"Foreks düzenlemesi VİOP’u gözde yapacak"

"Foreks düzenlemesi VİOP'u gözde yapacak"

"Foreks düzenlemesi VİOP'u gözde yapacak"

13 Şubat 2017 - 09:27

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kaldıraçlı işlemler ile ilgili düzenlemesinin ardından Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) yatırımcının gözdesi konumuna geleceği ifade ediliyor.

SPK'nın Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ'i ile kaldıraçlı alım satım işlemlerine (Foreks) ilişkin azami kaldıraç oranı 1'e 100'den 1'e 10'a düşürüldü.

Tebliğ ile kaldıraç oranının düşürülmesinin yanı sıra işlemlere başlayabilmek için asgari 50 bin TL veya muadili döviz tutarında başlangıç teminatı yatırılması zorunluluğu da getirildi.

Meksa Yatırım VİOP Müdürü Ergün Tekgül, halen 1 milyar lira civarında seyreden dolar/TL sözleşmelerindeki toplam işlem hacminin SPK'nın yeni düzenlemeleri ile yıl sonuna kadar endeks sözleşmelerinin işlem hacmini geride bırakabileceği öngörüsünde bulundu. Borsa İstanbul VİOP'ta endeks sözleşmelerinde halen ortalama 2 milyar lira civarında işlem hacmi gerçekleştiriliyor.

"VİOP, SON GELİŞMEYLE ATAK YAŞAYACAK"

Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kaldıraçlı işlemler düzenlemesi ile birlikte gözlerin VİOP döviz ve kıymetli madenler pazarlarına çevrildiğini ifade eden Tekgül, "Zaten 2005 yılında kuruluş amacı döviz işlemleri olan VİOP’un son gelişmeyle birlikte ciddi bir atak yaşayacağını tahmin ediyorum" dedi.

Tekgül, son aylarda özellikle dolar/TL sözleşmesinde artışa geçen işlem hacminin 1 milyar TL’ye ulaştığını hatırlatarak, dolar/TL opsiyon sözleşmelerinde de ciddi bir yükseliş trendinin görüldüğü söyledi.

VİOP'ta, kabaca bir hesapla 1'e 19 kaldıraçla işlem yapılabildiğine değinen Tekgül, dolar/TL'nin yanı sıra avro/TL ve avro/dolar sözleşmelerinde de işlem yapma imkanı bulunduğunu ifade etti.

Tekgül, VİOP'u Türk yatırımcısı için halen tam olarak keşfedilmemiş bir hazine olarak tanımlayarak değerlendirmesine şöyle devam etti:

"VİOP'ta yatırımcıların sadece 10 TL teminatla, kabaca 1'e 14 kaldıraç kullanarak altın fiyatının hem yükselişinden hem de düşüşünden kazanç sağlayabileceğini de hatırlatmak isterim."

Türk yatırımcısının en fazla takip ettiği ürünlerden olan altının gram fiyatına ilişkin sözleşmelerin bilinilirliğinin az olduğunu belirten Tekgül, altının onsuna ilişkin sözleşmelerde de yaklaşık 1'e 15 kaldıraç bulunduğunu dile getirdi.

Tekgül, mart ayında Borsa İstanbul VİOP'ta gerçekleşecek BISTECH sistemine geçiş sonrası, tam tarihi belli olmamakla birlikte VİOP’ta döviz sözleşmelerinde seans saatlerinin uzayacağını ve yatırımcıların yüzünü daha fazla VİOP'a çevireceğini kaydetti.

"BENZER ÜRÜNLER ÖN PLANA ÇIKMAYA BAŞLADI"

Gedik Yatırım VİOP Yönetmeni Tolga Er ise SPK'nın Foreks piyasası ile ilgili düzenlemeleri neticesinde VİOP'ta işlem gören dolar ve altın gibi benzer ürünlerin ön plana çıkmaya başladığını belirtti.

Düzenlemelerin, Foreks ve VİOP piyasasının işlem hacmini etkileyecek türden düzenlemeler olduğunu ifade eden Er, her iki piyasada benzer ürünlerin işlem görmesine rağmen işleyiş açısından farklılıklar arz ettiğine dikkati çekti.

Er, VİOP'ta kaldıraç oranlarının sabit olmadığına değinerek, Borsa tarafından belirlenen teminat oranlarına göre anlık kaldıraç etkisinin fiyat değişimlerine göre farklılık gösterdiğini vurguladı.

VİOP'ta döviz ve kıymetli maden sözleşmelerinde kaldıraç oranının yaklaşık olarak 1'e 20 seviyelerine kadar çıkabildiğini söyleyen Er, değerlendirmesine şöyle devam etti.

"VİOP'ta teminat tamamlama çağrısı denilen margin-call seviyesi yüzde 75'tir ve otomatik olarak pozisyon kapama yoktur. Foreks'te piyasaya asgari giriş seviyesinin 50.000 TL'ye çıkartılması yatırımcıları diğer piyasalara yönlendirecek en önemli unsurlardan biri. Bu düzenlemeler ve değişikliklerden dolayı, özelikle döviz ile altın kontratlarında işlem hacmi ve yatırımcı sayısında artış olacağını tahmin ediyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x