BAŞBAKAN YILDIRIM: SİNGAPUR BİZİM BÖLGEYE GİRİŞ KAPIMIZ

BAŞBAKAN YILDIRIM: SİNGAPUR BİZİM BÖLGEYE GİRİŞ KAPIMIZ

BAŞBAKAN YILDIRIM: SİNGAPUR BİZİM BÖLGEYE GİRİŞ KAPIMIZ

21 Ağustos 2017 - 09:50

Başbakan Binali Yıldırım Singapur'daki temaslarını sürdürürken önemli açıklamalar yaptı. Yıldırım açıklamasında "Singapur, bizim  bu bölgeye giriş kapımız. Bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi geliştirme  amacındayız. Türkiye, ticari ve yatırımlarını artırmanın yanı sıra terörle  mücadelede bölge ülkelerle çalışmayı arzuluyor’’ ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım, Singapur’un Türkiye için bölgeye  giriş kapısı olduğunu ve Türkiye’nin bölgedeki diğer ülkelerle de ilişkileri  geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Resmi ziyaret kapsamında Singapur’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım,  ülkenin önde gelen basının editörlerinin sorularını cevapladı.

Yıldırım,  "Singapur, bizim bu bölgeye giriş kapımız. Bölgedeki  ülkelerle ilişkilerimizi geliştirme amacındayız. Türkiye, ticari ve yatırımlarını  artırmanın yanı sıra terörle mücadelede bölge ülkelerle çalışmayı arzuluyor."  dedi.

Bu kapsamda, Türkiye’nin  Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği’nin (ASEAN)  sektörel diyalog ortağı olduğuna değinen Yıldırım, şunları ifade etti:

"ASEAN örgütü ile daha yakından ilgilenmemiz gerektiğini düşünüyorum.  ASEAN 600 milyon kişilik nüfusun potansiyelini temsil ediyor. Bununla birlikte 10  ülkeyi bir araya getirecek olursanız dünyanın en büyük 6. ekonomisinden  bahsediyor hale gelirsiniz toplamda. Çok yakın zamanda 5 Ağustos’ta Türkiye,  ASEAN’ın sektörel diyalog ortağı olarak resmi anlamda tanındı. ASEAN üye  devletlerine bu kararı almalarından dolayı müteşekkir olduğumuzu ifade etmek  istiyorum. Singapur bu konuda öncü rol oynadı ve büyük katkı sağladı.’’

Yıldırım, Singapur ve Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın  (STA) önemine vurgu yaparak, anlaşmanın Türkiye’nin diğer ülkelerle yaptığı  STA’lardan farklı olduğunu, ticari, tarım, hizmet ve kamu satın alımlarını  bünyesinde barındırmasıyla daha geniş bir alanı kapsadığını vurguladı.

Türkiye ve Singapur arasındaki bu kapsamlı anlaşmanın Avrupa Birliği  (AB) ile de ulaşılmaya çalışılan bir mutabakat zemini olduğunu ama buna Singapur  ile çok daha önce vardıklarını aktaran Yıldırım, böylece karşılıklı büyük  ekonomik avantajlar sağlanacağını söyledi.

DEAŞ BÖLGE İÇİN TEHDİT

Başbakan Yıldırım, DEAŞ'ın bölgede faaliyetlerini genişletmeyi  planladığını bildiklerini, Türkiye’nin bu konuda deneyim ve mücadele noktasında  gücünü paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Yıldırım’ın ziyareti, Singapur ile 2015'te imzalanan ve Türkiye'nin  günümüze kadar taraf olduğu en kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın iç hukuk  onay sürecinin tamamlandığı döneme denk gelmesi açısından önem  taşıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x