BAKAN ARSLAN: SOSYAL MEDYADA DÜZGÜN TÜRKÇE KULLANIMININ...

BAKAN ARSLAN: SOSYAL MEDYADA DÜZGÜN TÜRKÇE KULLANIMININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

BAKAN ARSLAN: SOSYAL MEDYADA DÜZGÜN TÜRKÇE KULLANIMININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

28 Ağustos 2017 - 15:18 - Güncelleme: 28 Ağustos 2017 - 15:29

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın sosyal medyada Türkçe'nin doğru kullanımına ilişkin çağrısı üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, düzgün Türkçe kullanımının takipçisi olacaklarını açıkladı.
Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,  Facebook, Twitter ve  Instagram gibi sosyal medya organları başta olmak üzere internet ortamında  kullanılan Türkçe'nin önemli oranda bozulduğuna dikkati çekerek, son dönemde  iyice artan bozulma nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan  Binali Yıldırım'ın da konuyla ilgili endişelerini dile getirdiğini aktardı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "internet ortamında dil suikastına maruz  kalıyoruz. Ne yazık ki bunu da kendi insanımız yapıyor.", Başbakan Yıldırım'ın da  "dilimiz değerlerimizin taşıyıcısı, milli kimliğin sembolü. Bu nedenle  Türkçemizin değerini daha iyi bilmemiz gerekiyor." sözlerini anımsatan Arslan,  özellikle son yıllarda sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla "sosyal medya dili"  olarak adlandırılabilecek bozuk Türkçe'nin gençler arasında geçerli bir yazı ve  iletişim diline dönüştüğünü anlattı.

 Anlamsız kısaltmalar ve aralara serpiştirilen yabancı kelimelerin ne  yazık ki gençler arasında sosyal medyanın dışında da iletişim dili haline gelmeye  başlayarak, sıradanlaştığına dikkati çeken Arslan, "Dünyanın en zengin  dillerinden biri olan Türkçemiz internet ortamında bozulmaya uğruyor. Bu bozulma  ne yazık ki normal hayata da etki ediyor. Bu çürümeye dur dememiz gerekiyor.  Bilgi Teknolojileri Kurumumuz (BTK) öncülüğünde bu yönde çalışmalarımızı  başlattık." diye konuştu.   Arslan, Türkçe'nin korunması konusunda "milli bir seferberlik ruhu"  ile hareket edeceklerini vurgulayarak, gençlere dilin değerini en iyi şekilde  anlatacaklarını, Bakanlık olarak da bu konunun takipçisi olacaklarının söyledi.

 MİLLİ MESELE

Dillerin bir milletin temel bağı olduğuna işaret eden Arslan,  insanların birbirini anlayabilmelerinin bu değerle mümkün olduğunu ifade etti.  Bir milletle bağ kurmanın olmazsa olmazının o milletin dilini öğrenmek olduğunu  anlatan Arslan, şöyle devam etti:  "Bir dilin kelimelerinin kaybolması, duygularının ifade bulmamasıdır.  Kelimelerini kaybeden milletler davranış tarzlarını, duygu dünyalarının  derinliğini daha da ötesi kendilerini ifade etme yeteneklerini kaybederler. Bu  nedenle Türkçe'nin korunmasını, milli bir mesele olarak ele alıyoruz. Öncelikli  olarak sosyal medyada kullanılan Türkçe'nin düzeltilmesi konusunda kampanya  başlattık. Hayatın hızlı akışı içinde, internet ve sosyal medya kullanımında  yapılan kısaltmalar bizler için büyük kayıp. Bu nedenle güzel dilimizi doğru  kullanma çerçevesince kampanyamıza buradan başladık. Öncelikli olarak  kısaltmalara artık dur demek istiyoruz. Neden 'selam' yerine 'slm' diyelim? Neden  'nasılsın' yerine 'nsl' diyelim? Neden 'merhaba' yerine 'mrb' diyelim? Artık bu  kısaltmalara dur diyelim. Bu noktada da sadece gençlerimiz değil, tüm millet  olarak Türkçemize sahip çıkmalıyız."

  Gündelik hayatta 200 kelimeye düşen kelime kullanımının  yükseltilmesini isteyen Arslan, edebi eserlerin daha çok okunmasını sağlayarak  kelime hazinesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Arslan,  Bakanlık olarak internet dünyasında ve sosyal medyada  Türkçe'nin düzgün ve doğru kullanımının takipçisi olacaklarını dile getirerek,  "Milletimizin kültürüne sahip çıkacağız." dedi.

  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x