SIFIR BEDEN KADINLARI BEKLEYEN TEHLİKE!

SIFIR BEDEN KADINLARI BEKLEYEN TEHLİKE!

SIFIR BEDEN KADINLARI BEKLEYEN TEHLİKE!

21 Mart 2017 - 20:10

Günümüzde genç kızların sıfır beden olma telaşı, kısırlık riskini artırıyor diyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların aşırı zayıflıktan da aşırı kilodan da sakınmaları gerektiğini, kilo ve aşırı kelimelerinin yan yana gelmemesinin önemli olduğunu açıkladı.

OBEZ ÇİFTLER ÇOCUĞA 2 KAT DAHA ZOR SAHİP OLUYOR

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin durumlarını incelediklerinde kilonun en büyük engellerden biri olduğunu tespit ettiklerini bildiren Yard. Doç. Dr. Yetim, yapılan çalışmalara göre obez çiftlerin normal kilodaki çiftlere oranla bir çocuğa iki katı daha zor sahip olduklarını vurguladı.

Obezitenin üreme hücrelerini olumsuz etkileyerek daha az yumurta gelişimine neden olduğunu, rahmin bebeği kabul etme oranını azaltarak gebe kalmayı zorlaştırdığını ifade eden Yard. Doç. Dr. Yetim, gebelik oluşsa bile obezite kaynaklı düşük yapma ihtimalinin arttığını, gebeliğin devamında preeklampsi dediğimiz yani gebelikte yüksek tansiyon, gebelik şekeri ve benzeri bazı hastalıkların oluşma olasılığının yükseldiğini açıkladı. Yard. Doç. Dr. Yetim, sıfır beden tutkusunun da yumurtlama fonksiyonlarına zarar verebildiğini belirterek, bu süreçte kadınların adet düzeninin bozulabileceğine ve adet olmama durumuna yol açabileceğine dikkat çekti.

HAMİLELİK İÇİN İDEAL KİLO NASIL HESAPLANIR?

Türkiye’de obezitenin hızla arttığına dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Yetim, ülkemizde her 3 kişiden biri obeziteyle mücadele ediyor. Kadınların yaklaşık yüzde 40’ının obez olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Yetim, sadece kadın obezitesinin değil erkek obezitesinin sperm fonksiyonlarını olumsuz etkilediği için çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için önemli olduğunu bildirdi.

Hamilelik için ideal kilo hesaplanması içinn Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesabına başvurulabileceğini belirten Yard. Doç. Dr. Yetim, şunları söyledi: “Vücut ağırlığınızı (kilogram olarak), boy uzunluğunuzun (santim olarak) karesine böldüğünüzde çıkan sonuç ideal kilonuzda olup olmadığınızı gösteriyor. Eğer sonuç 25-29,9 arasında veya daha yüksekse ya da 18,5’in altındaysa dikkat etmeli ve ideal kilonuza ulaşmaya çalışmalısınız.”

Vücut Kitle İndeksi (VKİ) Hesaplama

Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m.)
* 18.5 ve altı Düşük Kilolu
* 18.5 - 24.9 Normal Kilolu
* 25-29.9 Fazla Kilolu
* 30-40 Obez
* 40 ve üstü Aşırı Obez

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x