FETÖ ELEBAŞINDAN ŞOK GELİŞME!

FETÖ ELEBAŞINDAN ŞOK GELİŞME!

FETÖ ELEBAŞINDAN ŞOK GELİŞME!

22 Mayıs 2017 - 11:01

FETÖ elebaşısı bu yıl tutuklanabilir

ABD kongresinde yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çeken ABD merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organizasyon’un Başkanı Ali Çınar SABAH’a konuştu: “Ülkesine ihanet eden FETÖ gibi bir örgüt tarihte görülmemiştir. Trump yönetimi Obama’dan daha samimi. Teröristbaşı Gülen’in 2017 yılı içinde ABD’de tutuklanması içten bile değil. FETÖ belirsizlik nedeniyle büyük korku içinde saldırıyor.”

ABD merkezli düşünce kuruluşlarından Turkish Heritage Organizasyon (THO), Gezi provakasyonundan bu yana Türkiye'ye yönelik iftira ve karalama kampanyalarına yönelik güçlü ve etkili bir mücadele veriyor. Geçtiğimiz Nisan ayında ABD kongresinde yaptığı etkili konuşma ile Türkiye'nin tezlerini savunan Ali Çınar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son ABD gezisini konuştuk.

YPG ve FETÖ meselesinin bir an önce çözüme kavuşturularak Türkiye-ABD ilişkilerinin çok daha geliştirilmesi gerektiğine inanan Ali Çınar, FETÖ lideri Gülen'in tutuklanması ve iadesi konusunda oldukça ümitli.

ERDOĞAN'IN ABD GEZİSİ ÇOK ÖNEMLİYDİ

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD gezisi nasıl yankı buldu?

Bildiğiniz üzere Başkan Obama'nın son döneminde ilişkiler çok kötüye gitmeye başlamıştı. Başkan Trump'ın göreve seçilmesi ile sayın Cumhurbaşkanı'nın belirttiği gibi ABD ile yeni bir beyaz sayfa açmayı umut ediyoruz beklentisi ile Washington DC'ye gelindi. Geçen seneki gerginlik ve tansiyonun düşürülmesi anlamında Türk heyetinin Trump ile görüşmesi olumlu oldu. Tabiki PKK bağlantılı YPG-PYG ve FETO konuları gündemin ana iki maddesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu iki konuda net mesaj verdiğine inanıyorum. İlk sıcak temas ve Türkiye'nin beklentilerinin birinci ağızdan verilmesi önemli oldu.

ABD'NİN OYALAMA TAKTİKLERİNİ ARTIK KABUL ETMİYORUZ

-Bu konuda karamsar olanlar da var. Siz Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ben umutlu olduğumu belirtmek istiyorum.Türkiye güçlü bir ülke. ABD'nin Türkiye'yi hele bu dönemde kaybetme gibi bir lüksü yok. Şunu net belirmemiz gerekir, her ne kadar Türkiye'nin beklentileri açık net olsa da, Başkan Trump'ın 4 yılı bitiremeyecegi konuşuluyor. Trump şu anda o kadar iç politika ile mücadele ediyor ki, dışa yönelik hiçbir ciddi adım atamadı. Başkan Obama yönetiminden kalan birçok bürokrat ve temsilci hala görev başında. İstediği ekibi ve çalışmayı gösteremiyor. Bu da Türk-Amerikan iliskilerine de etki edecek. Türkiye'nin açık samimi beklentilerini ABD biliyor ve geleceğe yönelik oyalama taktiklerini Türkiye'nin bu sefer kabul etmeyeceğini anlamış durumda.

PENTAGON İLE DAHA YAKIN ÇALIŞMALIYIZ

-ABD ile bir süredir devam eden YPG konusundaki kriz aşılabilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Trump ile görüşmesinde Türkiye'nin rahatsızlığını açıkça belirtti. Burda esas ana sorun Pentagon. Ne Obama yönetimi döneminde ne de Başkan Trump yönetiminde YPG-PYD ısrarı doğrudan Beyaz Saray'dan gelmedi. Amerikan Ordusu YPG-PYD'yi bir maşa olarak kullanıp, istediği hedefe gitmeye çalışıyor. Tabi, Obama yönetiminden kalan uzmanların YPG'ye karşı sempatisi de bu krizin nedenlerinden biri oldu. Burdaki dengeleri çok iyi bilmek lazım. Türk Genelkurmay'ın, Pentagon ile daha yakın çalışmasının krizi aşmada önemli olacağını düşünüyorum. Politik anlamda ABD'nin verdiği sözlerin Türkiye takipçisi olacak. Bilhassa Rakka'nın Araplara devredilmesi, YPG'ye verilen silahların takibi ve Türkiye'ye karşı kullanılmaması. Verilen sözler tutulursa ancak kriz geçilir. Şunu da sorgulamak lazım. NATO ve 60'ın üzerindeki anti-DEAŞ koalisyon ülkesi bir terör örgütünü neden yenemez? Neden bir terör örgütüne karşı başka terör örgütü kullanılmak istenir? Ortada cevapsız birçok soru var.

ABD KONGRESİ'NDE TÜRKİYE'YE KARŞI ÖN YARGI VAR

-ABD kongresinde Türkiye'nin tezlerini anlattınız. Kongre'de Türkiye'ye karşı bir önyargı var mi?

Malesef var. Washington DC'de o kadar Türk düşmanı var ki. Bazı Kongre üyeleri ve senatörleri kullanarak Türkiye'yi karalamaya devam ediyorlar. Türkiye'nin sesini duyurmak anlamında bizlerde elimizden geldiğince mücadele ediyoruz. Son Dış İlişkiler Komitesi'nde Türkiye konulu panelde tek başımıza mücadele ettik. Türkiye'nin Kürtlere soykırım yapmasından tutun, FETÖ'nün 15 Temmuz yalanlarına kadar birçok yanlış şeyler söylendi. Biz de Amerikalı dostlara ve kamuoyuna Türk-Amerikan ilişkilerini bitirmeye çalışan gruplarla mı yoksa bizim gibi Türk-Amerikan ilişkilerinin normalleşmesine uğraşan, ilişkiyi önemseyen kurumlara mı inanacaksınız diyoruz.

FETÖ'CÜLER YALANLARLA KAMUOYUNU YANILTIYOR

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD gezisi FETÖ'nün ABD yapılanması tarafından nasıl karşılandı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan gelmeden önce FETÖ tarafından desteklenen Kongre üyeleri bir araya gelerek Türkiye aleyhine kampanya başlattı. Hatta ABD Dışişleri Bakanı ve Başkan Trump'a mektup yolladılar. FETÖ ayrıca bazı gazetelere aslı astarı olmayan ilanlar verdiler parayla yazılar yayınlattılar. Örneğin yazının birisinde FETÖ lideri, hain darbe girişimi ile alakasının olmadığını söylerken, yalanlarını sıralayarak ABD kamuoyunu yanıltmaya çalıştı.

BELİRSİZLİK FETÖ'DE PANİK YARATIYOR

-Trump dönemi FETÖ için ABD'de neyi değiştirecek?

FETÖ lideri Gülen'in özellikle son 20 yıl içinde Amerikan sistemine nüfuz etmesi, medya ve düşünce kuruluşlarını fonlaması ve PR firmaları ile çalışmasının tek bir amacı var. Türkiye'yi ve Erdoğan yönetimini karalamak. Kendi ana vatanına yurt dışında bu kadar karalayıp kötüleyen hainlik yapan ben başka bir terör grubu görülmemiştir.

İç politikada bazı sorunlar yaşayan Trump yönetiminin FETÖ'ye ne yapacağı şu anda belirsiz. Bu belirsizlik FETÖ'de bir korku yaratıyor. Bu şüphe içerisinde çalışmalarını ve ihanet faaliyetlerini daha da arttırdılar. Sadece Türkiye'ye değil bizim gibi Türkiye'yi savunan kurumlara da saldırmaya devam ediyorlar.

FETÖ TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE ÇALIŞIYOR

-Referandum sürecinde Avrupa'da yoğun bir Erdoğan ve Türkiye düşmanlığı üzerine kurulu bir propaganda dönemine şahit olduk. Benzer bir Türkiye karşıtı süreç ABD'de de yaşandı mı?

Referandum döneminde Avrupa kadar olmasa kongre de ve düşünce kuruluşlarında Türkiye'ye yönelik iftira ve çamur atma faaliyetlerine üzülerek şahit olduk. Bilhassa Amerikan Kongresi'nde 3 Nisan'da benim de konuşmacı olarak çağırıldığım açık oturumda Türkiye aleyhinde şaşkınlıkla izlediğimiz konuşmalar yapıldı. Biz de birçok örnek vererek, referandumun Türkiye'nin önünü açacağını, askeri darbe ile yapılan bir anayasanın devamın yanlış olduğunu belirttik. Şunu da belirmem gerekiyor, FETÖ'ye yakın Kongre üyeleri ben konuşurken birçok kere sözümü keserek Türkiye'yi karalamaya çalıştılar.

TRUMP YÖNETİMİ DAHA SAMİMİ

-Son gezi, ABD'deki FETÖ'cüleri nasıl etkileyecek?

Türkiye, son gezide 1979 yılında imzalanan ve 1981 yılında yürürlüğe giren Suçluların Geri iadesi Antlaşması'na istinaden FETÖ liderinin en azından tutuklanması gerektiğini dile getirdi. ABD yetkililer Türkiyenin sabırlı olması ve hukuk sürecinin devam ettiğini belirtiyorlar.Türkiye'nin ABD'den istekleri çok haklı. Trump yönetiminin, Obama yönetimine karşı bu konuda daha samimi olduğunu Türk heyeti tarafından bizlere dile getirildi. ABD yönetimi şu anda Türkiye'nin taleplerini değerlendirdikleri ve ulaştırılan tüm belgeleri titizlikle inceledikleri belirtmişler. FETÖ ABD'de çok tedirgin. Bu korku nedeniyle bütün enerjilerini PR-lobi harcayarak Türkiye'ye ihanete devam ediyor.

BU YIL TUTUKLANMASI İÇTEN BİLE DEĞİL

-Yakın gelecekte Teröristbaşı Gülen'in sınır dışı edilmesi ya da Türkiye'ye iade edilmesi gibi bir gelişme bekliyor musunuz?

Bu süreçte Türkiye'nin isteklerine ne kadar hızlı cevap verilir tahmin etmek zor. Ama Türk heyeti anladığım kadarı ile bu süreci takip ve Washington DC'ye sürekli heyet yollayarak üstüne gidecek. 2017 yılı içinde bir tutuklama olması içten bile değil.

-FETÖ'nün dünyanın birçok ülkesinde Türkiye karşıtı bir faaliyet içerisinde olduğunu biliyoruz. ABD'de ne tür faaliyetlerde bulunuyorlar?

Yakın zamanda Washington Strategy adlı lobi firması kurdular. Aynı şekilde Gotham adlı bir PR firması ki bu firma Trump kampanyasında görev almıştı. Bunun dışında kendi aktif organizasyonları ile de Türkiye'yi karalamaya devam ediyorlar. Bu çok utanç verici. ABD medyasını çok iyi kullanıyorlar. PYD ve Ermeni grupları ilede yakın çalışmaları var. Zaten sosyal medya baktığınız zaman tüm anti gruplarla da FETÖ'cülerin tweetlerini paylaşmaya başladı. Yani ortada Türkiye düşmanlarının sistematik bir çalışması var.

YURT DIŞINDA KARARLI MÜCADELE ŞART

-Türkiye başta ABD olmak üzere FETÖ'nün güçlü olduğu ülkelerde örgütle etkili mücadele etmek için neler yapmalı?

Öncelikle Türkiyenin PR konusunda ciddi adımlar atması lazım.Türkiye'nin lobi ve PR firmaları ile çalışması önemli. Bu calışmasınıda doğru kişi ve kuruluşlarla yapması lazım. Eğer FETÖ ile yurt dışında gerçek bir mücadele yapmak istiyorsak en az onlar kadar çaba sarf etmemiz ve bütçe ayırmamız gerekiyor. Bu konuda çok olumlu adımlar atıldı. Zaten tüm dünyada FETÖ'nün yaşadığı panik, doğru adımlar atıldığının göstergesi. Bizim gibi kurumların güçlenmesi burdaki ilişkilerin güçlenmesi açısından da önemli.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x