İZMİR CHP İÇİN ROL MODEL

İZMİR CHP İÇİN ROL MODEL

07 Kasım 2016 - 15:19

Geçen hafta sonu CHP için İzmir’de son derece önemli toplantılar yapıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iki günlük İzmir mesaisinde partinin bundan sonraki yol haritasıyla ilgili önemli ipuçları ortaya çıktı.
Yapılan anketlere de dayandırılarak parti kurmaylarınca yapılan detaylı sunumda; seçmen için aile ve ekonominin en önde gelen kavramlar olduğunun altı çizildi. Bundan sonra partinin tüm çalışmalarını bu iki ana kavram ekseninde sürdüreceği özellikle vurgulandı.
Gündeme gelen bir başka önemli konu ise partinin büyük oranda iktidarda olduğu İzmir’deki yerel yönetimlerin başarısı oldu.
Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yerel yönetimlerin Türkiye’ye örnek alınması gereken başarılara imza attığı ifade edildi.
Özellikle İzmir ekonomisinin kendi kaynakları ile yatırım yapma potansiyeline dikkat çekildi. 
Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği notun Türkiye’ye verdiği nottan çok daha ileri olduğu hatırlatıldı. 
Bu onur veren durumun Türkiye’nin her yerinde örnek gösterilerek CHP’lilerin yönettiği yerlerin başarısının öne çıkarılacağı vurgulandı.
Tüm bu veriler ışında CHP’li İzmirli yerel yönetimlerin rol model olarak partinin tüm Türkiye’deki başarısında büyük bir katkı sağlayacağı belirtildi.
***
Öyle anlaşılıyor ki; “CHP ekonomiden anlamaz, iş yapamaz” şeklindeki söylemlere karşı İzmir modeli bundan sonra partinin çok önemli bir argümanı olacak.
CHP yönetiminin İzmir’i tüm Türkiye’ye bir model olarak sunması elbette tesadüf değil.
Kişi başına düşen gelir Türkiye genelinde 9 bin 300 dolarken, bu rakam İzmir'de 17 bin dolara ulaşıyor. İzmir, her yıl Türkiye’nin toplam vergisinin yüzde 10’unu karşılıyor. 
Dünyanın en büyük çevre projesi olan ve maliyeti 1 milyar doları aşan Büyük Kanal Projesi İzmir’de hayata geçirildi. Ayrıca son 10 yılda hayata geçirilen projelerle İzmir’de arıtma tesisi olmayan ilçe kalmadı. Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisi de İzmir’de kuruldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) verilerine göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı.
Türkiye’deki 604 atık su arıtma tesisinin 54’ü İzmir’de. İzmir’i 41 arıtmayla İstanbul izliyor. Ankara’daki arıtma sayısı sadece 19. İzmir’in 4 katı nüfusa sahip İstanbul’da İzmir’den 13 adet daha az arıtma tesisi var. Nüfusu İzmir’den 1 milyon fazla olan Ankara’da ise İzmir’in üçte biri kadar bile arıtma yok.
TÜİK’in verilerine göre, İzmir, kişi başına yıllık AB standartlarında arıtılan atık su miktarında da yine ilk sırada yer aldı.
***
Evka-3’ten Üçkuyular’a kadar 20 kilometre Metro var bu şehirde. Narlıdere’ye kadar uzatılması çalışmaları da sürüyor. 110 km. uzunluğundaki Aliağa- Torbalı raylı sistem hattı(İZBAN) var. Konak ve Karşıyaka’da tramvay projeleri başladı.
İzmir’de bir yılda 80 milyon kişi raylı sistem ağlarını kullanıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların yüzde 30’u raylı sistemle taşınıyor. 
Avrupa’nın en nitelikli konser salonlarından biri(Ahmet Adnan Saygun) İzmir’de. Türkiye’nin en büyük opera binası bu kentte kuruluyor. Türkiye’nin en modern buz sporları salonu, en büyük doğal yaşam parkı İzmir’de.
Türkiye’nin en büyük fuarı(İEF) İzmir’de düzenleniyor. 400 milyon TL’ye mal olan yeni fuar kompleksi tamamlandı ve hizmet veriyor.
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Karacan Türkiye’nin tüm kentlerini inceleyen 708 sayfalık bir araştırma yaptı. Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek ili İzmir çıktı.
***
CHP yönetiminin İzmir’i Türkiye’ye rol model olarak göstermesi doğru ve hatta geç kalmış bir karar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x