KÜÇÜK ŞEYLER’İN ’ATA’ SEVDASI

KÜÇÜK ŞEYLER'İN 'ATA' SEVDASI

12 Kasım 2016 - 13:25

*Bornova Küçük Şeyler Anaokulu’nun öğrencileri TC’nin Kurucusu Atatürk’ü her fırsatta tanıyor, anıyor, ve ona sevgilerini ifade ediyorlar… 29 Ekim öncesi Latife Hanım Köşkü Anı Evi’ni ziyaret ederek Cumhuriyet Bayramı’nı daha da büyük coşkuyla kutlayan öğrenciler 10 Kasım’da hasretle Atalarını anarken, hemen ertesinde , Atatürk Müzesi’ni gezerek saygılarını bir kez daha yinelediler…

 

 

 

 

“Burada her şey küçüğün” yöntemiyle ve verdiği “Suflörsüz” eğitim ile adından sıkça söz ettiren Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri 3 haftadır TC’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü her fırsatta tanıyor, anıyor ve ona sevgilerini ifade ediyorlar… 29 Ekim öncesi Latife Hanım Köşkü Anı Evi’ni ziyaret ederek Cumhuriyet Bayramı’nı daha da büyük coşkuyla kutlayan öğrenciler 10 Kasım’da okulda hasretle Atalarını andılar, hemen ertesinde, Atatürk Müzesi’ni gezerek saygılarını bir kez daha yinelediler…

 

Öğrenciler TC’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bilgilerini ve görgülerini arttırıyorlar. Öğrenciler, Atatürk ile ilgili okulda aldıkları bilgiler ışığında önce Karşıyaka’daki Latife Hanım Köşkü Anı Evi’nin ziyaret ederek Atatürk, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım’ın balmumu heykellerini ziyaret ettiler…

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Okul’da büyük coşku ile kutlayan öğrenciler ardından

kendilerine Cumhuriyet’i hediye eden büyük Önder ile ilgili bilgiler edindiler.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası nedeniyle okulda düzenlenen törene bu bilinçle hazırlanan öğrenciler Okul Müdürü Selami Korkmaz’ın Atatürk ile ilgili sorduğu sorulara toplu olarak yanıt verdiler;

“Atatürk yurdu kurtardı”, “Atatürk Cumhuriyet’i kurdu”, “Atatürk bizi düşmanlardan korudu”, “Atatürk çocukları çok severdi”

 

Öğrenciler hemen ertesinde İzmir Atatürk Müzesi’nin gezdiler. Rehberlerin ve öğretmenlerin eşliğinde Ata’ya olan sevgi ve saygılarını gösteren öğrencilerin heyecanı görülmeye değerdi. Öğrenciler, en çok Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla birlikte bir masa çevresinde toplantıyı canlandıran balmumu heykeller önünde heyecanlandılar. Öğrenciler Müze’nin diğer odalarını gezerken avizelerin neden büyük olduğunu ve çok sayıda lamba bulunduğunu merak ederken Atatürk’ün giysilerini de ilgiyle izlediler.

 

 

 

İzmir - Atatürk Evi ve Müzesi

İzmir Atatürk Müzesi; Atatürk Caddesi üzerinde, Gündoğdu Meydanı’nda cephesi denize bakan bir yapıdır. 1875–1880 yıllarında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılan

bu köşk, 09 Eylül 1922 tarihinde sahibi tarafından terk edilmiş ve hazinenin mülkiyetine geçmiştir.

Büyük Zafer'den hemen sonra, Türk orduları yıldırım hızıyla Ege'ye doğru süzülürken Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa'da onlarla birlikte, Ege'nin yakılmış ve yıkılmış şehirlerine uğrayarak İzmir'e doğru ilerliyordu. Atatürk, Türk Ordularının İzmir'e girişinden bir gün sonra 10 Eylül 1922 de, İzmir'e gelmiş, çoşkun törenlerle karşılanmış, 2 gün sonra, Göztepe'deki Muammer (Uşşaklıgil) köşküne konuk olmuştu. Bu köşk'te 29 Eylül 1922 akşamına kadar 19 gün kalan Atatürk, İzmir'e ikinci gelişi olan 27 Ocak 1923 te yine bu Köşk'te kalmıştır.

Atatürk, 27 Temmuz ve 1 Ocak 1924 tarihlerindeki İzmir gezilerinde de yine Göztepe Köşkü'nde kaldı. Latife Hanım'dan boşandıktan sonra, İzmir'e gelişlerinde, İzmirliler onu Gündoğdu semtinde, deniz kıyısındaki Naim Palas'ta misafir etmeğe başladılar. Bu ev, 1860 - 1862 yıllarında yaptırılmış, bir ara otel olarak kullanılmıştı. 1927 yılında İzmir Belediyesi, evi hazineden satın alarak Atatürk'e hediye etmiş, dayayıp döşemişti. Atatürk, 11 Ekim 1925 ten sonra 7 defa İzmir'de hep bu evde kaldı, bir çok tarihi kararları bu evde verdi.

Atatürk, 22 Haziran 1934 te son olarak İzmir'e geldiği zaman yine bu evde kaldı. Yanında İran Şahı Rıza Şah Pehlevi de vardı. İki geceyi birlikte bu evde geçirerek, 24 Haziran 1934 günü Balıkesir'e gitmek üzere İzmir'den ayrıldılar. O günden sonra İzmir'e bir daha gelmemişti.

Atatürk'ün ölümünden sonra, İzmir Belediyesi, Atatürk Evi'ni, eşyaları ile birlikte olduğu gibi korumuştu. Ev, iki katlı bir yapıydı. Ön yüzeyi mermer silmeler ve alınlıklarla süslüdür. Kemerli kapısından girildikten sonra, derinlemesine uzanan bir salona geçilir. Yanlarda odalar sıralanmıştır. Üst kata iki taraflı mermer bir merdivenle çıkılır. Üst katta da geniş bir salon, denize bakan bir balkonu ve balkan odası iki yanda iki geniş oda bulunmaktadır. Güneydeki oda, Atatürk'ün yatak odasıdır. Kuzeydeki ikinci odada İran Şahı Rıza Şah Pehlevi kalmıştır.

İzmir Belediyesi, 1941 yılında, Atatürk Evi'nin üst katını (Atatürk Müzesi) olarak düzenlenmiş, Atatürk'ün ve Rıza Şah Pehlevi'nin yatak odalarını, eşyaları ile birlikte, kullanıldığı şekilde sergilemişti. 1952 yılında alt kattaki salon ve odalar (Atatürk Genel Kitaplığı) olarak hizmete açılmıştı. O günlerde, Atatürk'ün İzmir'de bindiği kayık, girişteki merdiven altında sergilenmiş, üst kat Atatürk Müzesi ise, Atatürk'ün fotoğrafları, konsol ve aynalar, heykeller, tablolar ve halılarla donatılmıştı. 1967 yılında, Atatürk Kitaplığı, buradan yeni binasına taşındığı zaman Atatürk Evi, yeniden Atatürk Müzesi olarak düzenlenmek üzere Kültür Bakanlığına devredilmiştir.

Kültür Bakanlığı binayı onartarak yeniden düzenlemiş, 29 Ekim 1978 günü törenle ziyarete açmıştır. Binanın alt katinda etnografik eserler, üst katında da Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x