VERGİ MÜKELLEFLERİNE BÜYÜK FIRSAT! İZAH ET CEZADAN KURTUL...

VERGİ MÜKELLEFLERİNE BÜYÜK FIRSAT! İZAH ET CEZADAN KURTUL...

VERGİ MÜKELLEFLERİNE BÜYÜK FIRSAT! İZAH ET CEZADAN KURTUL...

31 Temmuz 2017 - 17:30

Vergi Zararı Oluşmadığına İkna Eden Mükellef Cezadan Kurtulacak
'İzaha Davet' düzenlemesi 1 Eylül'de uygulamaya geçiyor. Maliye Bakanlığı, vergi kaybına neden olduğu gerekçesiyle takibe düşen mükellefler vergi zararı oluşmadığına ikna ederse inceleme yapılmayacak.
Maliye Bakanlığı mükelleflere vergi incelemesi ve takdir komisyonlarına sevkten önce son bir şans daha veren 'İzaha davet' düzenlemesini hayata geçiriyor. 1 Eylül'de yürürlüğe girecek düzenleme ile artık mükellefler durumlarını anlatarak, vergi incelemesinden kurtulacak. Uygulamada ağırlıklı olarak kira beyannamesini vermeyen, gelirini gizleyen, şirketlerde ortaklar hesabından yüksek miktarda para çeken, iştirak kazançlarını muhasebe kayıtlarında göstermeyen mükellefler izaha davet edilerek, kazançlarını anlatmaları istenecek. Böylece mükellef ile idare arasındaki ihtilafların karşılıklı görüşme, izah ve ikna yoluyla azaltılması ağlanacak. Bu sayede her olayın yargıya taşınması önlenerek maliye ile mükellef arasında kalıcı barışın sağlanması gerçekleştirilicek.
VERGİ ZARARI OLUŞMADIĞINA İKNA EDERSE SORUN YOK

Eylül ayından sonra yürürlüğe girecek uygulama ile mükelleflere kazançlarındaki kaybın izahı istenecek. İzaha davet yazısını alan mükellefler, davet konusu tespitle sınırlı olarak, Kanunun 371 inci maddesinde yer alan pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacak. İzaha davet yazısının tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde izahta bulunursa mükellef; bu izah sonucu vergi ziyanı oluşmadığı idarece anlaşıldığında incelemeye tutulmayacak ve takdir komisyonuna sevk edilmeyecek.
YÜZDE 20 ZAMLI ÖDEYEBİLECEK

Uygulama ile mükellefe bazı kolaylıklar da veriliyor. Bu kapsamda 15 gün içerisinde hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi imkanı verilecek. Ayrıca ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödenme imkanı verilecek. Vergi ziyaı cezası, ziyana uğratılan vergi üzerinden yüzde 20 oranında kesilecek

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x