AĞBAL’DAN KDV AÇIKLAMASI

AĞBAL'DAN KDV AÇIKLAMASI

AĞBAL'DAN KDV AÇIKLAMASI

10 Nisan 2017 - 13:53

Mobilya ve beyaz eşyadaki KDV  indirimi süresinin uzatılmasının  350 milyon  liralık bir maliyet oluşturduğunu söyleyen Maliye Bakanı Ağbal, "Şimdi biz bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz, bu  durumda yaptığımız hesaplamalara göre, bunun vergi gelirlerine net olarak 800  milyon civarında bir etkisi olacak" dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yaptığımız hesaplamalara  göre burada 350 milyon liralık bir maliyet oluştu. Şimdi biz bunu 30 Eylül  tarihine uzatıyoruz, bu durumda yaptığımız hesaplamalara göre, bunun vergi  gelirlerine net olarak 800 milyon civarında bir etkisi olacak. Ben inanıyorum ki  bu mobilya, beyaz eşya ve ve konut sektöründe yapmış olduğumuz bu indirimler  ekonomiyi genel anlamda canlandıracak, hem istihdam sağlayacak hem üretimi  artıracak hem de piyasada yüzleri güldürecek ve bunun işaretlerini de alıyoruz.  Bu bakımdan piyasada son dönemde başlayan canlanma artarak devam ediyor." dedi.

 Ağbal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın geniş kitleleri ilgilendiren önemli müjdeler verdiğini belirterek, "Yine vergi alanında sosyal güvenlik primleriyle ilgili özellikle esnafımızın yüzünü güldürecek çok önemli açıklamalar yaptı. Maliye Bakanlığı olarak bir süredir bu konuları çalışıyoruz, öncelikle mobilyada ve beyaz eşyada bir ÖTV ve KDV indirimi vardı ve 30 Nisan tarihinde de bu indirimin süresi doluyordu. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki hem beyaz eşyada hem de mobilyada yapılan bu indirim piyasalarda önemli bir canlılığı da beraberinde getirdi, esnafın yüzü güldü, mal satanlar sevindi, vatandaş da gerçekten bu indirim kampanyasına büyük bir rağbet gösterdi ve satışlarda da önemli artışlar oldu." diye konuştu.

KARARNAMEYİ HAZIRLIYORUZ

Bu süre zarfında özellikle hem mobilyacı esnafının hem beyaz eşya  satıcılarının indirimin uzatılması yönünde sürekli şekilde kendilerinden talepte  bulunduğunu vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak bu konuda gerekli çalışmaları, değerlendirmeleri  yaptık ve sayın Başbakan'ımıza da bu konuyu arz ettim, bugüne kadar kaydedilen  gelişmeleri, piyasada oluşan olumlu havayı kaydettikten sonra sayın  Başbakan'ımızın talimatları çerçevesinde Maliye Bakanlığı olarak şimdi  kararnameyi hazırlıyoruz. 30 Nisan'da dolan süreyi konut sektöründe KDV  indirimini 30 Eylül tarihine kadar yapıyorduk şimdi mobilya ve beyaz eşyada da  indirimi 30 Nisan tarihinden 30 Eylül tarihine erteliyoruz. İnşallah hem mobilya  sektöründe hem beyaz eşya sektöründe önümüzdeki aylarda da piyasanın canlanması  için önemli bir imkan olacak. Üç aylık sürede bu yapmış olduğumuz ÖTV ve KDV  indirimlerinin bize net maliyeti 350 milyon lira civarındaydı yani Özel Tüketim  Vergisi'nden vazgeçtik, Katma Değer Vergisi'nden  vazgeçtik ama piyasada bir  miktar canlılık oluşunca tabii ki satışlar artınca tabii ki ilave vergi geliri de  tahsis ettik. Yaptığımız hesaplamalara göre burada 350 milyon liralık bir maliyet  oluştu. Şimdi biz bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz, bu durumda yaptığımız  hesaplamalara göre bunun vergi gelirlerine net olarak toplam 800 milyon civarında  bir etkisi olacak. Ben inanıyorum ki bu mobilya, beyaz eşya ve konut sektöründe  yapmış olduğumuz bu indirimler ekonomiyi genel anlamda canlandıracak hem istihdam  sağlayacak hem üretimi artıracak hem de piyasada yüzleri güldürecek ve bunun  işaretlerini de alıyoruz. Bu bakımdan piyasada son dönemde başlayan canlanma  artarak devam ediyor. Biz vergi yoluyla bu anlamda önemli bir katkı sağlamış  oluyoruz."

Ağbal, Başbakan Yıldırım'ın bugün yaptığı ikinci önemli açıklamasının  ise bütün işletmeleri ve vergi mükelleflerini ilgilendiren önemli bir açıklama  olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

7 MİLYON 200  BİN VATANDAŞIMIZI İLGİLENDİRİYOR

"En son yapmış olduğumuz Yeniden Yapılandırma Kanunu 2016 Haziran  ayına kadar olan vergi ve prim borçlarını kapsıyordu, halbuki o tarihten sonra  Temmuz ayında alçak bir darbe girişimi bu ülke yaşadı. Ekonomide bir miktar tabii  yavaşlama oldu ve bu da mükelleflerimizin özellikle 2016'nın ikinci yarısında  vergi ve prim ödeme kabiliyetlerini bir miktar aşağıya çekti ve burada da yapmış  olduğumuz değerlendirmede ekonomiye bu yolla da destek olmak amacıyla yeniden  yapılandırma süresini 2016 Haziran'ından 2017 Mart ayı sonuna çekmek istiyoruz.  Bu konuyla ilgili de sayın Başbakan'ımıza çalışmalarımızı, konuyla ilgili  talepleri arz ettik. Kendisinin talimatlarıyla kanun tasarısını arkadaşlarımız  hafta sonu hazırladılar, inşallah hızlı bir şekilde onu da Meclise göndereceğiz.

Sadece vergi için söyleyeyim, vergi gelirlerinde yaklaşık 7 milyon 200  bin vatandaşımızı ilgilendiren yeni bir yeniden yapılandırma yapmış oluyoruz  çünkü 2016 Temmuz'undan 2017 Mart'ına kadar vergi borçlarını vadesinde ödemeyen,  yine vergi dairelerine ödenmesi gereken diğer trafik para cezası olur, motorlu  taşıtlar vergisi olur, diğer vergilerle baktığımız zaman 7 milyon 200 bin  vatandaşımızı ilgilendiren bir yapılandırmayı bu suretle yapmış oluyoruz."

Uygulama hakkında bilgi veren Ağbal, daha önce 2016 Haziran itibarıyla  yeniden yapılandırma kanununa başvuran vatandaşların, 2017 Mart ayına kadar olan  dönemde de vergi ve prim borcu varsa önce yaptığı başvurularını tekrar  güncelleyeceklerini, bu dönemi de kapsayacak şekilde tekrar yeniden  yapılandırmalarını yapacaklarını söyledi. Ağbal, "Peşin ödeme indirimi geçen defa  yapmıştık, yeniden yapılandırma bakımından yine aynı o bütün uygulamalar bu  dönemde devam edecek. Bir de 2016 Haziran'dan önceki dönemlerden vergi borcu  olmayan, prim borcu olmayan ama 2016 Temmuz'undan sonra ilk defa vergi borcu ve  prim borcu olan vatandaşlarımız da bu uygulamadan yararlanacaklar. Böylelikle  yaklaşık 47 milyar lira tutarındaki vergi alacağını yapılandırmış olacağız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x