Numan Kurtulmuş: Kimyasal silah ilk kez kullanılmıyor

Numan Kurtulmuş: Kimyasal silah ilk kez kullanılmıyor

Numan Kurtulmuş: Kimyasal silah ilk kez kullanılmıyor

05 Nisan 2017 - 12:16

Numan Kurtulmuş: Kimyasal silah ilk kez kullanılmıyor

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'deki iç savaşın vekalet savaşlarına döndüğünü, Amerika, Rusya başta olmak üzere, çeşitli ülkelerin bu savaşta birtakım silahlı grupları tutarak, Suriye’de büyük bir katliamın sürdürülmesine göz yumulduğuna işaret etti. "Suriye’de yaşanan bu drama, uluslararası camia sessiz kalmıştır"  diyen Kurtulmuş, bu kimyasal saldırının ilk olmadığını, Suriye rejimi tarafından  daha önce de kimyasal silahların kullanıldığının tespit edildiğini kaydetti.

 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Best FM yayınına katıldı. Kurtulmuş, Suriye rejimi tarafından  daha önce de kimyasal silahların kullanıldığının tespit edildiğini kaydetti. Kurtulmuş, şöyle devam etti:"Fakat BM, bunu bir savaş suçu olarak görmedi. Çünkü BM’nin yapısı son  derece problemli. bugün, İdlib’deki konu BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme gelecek.  Orada da beş ülke veto hakkına sahip. Herhangi bir ülke, bu ülkelerden birisine  sırtını dayadığı zaman istediği savaş suçunu işleyebiliyor, istediği zaman BM’nin  kurallarına aykırı davranabiliyor. Ümit ederiz ki bu sefer böyle olmaz. Ruslar,  rejim güçlerini yaptığı bu insanlık dışı katliamı veto etmezler, bununla ilgili  alınacak kararın önünü tıkamazlar. Ama maalesef dünya, Suriye’deki katliamlara  sessiz kaldı. 650 bin insan şimdiye kadar öldü. O canım şehirler bombardıman  altında yıkıldı, yakıldı. İnsanlık seyrediyor."

  'BİLADÜŞ Şam BAŞTAN SONA YANIYOR'

İdlib’de yaşananların açık bir şekilde insanlık suçu olduğunu belirten  Kurtulmuş, "Bütün suçlular ortaya konulmalıdır. Bu bombalamanın kimyasal  silahları atanların, emrin kim tarafından verildiği, kimler tarafından  uygulandığı hepsi BM soruşturmasıyla ortaya konulmalıdır. İlgililer, en ağır  şekilde insanlık suçunun cezası ne ise o cezayı almalıdır." diye konuştu. "Biladüş Şam" denilen bölgede Osmanlı’nın 400 küsur sene hüküm  sürdüğünü, bir tane din savaşı, bir tane mezhep kavgası, bir etnik kavga  olmadığını hatırlatan Kurtulmuş, "Ne acıdır ki böyle bir insanlık adası olan  Biladüş Şam baştan sona yanıyor. Her tarafında insanlar katlediliyor. Büyük  savaşlar, iç çatışmalar, baskılar, zulümler ortaya çıkıyor. Gerçekten tarihi  geçmişine baktığımız zaman, bu bölgenin tarihi geçmişiyle bugün yaşadıkları  arasında taban tabana zıt bir durum vardır." ifadelerine yer verdi.

  OLAN YİNE SURİYE HALKINA OLACAK

 BMGK’da veto hakkına sahip beş ülkenin bulunduğunun anımsatılmasının  ardından, Amerikan hükümet politikasının Suriye’de değişmesi konusunda  değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, Amerikalılarda başından itibaren bir kafa  karışıklığı olduğunu bildirdi. Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için ılımlı muhaliflere destek  verilmiş olsaydı, belki de meselenin bu noktaya gelmeyeceğine işaret eden  Kurtulmuş, şunları söyledi: "Önce Esed rejimine karşı çıktılar. Sonra tarafsız diyebileceğimiz bir  dönem ortaya çıktı. Sonra muhalefete destek verdikleri bir dönem çıktı. Şimdi de  kim olduğunu bilmediğimiz muhalifler iş başına geleceğine Esed rejimi devam etsin  noktasına geldiler. Böyle olunca da rejim çok rahat bir şekilde sahada kendisine  karşı mücadele eden insanlara, sivil halka karşı böylesine bir katliam  yapabiliyor. Çünkü biliyor ki hiçbir şey olmayacak. Kendisine karşı dünya  sisteminden bir cevap gelmeyecek. BM yapısı içerisinde konuşulacak, kağıtlarda,  birtakım kayıtlarda kalacak. Olan yine gariban Suriye halkına olacak."

Suriye’den gelen mültecileri barındırma konusunda Türkiye’nin yalnız  olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "Yalnız değiliz. Halklar  nezdinde, bütün bölge halklarının Türkiye’nin bu çıkışlarını desteklediklerini  biliyoruz. Dünyadaki bütün özgürlük, barış yanlısı insanların buna destek  verdiğini biliyoruz." dedi. Türkiye’nin tarihten gelen bir özelliğinin olduğunu, Anadolu ve Rumeli  topraklarının  dünyanın neresinde zulüm gören ve bulundukları yerlerden kaçan  insan varsa onlara kucak açtığını anlatan Kurtulmuş, "Milletimizden Allah razı  olsun. Milletimiz herhangi bir şekilde bir rahatsızlık emaresi göstermiyor. Diğer  milletlerin böyle bir özelliği olmadığı açıktır. Biz bir insanlık adasının son  bekçileri olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Gelenler Müslüman olmasa da aynı  şekilde davrandığımızı tarih zaten biliyor." diye konuştu.

 Kurtulmuş, "Fırat Kalkanı Harekatı neden bitti? Başarılı mıyız? DEAŞ’ı  ne kadar engelledik?" şeklindeki soruya cevap verirken de harekatın başlangıçta  üç temel hedefinin bulunduğunu, bunlardan ilkinin Türkiye’nin sınırlarını  rahatsız eden terör saldırılarının önüne geçmek, ikincisinin Suriye topraklarının  bütünlüğünü sağlamak, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde bir terör devleti  oluşturmasının önüne geçmek, üçüncüsünün de temizlenen şehirlere bölge halkının  yeniden yerleştirilmesini sağlamak olduğunu aktardı. Bunların üçünün de istenen şekilde gerçekleştiğini vurgulayan  Kurtulmuş, hala sorunun bitmediğini belirtti.

Kurtulmuş şöyle devam etti: "Türkiye her halükarda kendi milli menfaatlerini korumak bakımından,  egemenliğini, bağımsızlığını korumak bakımından, terör örgütlerinden ve diğer  Türkiye karşıtı güçlerden kendisini korumak bakımından sahada var olacaktır.  Sahada var olduktan sonra zaten masada varlığı daha kuvvetli oluyor. Eğer  gerekirse, Türkiye’ye herhangi bir şekilde tehdit oluşturan bir gelişme olursa,  Türkiye buna müdahale edecektir. Bu belki başka bir şekilde olacaktır." Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Harekatı'nda çok başarılı  bir model ortaya konduğuna da dikkati çekerek, Suriye’deki diğer şehirlerde de  aynı modelin uygulanmasını ümit ettiklerini kaydetti.

  "Güvenli bölge diye adlandıracağımız bir bölge oluştu mu? Türkiye bunu  oluşturdu mu?" soru üzerine de Kurtulmuş, "Bizim açımızdan, sınırlarımızı  güvenlik altına almak bakımından, o bölgede terör örgütlerini temizlemek  bakımından ve bir terör koridorunun oluşmasını önlemek bakımından hedefe  ulaşılmıştır." değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x