KATALONYA BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ!

KATALONYA BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ!

KATALONYA BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ!

27 Ekim 2017 - 20:50


FIRTINA KOPTU...
İspanya tarihinin en çalkantılı günlerinden birini yaşıyor. Katalonya yönetimi bugün oylama yaptı ve tek taraflı bağımsızlık kararını dünyaya duyurdu. Dakikalar sonra ise Madrid yönetimi Katalonya'nın özerkliğini kaldırdı. Senato'da yapılan oylamada 155. maddenin yürürlüğe girmesi kabul edildi.
İspanya’daki krizde bugün fırtına koptu, Madrid ve Barcelona'daki kritik oylamaların sonuçları belli oldu. İlk sonucun geldiği yer, Katalonya parlamentosu oldu. Eyaletin tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine karar verildi. Gizli oylamanın sonucu 70 evet, 10 hayır ve iki boş oldu. 'Catalunya si que es pot' partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmadı ve protesto için salonu terk etti. Halk Partisi (PP) milletvekilleri salonu terk ederken koltuklara İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

Barcelona'daki yerel parlamentonun etrafında toplanan binlerce Katalan, kararı sevinç gözyaşlarıyla karşıladı. Kalabalık, Katalonya bayraklarıyla kutlama yapıyor.

Dakikalar sonra bu kez başkent Madrid'deki oylamanın sonucu geldi. İspanya Senatosu, özerkliği askıya alacak 155. maddenin yürürlüğe girmesini kabul etti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'daki oylamanın ardından yaptığı açıklamada özerkliğin kaldırılacağı yönünde sinyal verdi. Rajoy, "Katalonya'da hukukun üstünlüğü yeniden sağlanacak" dedi.

1 Ekim'de gerçekleşen referanduma katılım oranı yüzde 43'te kalırken, seçmenlerin yüzde 90'dan fazlası bağımsızlık için oy vermişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x