O Meyveyi Çocuklara Yedirmeyin! ZEHİRLİYOR

O Meyveyi Çocuklara Yedirmeyin! ZEHİRLİYOR

O Meyveyi Çocuklara Yedirmeyin! ZEHİRLİYOR

10 Mayıs 2017 - 17:14

Son zamanlarda özellikle bazı meyve çekirdeklerinin siyanür içerdiğine dair veriler ortaya çıkmaya başladı. Bazı sağlık sıkıntılarına yol açabilen meyve çekirdeklerini tüketirken özellikle dikkatli davranmalıyız. Kayısı çekirdeği de buna bir örnek teşkil ediyor.

Tıp ilerledikçe araştırmalar artıyor ve her geçen gün hem hastalıklarla hem de yiyeceklerle ilgili yeni yeni bilgiler ediniyoruz. Bu araştırmalardan biri de ülkemizde fazla sayıda kayısı çekirdeği yenmesi sonucu koma tablosu ile acil servise başvuranların olduğunu ortaya koyuyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya konu ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Aslında şeftali ve acıbadem çekirdekleri en fazla siyanür içeren çekirdeklerdir. Bu meyvelerin çekirdeklerini kırması ve yemesi kayısı çekirdeğine göre daha zor olduğu ve tatları kayısı çekirdeğine göre daha acı olduğu için bunların zararları ile ilgili klinik vakalar yok. Ancak kayısı çekirdeğini kırmak daha kolay olduğundan çocuklar tarafından daha çok tercih ediliyor ve bunlar erişkinlere göre çocukta daha zehirli etkiler gösteriyor. Şöyle ki bir günde 20-25 adet kayısı çekirdeği yiyen bir çocukta siyanür zehirlenmesi ve buna bağlı koma tablosuna rastlamak mümkün. ŞU BELİRTİLERE DİKKAT! Siyanürün hızlı etki eden, çok kuvvetli bir zehir olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, rahatsızlığın belirtilerinden bahsediyor: “Zehrin ortaya çıkışı alınan miktara göre değişir. Hafif zehirlenmelerde baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, denge kaybı ilk ortaya çıkan bulgulardır. Şikayet devam ederse tansiyon düşmesi, kalpte hızlı çarpma, bilinç bulanıklığı ve koma ortaya çıkabilir. Bu durum devam eder ve gerekli önlemler alınmazsa rahatsızlık ölümle bile sonuçlanabilir.”

Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar da kayısı çekirdeğinin siyanür zehirlenmelere neden olduğunu anlatıyor ve bu konuda herkesi bilinçli olmaya davet ediyor. Tutar, “Kayısı çekirdeği bazı tatlılarda, salata içerisinde ve direkt olarak tüketilen bir meyve çekirdeğidir. Son zamanlarda kayısı çekirdeğinin siyanür zehirlenmelerine neden olduğunu gösteren Türkiye’de iki vaka bulunmaktadır. Çok ender rastlansa da iki vakada da olgun olmayan kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunan siyanid glikozidlerinin bu zehirlenmelere neden olduğu düşünülüyor" dedi. Zehirleme kapasitesi yüksek olan bir maddenin çevrede kolay ulaşılabilir olduğunu unutmamak gerekiyor. Özellikle küçük çocukların yediği içtiği konusunda annelere ve babalara büyük görevler düşüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x