18 KERE HAYIR!.. -5-

18 KERE HAYIR!.. -5-

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -5

27 Mart 2017 - 11:56

87.Madde: Bu Madde Türkiye Büyük millet Meclisinin Görev ve Yetkilerini içermekte.

Değiştirilen en önemli ve kritik maddelerden birisi de bu. Zira Türkiye Büyük Millet Meclisinden, “Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetleme görev ve yetkisinin” elinden alınması öngörülmektedir.

Birilerine ayak bağı olan Kuvvetler Ayrılığı, bu madde ile ayak bağı olmaktan çıkarılmak istenmektedir.

“Teklifin kabulü halinde, artık Türkiye’de Yasama Organı’ nın Yürütme Organı üzerinde anayasal araçlar yoluyla herhangi bir siyasi denetim sahibi olamayacağı anlamına gelmektedir. Üstelik bu durum, Yasama ve Yürütme organları arasında “sert kuvvetler ayrılığı” modeli olarak bilinen ABD tipi saf Başkanlık Sistemlerini bile aşan bir değişiklik önerisidir. Her şeyden önce, Cumhurbaşkanı’nın Bakanları tek başına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayı olmaksızın göreve atayabileceğinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.” 

(İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

….

Yüce Meclis iş yapamaz hale gelecek. Milletten aldığı vekalet, sözde kalacak.

Mevcut Parlamenter Sistem’de Meclis yasa çıkarır, hükümet uygular, yargı uygulamaların yasal çerçevede olup olmadığını denetler.

Kuvvetler ayrılığı neden ayak bağı oldu bazılarına?

Yasalar meclis aritmetiğine göre gerekli çoğunluk ve mutabakat sağlanırsa çıkar.  “Bununla uğraşmaya ne gerek var” demek istiyor, muktedir. Zira istediğini, istediği an yapamıyor. Yasalar engel oluyor. Bunun için de şimdilik OHAL şartlarını uzatarak, KHK (kanun hükmünde kararname) çıkararak idare ediyor.

Ama eğer referandumdan EVET çıkacak olursa KHK çıkartmak tamamen kendi yetkisinde olacak ve meclise sormadan istediği yasal düzenlemeleri, istediği zaman yapacak. İsterse bir gecede..

Bakanları kendi belirleyecek. Üstelik seçilmemiş kişilerden oluşturacak. Milletvekillerini değil, kendi istediklerini bakan yapacak.

Kendi çıkardığı ve tam yetki aldığı yasalar, belirlediği bakanların hükümeti tarafından uygulanacak. Bugün yaşanan tüm hukuksuz uygulamalara yasal kılıf hazırlanmış olacak.

Yargıya gelince; zaten AYM ve HSK üyelerinin neredeyse tamamını kendi belirleyecek. Denetleme işi de tamam yani.. Ömür boyu hukuki denetlemeden muaf bir başkan…

Hani nerde kaldı “kuvvetler ayrılığı”?

Bir de “TEK ADAM ANAYASASI” denmesine kızıyorlar..

Bütün bunlar olurken, “biz kuvvetler ayrılığını kaldırmıyoruz” diyorlar, kim inanır?

“Sistemi değiştiriyoruz, rejim değişmeyecek” diyorlar, kim inanır? Rejimi ayakta tutan sistemi bitir, rejimin temel yapı taşlarını kaldır sonra da “rejim kalacak” de.

Yeter artık!.. Aklımızla dalga geçmeyin.

Ömür Boyu Dokunulmazlık için her yolu deneyenlere  HAYIR !..

Türkiye Büyük Millet Meclisinin itibarsızlaştırılmasına HAYIR !..

TEK ADAM ANAYASASINA HAYIR !..

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x