TARİHİ ZİYARET BAŞLADI! TRUMP İSRAİLDE

TARİHİ ZİYARET BAŞLADI! TRUMP İSRAİLDE

TARİHİ ZİYARET BAŞLADI! TRUMP İSRAİLDE

22 Mayıs 2017 - 13:56 - Güncelleme: 22 Mayıs 2017 - 14:02

Son dakika... Trump İsrail'de! Bir araç yayaların arasına daldı

ABD Başkanı Trump Ben Gurion Havalimanı'na inmeden hemen önce, Tel Aviv'de bir araç yayaları ezdi. Polis sürücüyü gözaltına aldı, yaralılar var.

Sıkı güvenlik altında İsrail'i ziyaret eden ABD lideri, Filistin topraklarına da geçecek. İsrail ordu birlikleri son hazırlıkları yaptı ancak gelen son fotoğraflarda tören alanındaki askerlerin uyuklayarak Trump'ı beklediği görüldü.

Al Jazeera, Trump'ın ziyaretinde Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmayı deneyeceğini bildiriyor.

Daha önce 11 Eylül saldırılarının arkasında olmakla itham ettiği Suudi Arabistan'la yeni bir sayfa açan ABD lideri, imza attığı 380 milyar dolarlık anlaşmayla şu günlerde dünyanın en mutlu insanlarından biri.

ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurt dışı turundaki ikinci durağı İsrail'de. Sabah saatlerinde eşi Melania Trump ile birlikte Suudi arabistan'dan ayrılan Trump'ı taşıyan Air Force One, Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı. Air Force One'ın inişiyle, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan İsrail'e ilk uçuş gerçekleşmiş oldu.

ABD liderini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve karısı Sara, havalimanında karşıladı.

Günlerdir Trump'ı karşılamaya hazırlanan Tel Aviv yönetiminin aldığı sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Uluslararası ajansların son servis ettiği fotoğraflarda, havalimanında köpeklerle bomba araması yapıldığı dikkat çekiyor.

Tel Aviv'de araçla saldırı

Trump'ı bekleyen ülkede bir araç başkent Tel Aviv'de yayaların arasına daldı. Yerel basın sürücünün tutuklandığını, biri ağır dört kişinin yaralı olduğunu bildiriyor.

Tarihi ziyaret

Al Jazeera, ülkede iki gün kalacak Trump'ın Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmayı deneyeceğini bildiriyor. Ancak ünlü yayın kuruluşu, ABD liderinin bir barış planı olmadığını vurguluyor.

Bir önceki başkan Barack Obama'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) çekimser kalmasıyla tarihi bir darbe alan ve işgal altındaki Filistin topraklarından derhal çekilmesi istenen İsrail, halihazırda Trump'ın en yakın müttefiki.

ABD lideri, BMGK kararı sonrası Twitter hesabından '20 Ocak'a kadar sabredin' yazdı, Tel Aviv yönetimi daha Trump koltuğa oturur oturmaz 10 binden fazla yeni yerleşim inşasına başladı. Tüm dünyanın tepkisini çeken yeni inşaatlar, elbette işgal altındaki topraklarda.

Trump'ın göreve gelir gelmez aradığı ilk isim İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu oldu, Washington'da ağırladığı ilk lider de yine Netanyahu'ydu. ABD lideri, şimdi bir nevi iade-i ziyaret yapıyor.

Filistin'e de gidecek

Filistin topraklarına da geçecek ABD Başkanı Trump'ın burada vereceği mesajlar merakla bekleniyor.

'İyi ile kötünün savaşı...'

Zira, saatler önce Suudi Arabistan'da gerçekleştirdiği konuşmasında dünyadaki Müslümanlara seslendi. Ortadoğu'da yaşananlardan İran'ı sorumlu tutan Trump, salonda kendisini dinleyen 50'den fazla ülkenin liderine hitaben buraya ders vermeye gelmediğini söyledi.

"Bu farklı inançların, farklı mezheplerin veya farklı medeniyetlerin savaşı değil. Bu iyi ve kötünün savaşıdır" diyen Trump, Arap-İslam ülkeleri liderlerinden radikallari bu dünyanın dışına sürmelerini istedi: "Bu şeytanı ancak iyiler güçlerini birleştirir ve bu odadaki herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse yenebiliriz. Onları ibadet yerlerinizden kovun, onları toplumlarınızdan kovun."

Göreve gelir gelmez nüfusunun çoğunluğu Müslüman yedi ülkeye vize yasağı getiren Trump, dünya çapında tepkiyle karşılanmış, kendi ülkesinde günlerce protesto edilmişti.

ABD tarihinin en büyük silah anlaşması

Washington yönetimi, Suudi Arabistan ziyaretinde 380 milyar dolarlık anlaşma yaptı. Bu tutarın 110 milyar doları, Suudi Arabistan'a silah satış. Öyle ki, bu rakam ABD tarihinin en büyük anlaşması olarak tarihe geçti.

İmzaların atıldığı salonda ABD ve dünyanın en büyük silah üreticisi Lockheed Martin'in CEO'su Marillyn Hewson da vardı. Baştan ayağa siyahlar giyinmiş Hewson, tarihi anlaşmayı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in elinden aldı.

Yeni sayfa açıldı

Başkan Trump, geçen yıl Şubat ayında seçim kampanyası yürütürken Suudi Arabistan'a ağza alınmayacak sözler söylemişti. 11 Eylül saldırılarını değerlendiren Trump, "Dünya Ticaret Merkezi'ni kim patlattı? Iraklılar değil, Suudilerdi. Suudi Arabistan'a bakın belgeleri açın" demişti.

Aradan 15 ay geçti, şimdi her şey unutulmuş görünüyor ve taraflar yeni sayfa açtı. Bir önceki başkan Obama'nın aksine Riyad yönetimiyle ilişkileri en başından sıcak tutan Trump ve müttefiki Suudi Arabistan, bu ziyaretle İran'a karşı birleşmiş görünüyor.

Madalyayı aldı, kılıçla dans etti

Ziyarette, Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz'in boynuna ülkenin en üst düzey devlet nişanı taktığı ABD liderinin keyfine diyecek yoktu. Riyad yönetimine ABD'ye yaptıkları yüzlerce milyar dolarlık yatırım için tekrar tekrar teşekkür eden Trump, eline kılıç alıp dans etti. Bu görüntüler, görüntüler sosyal medyayı salladı.

Trump'ın yanında First Lady Melania Trump da var. Resmi programlarda yer alan ve giydiği muhafazakar kıyafetle dikkat çeken Melania Trump, Suudi Arabistan'daki Uluslararası Amerikan Okulu'nu ziyaret etti.

ABD Başkanı'nın bir sonraki durağı Vatikan olacak. Trump böylece, ilk yurt dışı turuyla İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık merkezlerinin kalbine gitmiş olacak. Trump'ın Vatikan'daki ajandasında banka yöneticileriyle randevuları da var.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x