DELİLLERİ KARARTMAKLA SUÇLANAN PROFESÖR HAKİM KARŞISINDA!

DELİLLERİ KARARTMAKLA SUÇLANAN PROFESÖR HAKİM KARŞISINDA!

DELİLLERİ KARARTMAKLA SUÇLANAN PROFESÖR HAKİM KARŞISINDA!

09 Ağustos 2017 - 10:56

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet  Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınmadan önce delilleri  yok etmeye çalışırken görüntüleri ortaya çıkan, örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile  görüşmek üzere ABD'ye gittiği belirlenen ve örgütün eski "Atatürk Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi imamı" olduğu iddia edilen eski öğretim üyesi Prof. Dr. Halil  İbrahim Tanç, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan hakim karşısına çıktı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanık  Tanç ile avukatı Halil Timurhan Gür katıldı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan  Tanç, emniyet ve savcılıktaki ifadelerini, yoğun psikolojik baskı altında ve  tedavi gerektiren bir dönemde verdiği savunarak kabul etmedi.

Suçlamaları da reddeden Tanç, "İddianamede FETÖ/PDY olarak anılan  ancak geçmişte herkes tarafından 'hizmet hareketi' olarak bilinen bu yapıyı, 2014  öncesinde devlet yönetim kademelerine yakın ilgi ve teşviki olduğu ve yasal bir  sakınca olmadığı dönemde bir ilahiyat fakültesi akademisyeni olmam hasebiyle  takip ettim. Ancak mesleğim alanına giren bu tür konuları takip etmem, üyelik  bağı ile değil tamamıyla bilimsel anlamda gündemi takip etmemle ilgilidir." dedi.

Tanç, iş yerinde ve evindeki aramalarda ele geçirilen materyallere  ilişkin de şunları savundu:

"Ele geçirilen bu materyallerde benim sadece bir dini cemaati değil  ülkemizde ve kendi bilim alanımla ile ilgili birçok görüş ve düşünce grubu  bulundurduğum görülecektir. İlahiyat fakültesi, öğrencileri parti, demek, cemaat  veya tarikata ait olmaksızın toplumsal ortak payda hisseden mezunlar  yetiştirmektedir. Bu bağlamda derslerine girdiğim öğrenciler dinlendiğinde,  onları herhangi bir grup, dernek, cemaat veya tarikata telkin ve teşvikte  bulunmadığım görülecektir. 2014'ten itibaren devletimizin değişik kademelerinde  sorumlu kişilerin açıklamaları ve ulusal medyada takip ettiğim eylem ve  söylemleri ile bu yapının ülkemizin milli menfaatlerine zarar verdiği kanaatini  edindiğimden tamamıyla uzak durdum. Bundan kastım kitaplarının takibini bıraktım.  Aramalarda tespit edilen malzemelerde beni örgütle ilişkili gösteren bütün  unsurlar 2014'ten önce ve yine anılan bağlamdadır."

Aleyhinde beyanda bulunan tanık Y.K'yi çocuğunun öğretmeni olmasından  dolayı tanıdığını belirten Tanç, tanığın hakkında söylediklerinin kişisel  değerlendirme ve şahsi yorumlara dayalı olduğunu ileri sürdü.

Tanç, tanığın, "isminin fakültede FETÖ denildiğinde akla ilk gelen  isim olduğu yönündeki iddiası"nın subjektif ve söyleyenin şahsi değerlendirmesini  içeren gerçek dışı bir iddia olduğunu ileri sürerek, "Akademisyen olarak bilimsel  çalışmalar kapsamında takip ettiğim bu yapıdan, yüce devletimizce gerçek yüzü  ortaya çıkarılınca uzak durdum. Daha önce mesafeli olduğum bu yapıya ilişkin  hiçbir eylemde bulunmadım ve en ufak bir suça karışmadım." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Tanç'ın tutukluluk halinin devamına karar  vererek eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Atatürk  Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin eski öğretim üyesi olan Prof. Dr. Halil  İbrahim Tanç'ın evindeki aramada bir kitabın giriş kapağının altına  yapıştırılmış, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait 2 fotoğraf ele geçirildiği  bildiriliyor.

Gözaltına alınmadan önce bazı delilleri çöp kutusuna atarak yok etmeye  çalıştığı belirtilen sanığın iş yerinde Gülen'e ait ses kayıtları, kitaplar,  "Fetullah Gülen samimi" yazılı gazete parçası ve Gülen imzalı olan ve Tanç'a  yazılan mektubun ele geçirildiği anlatılan iddianamede, Tanç'ın Bank Asya'daki  hesabını 17/25 Aralık'tan sonra da aktif kullanmaya devam ettiği belirtiliyor.

İddianamede, tanık beyanlarına yer verilerek, Tanç'ın gerek fakültede  gerekse örgütün yurdunda kalan herkes tarafından örgüt mensubu olduğunun  bilindiği, fakültede "FETÖ" denildiğinde ilk akla gelen kişi ve en çok kurban  toplayanlardan biri olduğu, üniversitede himmet işlerinin organizasyonunu yaptığı  öne sürülüyor.

Örgüt elebaşı Gülen ile görüşmek üzere ABD'ye gittiği tespit edilen,  delilleri üniversite yerleşkesindeki çöp kutusuna atarken güvenlik kameralarınca  görüntülenen ve örgütün eski "Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi imamı"  olduğu öne sürülen Tanç'ın, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15  yıldan 22,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x