DEVLET ELEKTRİK ÜRETENE KAPASİTE DESTEĞİ VERECEK!

DEVLET ELEKTRİK ÜRETENE KAPASİTE DESTEĞİ VERECEK!

DEVLET ELEKTRİK ÜRETENE KAPASİTE DESTEĞİ VERECEK!

01 Kasım 2017 - 08:40

Arz güvenliği için devreye alınacak kapasite mekanizması uygulamasıyla yerli kömür, doğalgaz, ithal kömür ile çalışan santrallara megavat başına kapasite bedeli ödenecek.
Arz güvenliği için devreye alınacak kapasite mekanizması uygulamasıyla yerli kömür, doğalgaz, ithal kömür ile çalışan santrallara megavat başına kapasite bedeli ödenecek. Fiyatların yerli kömürde 21- 22 kuruş, doğalgazda 17-18 kuruş, ithal kömür için ise 15 kuruş düzeyinde olması öngörülüyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Habertürk'ten Olcay Aydilek’e, elektrik sektörünün merakla beklediği “kapasite mekanizması” çalışmasına ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, bu mekanizma ile elektrikte arz güvenliğinin temin edileceğini, santralların emre amadeliğinin (çalışmaya hazır) güvence altına alınacağını söyledi. Yılmaz, Avrupa’da da benzerleri görülen uygulama ile yerli kaynaklara öncelik vermek koşuluyla mekanizma kapsamında yer alan santrallara belli bir kapasite bedelinin ödeneceğini kaydetti. Yılmaz, mevzuat çalışması tamamlanmak üzere olan kapasite mekanizması düzenlemesi kısa süre içinde Resmi gazete’de yayımlamayı hedeflediklerini söyledi.

NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Kaynaklara göre bu sisteme ihtiyaç duyulmasının sebebi şu: “Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü eylül sonu itibarıyla 81 bin 647 megavata yükseldi. Arz, talebin ciddi biçimde üstüne çıktı. Doğalgaz santralları, maliyetlerinin yüksek, piyasada elektrik fiyatının düşük olması nedeniyle üretim yapma konusunda isteksiz davranıyor. İşletme sahipleri, piyasadaki elektrik fiyatları nedeniyle bazı doğalgaz santrallarını söküp başka ülkelere taşıyor. Yerli kömür ile çalışan özellikle özelleştirilen santrallarda, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle finansal zorluklar yaşanıyor. Bu da üretim ve tüketim dengesi ile arz güvenliği açısından soru işaretlerine yol açıyor.”

ÖNGÖRÜLEN BEDELLER

- YERLİ KÖMÜR: 21-22 kuruş.

- DOĞALGAZ: 17-18 kuruş.

- İTHAL KÖMÜR: 15 kuruş.

(Birim elektrik için kapasite bedelleri)

FARKI TEİAŞ ÖDEYECEK

Kaynaklar; yerli kömür, doğalgaz, ithal kömür ile çalışan santrallara megavat başına ödenecek kapasite bedeli üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Devlet, bu kapsama girecek santrallara, birim elektrik üretim maliyetlerinin piyasa fiyatının altında kalması halinde “kapasite mekanizması” üzerinden belli bir tutarda destek olacak. Santrallara verilecek destek tutarının tavanı üzerinde çalışma sürüyor. Kaynaklar, “Sınırsız bir finansman söz konusu değil. O nedenle verilecek desteğin üst sınırı ya da bir tavanı olacak” dedi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), destek ödemelerini yapacak. Bu sistemin öngörülen maliyetinin (destek tutarına bağlı olarak değişecek) 1.5 milyar TL - 2 milyar TL arasında olacağı hesaplanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x