ABD’DEN FLAŞ AÇIKLAMA !

ABD'DEN FLAŞ AÇIKLAMA !

23 Eylül 2016 - 08:57

 ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli Kürtlere silah verdiklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

 

Carter, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde,Suriye’de ve diğer bölgelerde ABD’nin katıldığı askeri operasyonlar hakkında senatörlerin sorularını yanıtladı. 

"Suriyeli Kürtlerin silahlandırmasını destekliyor musunuz?" sorusu üzerine Carter, "Daha önce zaten silah vermiştik, onlar Suriyeli Demokratik Güçler'in bir parçası. Suriyeli Kürtlerle çalışmaya devam edilmesini destekliyorum" dedi.

Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Carter’ın bu sözleri üzerine Dunford’a yönelerek, “Peki onlar Beşar Esad’ın gitmesini destekliyorlar mı? Esad’ın şu andaki durumu nedir?" diye sordu.

Dunford, bu soruya, "Esad şu anda kazanıyor, bir sene öncesine göre daha güçlü" yanıtını verdi.

Suriyeli Demokratik Güçleri’ne takviye yapılması durumunda Rakka’da terör örgütü DAEŞ’e karşı yapılacak operasyonlardaki başarı ihtimalinin artacağını iddia eden Dunford, "Suriyeli Demokrat Güçler’le ilgili olarak ne yapacağımız konusunda ihtiyatlıyız. Onlara destek verdik. Karadaki en güçlü müttefiklerimiz. Suriyeli Demokratik Güçler ve Türk müttefiklerimizle ilişkilerimiz arasında denge kurmak oldukça zor” şeklinde konuştu.

"Eğer bu sorunlar halledilirse bölgede daha etkin olmamız adına Suriyeli Kürtleri silahlandırmamızın bizim için askeri anlamda bir imkan olduğuna katılır mısınız?” şeklinde bir soru üzerine Dunford, “Buna katılırım. Suriyeli Demokratik Güçleri’ne takviye yapılması Rakka’da muhtemel başarı ihtimalimizi artıracaktır" dedi.

 “SURİYE’DEKİ İNSANİ YARDIM KONVOYUNU RUSLAR VURDU”

Dunford, Suriye’de insani yardım konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin soru üzerine, “Bu saldırı kabul edilemez bir vahşettir. Elimde kanıtlar yok. Saldırı sırasında bölgede iki tane Rusya uçağının olduğunu biliyoruz. Benim tahminlerime göre saldırıyı onlar gerçekleştirdi. Saldırı anında bölgede Beşar Esad rejimine ait uçaklar da vardı. Saldırıyı gerçekleştiren uçaklar ya Rusya’ya ya da rejime aitti" ifadelerini kullandı.

BD’nin Suriye’de yaptığı operasyonlarda Rusya ile herhangi bir istihbarat bilgisi paylaşmaması gerektiğini belirten Dunford, istihbarat paylaşmanın çok akıllıca olmayacağını söyledi.

 "ABD’NİN HALA SURİYE İÇ SAVAŞINI BİTİRECEK BİR PLANI YOK”

Oturumun başlangıç konuşmasını yapan Senatör John McCain, sert sözlerle Başkan Barack Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştirdi.

Suriye’de başlayan iç savaşın üzerinden beş yılı aşkın bir zaman geçtiğini, yüz binlerce insan hayatını kaybederken milyonlarca insanın ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten McCain, "Fakat ABD’nin hala Suriye’de savaşı sona erdirmeyi hedefleyen net bir planı yok" diye konuştu.

ABD’nin Suriye’deki “etkisiz pozisyonu” sonrasında Rusya ve rejim güçlerinin hastanelere, pazar yerlerine saldırarak sivil insanları öldürdüğüne dikkat çeken McCain, “Obama, hayalperest Dışişleri Bakanı John Kerry’yi toplantılara yollamaya devam ediyor” dedi. 

 "DAEŞ’İN KİMYASAL SİLAH ÜRETTİĞİNE DAİR ENDİŞELERİMİZ VAR”

Öte yandan Carter, DAEŞ’e karşı yapılan operasyonlarda başarı elde edilmesine rağmen, terör örgütünün kimyasal silah üretiminde ilerleme gösterdiğine yönelik kaygılarının olduğunu söyledi.

"Koalisyon güçleri DAEŞ’in kimyasal silah üretimini durdurmaya çalışıyor, koalisyon güçlerinin ve Irak ordusunun bu tehlikeye maruz kalmaması için çalışıyoruz” diyen Carter, geçen hafta koalisyon güçlerinin Musul civarında yaptığı operasyonda, kimyasal silah yapımında kullanılan malzeme üreten bir depoyu hedef aldığını belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x