk arkadaşlarımızla beraber. Hem yol haritamız hem de eylem planımız, ASEAN üyesi ülkeler tarafından  da takdirle karşılandı. Esasen ASEAN’ın bu statüsüne başvuran başka ülkeler de vardı. Bu sene sadece Türkiye’ninkini kabul ettiler. Bu, tabii Türkiye’nin çok  yönlü, proaktif dış politikasına uygun bir açılım” diye konuştu.

Türkiye’nin Latin Amerika açılımı, Afrika ile ortaklık politikası bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bunların yanında Türkiye’nin Güneydoğu Asya bölgesine de uzun zamandır yoğun önem verdiğinin altını çizdi. Türkiye’nin Laos’ta açılacak büyükelçiliğiyle ASEAN bölgesindeki tüm ülkelerin başkentlerinde temsilciliği bulanacağını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin yol haritası ve eylem planının uygulanması için hem kurumsal olarak ASEAN ile hem de üye ülkelerle birlikte çalışmalarını sürdüreceğini anlattı. Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin diyalog ortaklığı da olsa artık ASEAN’ın bir parçası olduğunu vurguladı.

Önemli fırsatlar

Siyasi ve kurumsal olarak Türkiye’nin bu bölgedeki ülkelerle ilişkilerinin daha da gelişeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, ayrıca ülkemizin ASEAN bölgesiyle ikili ticaret hacminin arttığını, bunun önümüzdeki süreçte daha hızlı artacağını belirterek Türk işadamları için önemli fırsatlar ortaya çıkacağını kaydetti.

Türkiye’nin girişimci ve insani dış politikayı benimsediği belirten Çavuşoğlu, ASEAN’ın içinde en az gelişmiş ülkeler grubundaki Laos’un da bulunduğunu anımsattı. arakan’daki Rohingyalar gibi zor şartlarda yaşayan insanlar ve az gelişmiş bölgeler bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin daha önce TİKA, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı gibi kurumlar aracılığıyla bireysel olarak  ulaştırdığı insani ve kalkınma yardımlarını, artık ASEAN üzerinden de koordine edeceğini aktardı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x