İZMİR’E AB’DEN 2 BUÇUK MİLYON EURO’LUK HİBE

İZMİR'E AB'DEN 2 BUÇUK MİLYON EURO'LUK HİBE

İZMİR'E AB'DEN 2 BUÇUK MİLYON EURO'LUK HİBE

08 Haziran 2017 - 10:01

Çevreyi korumaya yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İzmir'e bir ödül de Avrupa Birliğinden geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Yüksek Teknoloji ve Ege Üniversitesiyle birlikte hazırladığı "Mavişehir-Gediz Deltası" projesi, Avrupa'daki 39 şehir arasında birinci seçilerek 2,5 milyon Euro hibe kazandı.

Avrupa Komisyonu Horizon 2020 Akıllı Kentler ve Topluluklar kategorisindeki 39 kent arasından birinci seçilen İzmir projesi, İspanya'da düzenlenen uluslararası etkinlikte vitrine çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Mavişehir-Gediz Deltası" projesi, diğer iki öncü kent olarak belirlenen İspanya'nın Valladolid ve İngiltere'nin Liverpool kentlerinin projeleriyle birlikte tanıtıldı.

Etkinlik kapsamındaki toplantıda ev sahibi Valladolid Belediye Başkanı Oscar Puente, Liverpool Kent Konseyi temsilcisi James Noakes ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe birer sunum yaptı. Konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin çevre ve yeşil altyapı yatırımları ile ülke ve bölge için örnek bir kent olmak ve sürdürülebilir kentler için bir yönetim stratejisi modeli oluşturmak anlamında öncü bir misyon taşıdığına dikkat çeken Gökçe, Avrupa Komisyonu'un İzmir'in bu çaba ve çalışmalarını görerek projesini birinci seçmesinin, kentin yıllardır süren emeğinin ödüllendirilmesi anlamı taşıdığını söyledi. İzmir'in kentleşmenin getirdiği sorunlara doğa ve insan temelli çözümler üretmede lider ve model kent olarak çalışmaya devam edeceğini söyleyen Genel Sekreter Gökçe, İzmir'de sürdürülen çalışmaların sadece bu projeyle sınırlı kalmayacağını, sürdürülebilir bir dünya ve çocukların geleceği üzerinde çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

AB'nin bir kalemde verdiği en büyük hibe

Hibe almaya hak kazanan projesiyle Mavişehir'den Doğal Yaşam Parkına, Çamaltı Tuzlasından Menemen Ovasına kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamaları ön plana çıkaran İzmir, Valladolid ve Liverpool şehirleri ile birlikte doğa esaslı projelerde Avrupa ve dünya kentleri için öncü ve uygulayıcı bir rol üstlenecek. Avrupa Komisyonunca Mantova (İtalya), Ludwinsburg (Almanya), Medellin (Kolombiya), Chengdu (Çin), Quy Nhon (Vietnam) kentlerinin ise İzmir'in "izleyici kentleri" olması kararlaştırıldı. Bu kentler İzmir başta olmak üzere öncü kentlerde yapılan uygulamaları izleyerek kendi kentlerine de ışık tutabilecek. Bu kapsamda, kentteki iklim değişikliği, karbon salımının artması, sel taşkın riski, gıda ve su güvenliği, biyo çeşitlilik kaybı, doğal ortamların bozulması, atıl alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirilmesi hedefleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Gediz Deltası ve yakın çevresinde gerçekleştirilecek uygulamaların ölçeğini genişleterek, İzmir kent merkezi ve etrafındaki yeşil kuşağı kapsayan bölge için de yeşil altyapı stratejisi hazırlık çalışmalarını da başlattığı öğrenildi. Öte yandan, program çerçevesinde İzmir'in alacağı 2.5 milyon Euro'luk hibenin ise AB'nin bir kalemde verdiği en büyük hibelerden birisi olacağı belirtildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x