TRUMP’TAN DÜNYA LİDERLERİNE: BENİ CEPTEN ARAYIN

TRUMP'TAN DÜNYA LİDERLERİNE: BENİ CEPTEN ARAYIN

TRUMP'TAN DÜNYA LİDERLERİNE: BENİ CEPTEN ARAYIN

31 Mayıs 2017 - 13:43

ABD Başkanı Donald Trump cep telefonu numarasını dünya liderlerine dağıtıyor. Trump liderlere acil durumlarda beni direkt ara diyerek cep telefonunu verdi. Eşi benzeri görülmemiş bu tavır aslında bir protokol ihlali... Üstelik dünya liderlerinin önemli görüşmeleri güvenli hatlardan yapmaları gerekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın cep telefonu numarasını dünya liderlerine vererek acil durumlarda kendisini ‘direkt’ aramalarını talep eden ve diplomatik protokolü ihlal eden daveti, görüşmelerinin gizliliği ve güvenliği konusunda endişeleri gündeme getirdi.

ABD'li yetkililerden aktarılan bilgiye göre Trump, Kanada ve Meksika liderlerine, kendisine cep telefonundan ulaşmalarını söyledi.

Trump'ın bu isteğine ikiliden sadece Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun karşılık verdiği kaydedildi.

MACRON'A DA CEP TELEFONUNU VERDİ

Bir Fransız yetkilinin aktardığına göre Fransa'da cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Emmanuel Macron ile Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sırasında da cep telefonu numaraları karşılıklı olarak verildi.
Fakat Macron'un bu hattı kullanma niyeti olup olmadığına dair bir yorum yapılmadı.

PROTOKOL İHLALİ

Dünya liderlerinin birebir görüşmelerini cep telefonuyla yapmaları diplomatik arenada protokolün ihlali olarak görülüyor.

Devlet liderleri genellikle görüşmelerini güvenli telefon hatları üzerinden yürütüyor.

Buna Beyaz Saray Durum Odası, Oval Ofis ve başkanlık limuzininde gerçekleşen görüşmeler de dahil.

TRUMP'IN CEP TELEFONU DİNLEMELERE AÇIK

NSA, kanun değişikliğine rağmen geçen yıl milyonlarca ABD'linin telefonunu dinledi

Ulusal güvenlik uzmanları Trump'ın cep telefonunun, hükümet tarafından tahsis edilmiş olsa bile, dinlemelere açık olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Eski Pentagon danışmanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Derek Chollet, "Eğer açık bir hattan konuşuyorsanız, bu açık bir hattır. Yani bu diyalogları takip etme becerisi olan kişiler bunu yapıyordur" dedi.

Chollet, "Bir başkan beraberinde güvenli telefon taşmaz. Eğer biri sizi izlemeye çalışıyorsa, o halde her söylediğinizi diğerlerinin de dinlediğini varsayıyor olmanız gerekiyor" diye konuştu.

ABD'NİN MERKEL'İN CEP TELEFONUNU DİNLEDİĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

Söz konusu tedbirin müttefiklerle yapılan görüşmeler için de geçerli olduğu belirtilirken, 2013'te Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonlarının ABD tarafından dinlendiğinin ortaya çıkması hatırlatıldı.

Virginia Üniversitesi hukuk profesörü Ashley Deeks, "Eğer Macron veya bir başka ülkenin lideriylsen ve ABD başkanının cep telefonunu alıyorsan, bu kişilerin numarayı istihbarat servislerine vereceğini tahmin etmek mantık dışı değil" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x