İLGİNÇ SAYA GELENEĞİ

İLGİNÇ SAYA GELENEĞİ

İLGİNÇ SAYA GELENEĞİ

30 Ocak 2017 - 13:48

Anadolu'da yüzlerce yıldır kuzuların anne karnında canlandığına inanılan günlerde  gerçekleştirilen saya geleneği, Karaman'ın bazı köylerinde tüm renkliliği ile devam ettiriliyor. Madenşehri köyünde saya olan genç, özel giysiler giyip yüzü  siyaha boyandıktan sonra yanındakilerle evleri gezerek, yardım topluyor.
Karaman'ın bazı köylerinde köylüler, saya geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor.  Karadağ'ın eteklerinde kurulu Madenşehri köyünde de bu gelenek her yıl  yaşatılıyor. Geçim kaynağının küçükbaş hayvancılık olduğu köyde koç katımından  yüz gün sonra kuzuların annelerinin karınlarında canlanmaya başlandığı günlerde  saya töreni düzenleniyor.
 Anadolu'da yüzyıllardır sürdürülen saya töreninde gençler, akşam üzeri  köy odasında toplanarak hazırlıklara başlıyor. Törenlerde kullanılacak tek mille  örülmüş çoban çorabı, palto, palaska, çuvaldız ve çan gibi malzemeler evlerden  getiriliyor. Saya olacak gence, bu kıyafetler giydiriliyor. Sayanın yüzü siyaha  boyanırken, vücudunun çeşitli yerlerine çanlar takılıyor.   Daha sonra saya ve seyis, köylülerle birlikte evleri tek tek gezerek  yardım topluyor. Evlerden alınan hediyelerin, hayvanların ve doğacak kuzuların  sadakası olduğuna inanılıyor.  Saya ve seyis evleri gezerken, "Saya, saya sallı bey. Dört ayağı nallı  bey. Saya geldi gördün mü? Selam verdi duydun mu? Karabaş tokluyu verdin mi? Dam  üstünde bulunduruk. Geze geze yorulduk. Yağ veren ablamın altın başlı oğlu olsun.  Keş veren ablamın kel başlı kızı olsun. Kırklığı aldım elime. Kırktım kerpik  belini. Yaylada aldım dölümü. Birin bin olsun koyunun." şeklinde maniler okuyor.

YÜZ YILLARDIR DEVAM EDENE BİR GELENEK 

Madenşehri köyü Muhtarı Durmuş Ali Demir, yaptığı  açıklamada, sayanın koç katımından sonra kuzuların annelerinin karnında  canlanmaya başladığı gün, hayvanların sağlıklı doğması için yapılan geleneksel  bir tören olduğunu söyledi.  Sayanın köylerinde her yıl ocak ayı sonu ve şubat başında yapıldığını  belirten Demir, "Akşama doğru gençler köy konağında toplanır. Saya olarak seçilen  genç hazırlanır. Akşam ezanından sonra saya heyeti köyü hane hane gezer. Saya,  kapıların önüne yatar. Hane reisi para, evin hanımı hazırda ne varsa, yağ,  bulgur, un gibi malzemeler verir." dedi.   Demir, geleneklerin devam ettirilmesini çok önemsediklerini dile  getirerek, şu değerlendirmede bulundu:  "Yardımlar köy konağında birikir, daha sonra ihtiyacı olanlara  dağıtılır. Toplanan paralar ile gençler kendi aralarında eğlence düzenler. Bir  geleneğimizi devam ettiriyoruz. Köy halkı, gençler bir araya gelmiş oluyor. Bu  gelenek Orta Asya'dan bu yana devam ediyor. Biz dedelerimizden gördük, bundan  sonra da devam edecek. Civar köylerde pek fazla yapan kalmadı. Biz de yapmasak  unutulacak."

Törende sayayı gezdiren seyis olan Yasin Demir de büyüklerinden  öğrendikleri bir geleneği sürdürmekten memnun olduklarını vurgulayarak, "Bu yıl  yaptığımız etkinlik de çok güzel oldu. Biz büyüklerimizden öğrendik. Şimdi  gençlerimiz de bizden öğreniyor. İnşallah devam eder. Topladığımız yardımlar  ihtiyacı olanlara dağıtılıyor. Ayrıca gençlerle hep birlikte eğlence  düzenliyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x