EMEK ÖRGÜTLERİNDEN "HAYIR"

EMEK ÖRGÜTLERİNDEN "HAYIR"

EMEK ÖRGÜTLERİNDEN "HAYIR"

18 Ocak 2017 - 13:52

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, anayasa değişikliğine ilişkin oylamayla ilgili İzmir milletvekillerine "hayır" oyu vermeleri çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, "Yarın birçok şey için çok geç olabilir. Bu tarihi süreç ülkemiz için önemli bir sınavdır. Bu nedenle demokrasi ve toplumsal barışa inanan tüm milletvekillerini bu pakete 'hayır' demeye davet ediyoruz" denildi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, "Anayasalar, sadece devletin örgütlenme biçimini değil, aynı zamanda bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini hukuki güvence altına alan metinlerdir. Dolayısıyla Anayasa değişikliği iktidarın oy çokluğuna dayalı basit bir usul işlemi değildir" diye konuştu.

 

1982 Anayasasının yüzde 92 oranında oy almasına karşı meşruiyet kazanamadığını hatırlatan Yalçın, "Üstelik temel hak ve özgürlükler halka oylatılarak yok edilmiş, çoğunluk oyu yani 'milli irade' yönünden hiçbir sorunu olmamasına karşın meşruiyeti hep tartışılmıştır" şeklinde konuştu.

TBMM'deki oylamada gizlilik şartının ihlal edildiğine işaret eden Yalçın, "Eğer açık hükümlerine, kendisine sadakat yemini etmiş milletvekillerince bile uyulmayacaksa bir Anayasa'ya neden ihtiyaç vardır?" diye sordu.

Yalçın, "Sizi, ikinci turda kendi kullanacağınız oyun gizli kullanılması ve gizli kullanılmayan oyların ya da gizlilik şartına uyulmayan oylamaların iptali konusunda üzerinize düşen görevi yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Anayasa değişiklik paketinin hayata geçmesi halinde Türkiye'de rejimin değişmiş olacağını belirten Yalçın, şunları söyledi:

"Partili Cumhurbaşkanlığı adı altında tek kişilik bir diktatörlüğün kurulmasına olanak tanınacaktır. Zira parlamenter demokratik sistemin temel kıstası olan yasama - yürütme ve yargıdan oluşan kuvvetlerin ayrılığını ortadan kaldırmakta, yasama organını yürütme karşısında işlevsiz ve yetkisiz bırakmakta, yasama ve yürütme organlarının tasarruflarını denetleme görevi olan yargı organını ise doğrudan yürütmeye bağlamaktadır. Yarın birçok şey için çok geç olabilir. Bu tarihi süreç ülkemiz için önemli bir sınavdır. Bu nedenle demokrasi ve toplumsal barışa inanan tüm milletvekillerini bu pakete 'hayır' demeye davet ediyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x