ABD’DE BİR KİŞİ ARAÇLA GÖSTERİCİLERİN ARASINA DALDI: ÖLÜ...

ABD'DE BİR KİŞİ ARAÇLA GÖSTERİCİLERİN ARASINA DALDI: ÖLÜ VE YARALILAR VAR...

ABD'DE BİR KİŞİ ARAÇLA GÖSTERİCİLERİN ARASINA DALDI: ÖLÜ VE YARALILAR VAR...

13 Ağustos 2017 - 11:05

ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde, ırkçılık karşıtı grubun üzerine bir kişi araçla daldı. 1 kişi yaşamını yitirdi, 30'dan fazla kişi yaralandı. ABD'de şiddet olaylarının yaşandığı Virginia eyaletinde OHAL ilan edildi. 

Göstericileri izlemekle görevli polis helikopteri düştü. Olayda iki kişi hayatını kaybetti.Trump, beyaz milliyetçileri ve Neo-Nazi sloganlarını kindarlık ve bağnazlık olarak niteledi.

ABD'nin Virginia eyaleti karıştı. Charlottesville şehrinde Konfederasyon ordusunun komutanına ait heykelin kaldırılması planı üzerine, ırkçı grupların başlattığı protesto gösterilerinde olaylar çıktı. Irkçı grupların silahlarıyla geldiği gösteri alanına karşıt grupların da gelmesi üzerine şehirde gerilim yükseldi.  Kentte ırkçılık karşıtı grubun üzerine bir kişi aracıyla daldı. Olayda 1 kişi yaşamını  yitirdi 30'dan falza kişi yaralandı. Yaralılardan bazılarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu  aktarıldı.

ARACIN SÜRÜCÜSÜ YAKALANDI

Yerel yetkililere göre yaralıların sayısının ise 34 olduğu belirtiliyor.

OHAL İLAN EDİLDİ 

Grupların zaman zaman birbirlerine saldırması üzerine Charlottesville Belediyesi bölgede olağanüstü hal ilan etti.Vali Terry McAuliffe, Ulusal Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlaması için gerekli emri verdiğini açıkladı.ABD medyası, Vali'nin olağanüstü hal emrine kadar bölgede güvenlik güçlerinin yeterince önlem almadığını belirtti. Cuma gecesi Ku Klux Klan örgütünü anımsatacak biçimde meşaleler taşıyan protestocular, Virginia Üniversitesinde düzenledikleri gösteri sırasında "Yahudiler yerimize geçemeyecek", "Kan ve toprak", "Tek halk, tek ulus, göçe son" sloganları atmıştı. 

Charlottesville kentinde daha önceki bir olayda ise ırkçıların yaptığı  gösteriyi protesto eden ırkçılık karşıtı grubun üzerine araba sürülmesi sonucunda  bir kişi yaşamını yitirmiş, birçok kişi yaralanmıştı.

HELİKOPTER DÜŞTÜ: 2 KİŞİ ÖLDÜ 

Öte yandan ABD'de şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan  edilen Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde ırkçı grupların protestolarını izlemekle görevli  olduğu belirtilen polis helikopteri bir golf sahası yakınında düştü. Helikopterde  bulunan polis teşkilatı mensubu 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.  Federal Havacılık İdaresi helikopterin eyalet polisine ait olduğunu  teyit ederken, Virginia Eyalet Polisi kazayla ilgili soruşturma başlattı.

 ABD Başkanı Donald Trump yayınladığı taziye mesajında, "Bugün ölen  Virginia Eyalet Polis Teşkilatının değerli memurlarına, ailelerine ve diğer  sevgili memurlarına en derin taziyelerimi sunuyorum, hepiniz bu ulusun ürettiği  en iyi kişilerdensiniz" ifadesini kullandı.

 Virginia Valisi Terry McAuliffe de yaptığı açıklamada, "Bugün  Charlottesville kenti ve büyük ulusumuz için çok acı bir gün" ifadesine yer  verdi.

Charlottesville kentinde daha önceki bir olayda ise ırkçıların yaptığı  gösteriyi protesto eden ırkçılık karşıtı grubun üzerine araba sürülmesi sonucunda  bir kişi yaşamını yitirmiş, birçok kişi yaralanmıştı.

TRUMP: BAĞNAZLIK

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Virjinya eyaletinin Charlottesville kentindeki saldırıyı kınadı. Trump, beyaz milliyetçileri ve Neo-Nazi sloganlarını kindarlık ve bağnazlık olarak niteledi.   New Jersey’in Bedminster düzenlenen gaziler gününde konuşan Başkan Trump, yaptığı konuşmada Konfederasyon Ordusu Komutanlığı yapan Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılmasına karşı düzenlenen protesto gösterileri ve sonrasında yaşananlara değindi. Trump Twitter’dan yayınlanan açıklamasında, “Biz bir bütünüz ve nefretin öne sürdüğü şeyleri kınamak zorundayız. Amerika'da bu tür bir şiddet hareketlerine yer yok. Birlikte buluşalım. Masun insanları koruyalım ve hukuk düzenini yeniden sağlayalım.

  Bu gerçeği hatırlamak gerekir: bizim için rengi, inancı, dini veya siyasi parti ne olursa olsun önemli değildir. Bizim için ilk önce Amerikalılar vardır. Biz istekli ve güçlüyüz. Charlottesville gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz ve her türlü yardıma hazırız” dedi.Trump’un yanı sıra, ABD Temsilciler Meclisi başkanı Paul D. Ryan, eşi Melania Trump ve bir çok kişi, beyaz ırkçıların yürüyüşünü kınadı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x