ÇOCUK İSTİSMARINA HAYIR

ÇOCUK İSTİSMARINA HAYIR

08 Kasım 2016 - 13:01

“Çocuk İstismarına Hayır”

Toplumsal bir yara haline gelen çocuk istismarı hakkında aileler düzenlenen seminerle bilgilendirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları, Buca Belediyesi Pırlanta Merkezleri ve İzmir Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Çocuk İstismarına Hayır” seminerinde veliler istismarın tespiti, önlenmesi ve çocukların korunması hakkında bilgilendirildi. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın da izlediği semineri veren İzmir Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü’nden psikolog Aydın Demirdiyar taciz olaylarında kız erkek çocuk ayrımının olmadığı hatta erkek çocukların daha fazla tacizle karşılaştığını vurgularken, ”Suçu bilip sessiz kalırsanız suça ortak olursunuz. Herkes vicdanının polisi olsun” çağrısında bulundu.

Son yıllarda ülkemizde sıklıkla görülen çocuk istismarı ve cinsel taciz vakaları halk tarafından tedirginlikle izleniyor. Cinsel istismarının önüne geçmenin, aileleri ve çocukları bilinçlendirmeyle çözülebileceğinin farkındalığıyla hareket eden Buca Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları ve İzmir Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü “Çocuk İstismarına hayır” seminerinde anne babaları eğitti. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere katılan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, geleceğimiz olan çocukların sağlıklı yarınlara ulaşması için belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını, Buca genelinde açtıkları Pırlanta Merkezleri ile çocukların yanında anneler için de sağlıklı ve kendilerine ait zaman dilimleri yarattıklarını dile getirdi. İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı ise bünyelerinde bulunan 7 anaokulunda yaklaşık 550 çocuğa hizmet verdiklerini, İzmir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ile yaptıkları cinsel istismara karşı bilinçlendirme eğitimleri ile çocukların sağlıklı ve güvenli gelecekleri için adım attıklarını belirti.

Konuşmaların ardından İzmir Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü’nden psikolog Aydın Demirdiyar seminere katılan anne ve babalara cinsel istismar ve taciz olaylarının tespiti, önlenmesi ve sonuçları hakkında eğitim verdi. Son 3 yılda 13 bin çocuğun istismar mağduru olduğunu ifade eden psikolog Demirdiyar, ailelerin çocuklarındaki duygu durum bozukluklarını dikkatlice takip etmesi ile sıkıntılı sürecin baştan tespit edilebileceğini vurguladı. Uyku sorunları, okula gitmek istememe, aile fertlerinden uzaklaşma, normalin dışında yaramazlık, yaptığı çizim ve oynadığı oyunlarda tacizi andıran görüntüler ailelerin dikkatle gözlemlemesi gereken davranış durumları olduğunu söyleyen Aydın Demirdiyar, özellikle çocukların karşı cins arkadaşlarıyla oyun oynamak istememesinin önemli bir belirti olduğunu vurguladı. Taciz vakalarında erkek çocukların daha çok istismar edildiğini, kız erkek arasındaki farkın yüzde 2’lerde olduğunu vurgulayan Demirdiyar, “Herkes vicdanının polisi olsun, taciz olayının farkına varıp da yetkililere bildirmemekte suça karışmış olmaktır” dedi.

 

 

Ailelerin cinsel konularda çocuklara arkadaşça ve dostça yaklaşmasının önemine dikkat çeken Demirdiyar, “Cinsel istismar olaylarında genellikle, cinsel istismarda bulunan kişi, mağduru tehdit etmekte, bu baskıdan dolayı çevresine konuyu açamayan mağdur çoğu zaman psikolojik rahatsızlıklar geçirmekte ve bu durum geleceğini kötü yönde etkilemektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x