YGS sona erdi! Hatalı sorulara nasıl itiraz edilir, puan...

YGS sona erdi! Hatalı sorulara nasıl itiraz edilir, puan hesaplama...

YGS sona erdi! Hatalı sorulara nasıl itiraz edilir, puan hesaplama...

12 Mart 2017 - 13:07

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 YGS sona erdi. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Adaylara sorulara 3 gün içerisinde her soru için 20 lira ödeyerek itiraz edebiliyorlar. YGS, puanları nasıl hesaplanırÜniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017  Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sona erdi. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada  350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve  adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. YGS’de iki baraj var. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar. 

Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik  kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın  erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önünde hazır bulundu.Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına  alınma işlemleri tamamlandı ve saat 9.45'te sınav binaları kapatıldı. Sınavda, Milli eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata  dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen  bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12,  felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5,  temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı  değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve  fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların,  YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme  hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili  yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve  daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde  edecek.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C.  kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin"https://sonuc.osym.gov.tr"  internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse  LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

İTİRAZ İÇİN 20 LİRA YATIRMANIZ GEREKİYOR 
Soruların hatalı olduğunu düşünen adayların, incelenmesi için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) itiraz hakkı var. İtirazlar sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) yapılabiliyor. Yani 15 Mart Çarşamba günü mesai bitimine kadar adayların hatalı olduğunu düşündüğü soru için 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurması gerekiyor. Her dilekçede sadece bir soruya itiraz yapılacak; soru başına 20 TL itiraz ücreti ödenecek. Adayların, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 numaralı hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekiyor. 
Dilekçenin işleme alınabilmesi için dilekçelerde mutlaka adayın T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, adresi, imzası ve ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak evrak referans numarasının yer alması şart. Adayların, dilekçelerinin aslını ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 bilkent/Ankara adresine ulaştırmaları gerekiyor. Merkeze faksla ulaştırılan dilekçeler işleme konulmayacak. 

Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar işleme alınmayacak ve cevaplanmayacak. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacak. 

DAVA İÇİN 10 GÜN SÜRE VAR 
Sınav ve yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adayların ise sonuçlar açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurması gerekiyor. Her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmuyor. Yani sorunun hatalı olduğundan emin olan adayın ÖSYM’nin cevabını beklemeden davayı da açmasında yarar var. Çünkü cevap gelene kadar dava açma süresi geçebilir. 
Adayın inceleme hakkı var
ÖSYM’de bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmemekte ve verilmemekte. Ancak, “Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu duyuru doğrultusunda adayların, sınavdaki kendi soru kitapçığı ve cevap kâğıdını ÖSYM’nin Ankara’daki merkezinde, ücret karşılığı inceleyebilme hakkı var. ÖSYM bu yıl itirazlar için ne kadar ücret istendiğini kılavuzda belirtmedi ancak geçen yıl adaylar her bir oturuma ait Soru Kitapçığı ve Cevap Kâğıdını incelemek için 50 TL ödemişlerdi.
 

 PUANLAR NESAL HESAPLANACAK?

YGS’de testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Adayların Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
Sınavda tüm testlerde toplam 160 soru bulunuyor. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.
Lise son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.
Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir.
AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacak. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacak.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler, YGS Sosyal Bilimler Testi’nde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutularak, Felsefe alanından 5 soruyu cevaplandıracaklar. 2017-YGS Sosyal Bilimler Testi’nde toplam 45 soru var. Tüm 2017-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklar. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x