ORMANA AKARYAKIT DEPOSU İZNİ

ORMANA AKARYAKIT DEPOSU İZNİ

ORMANA AKARYAKIT DEPOSU İZNİ

06 Şubat 2017 - 10:59

 İzmir’de yaklaşık 500 bin hektar orman alanı var. Ama bu alanlar her geçen gün başka bir bahane ile yok ediliyor.
Geçen yılsonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir ve Manisa için 1/100 binlik imar planlarını ilan etti.
Bakanlık, İzmir’de büyük bölümü orman ve yeşil alan olan 1400 hektar alanı imara açtı. Üstelik de imara açılan alanların önemli bölümü Birinci Derece Sit kapsamındaydı.
Bu kadar da değil. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre; İzmir’de maden arama, işletme amaçlı madencilik faaliyetlerine yönelik olarak Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesi hükmü gereğince 1.839 hektar alanda verilmiş devam eden izin bulunuyor.

***

Yani İzmir’de (1 milyon 839 bin metrekare orman alanı) taş ocağı ve maden arama izinleri ile geçmiş yıllarda yok edildi.
Dahası da var. İzmir 1 ve 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulları İzmir genelinde pek çok değişik yerde sit derecelerini değiştirme kararı aldı. Bu kararla da binlerce hektar orman alanında yapılaşmanın önü açıldı.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başka bir kararı daha çıktı.
Özel orman alanlarında 4 metrekare daha yapılaşma izni verildi. Orman alanlarında yüzde 6’lık yapılaşma izni zaten vardı.
Şimdi bu ilave 4 metrekare izinle yapılaşma izni biraz daha arttırıldı.
İzmir’in 500 bin hektar orman alanını bu imarlar önemli ölçüde etkileyecek. Binlerce metrekare orman alanı daha tek bir kararla gidecek.

***
Ormanlık alanlara yapılan müdahale konusunda durum gerçekten çok vahim.
Konuyla ilgili olarak Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi geçen yıl bir rapor hazırladı. Raporda son derece ilginç tespitler var.
Söz konusu rapora göre; son 10 yılda İzmir ve Menderes Orman işletmeleri toplam 121 bin hektar alanı orman dışı kullanıma açtı.
İzmir’in kent içindeki en büyük yeşil alanı olan Kültürpark’ın sadece 45 hektar olduğu düşünülürse rakamın korkunçluğu daha iyi anlaşılıyor.
İzmir’de 2688 adet Kültürpark büyüklüğünde orman alanı yok edilmiş.
Yok edilen orman alanı, UEFA standartlarında 15 bin stadyum büyüklüğüne ulaşıyor.
Orman alanlarında nelere izin verildiğini incelediğinizde de karşınıza korkunç bir tablo çıkıyor.
Orman alanlarında yapımına izin verilen diğer tesisler de şöyle: 57 milyon metrekare maden arama sahası, 48 milyon metrekare rüzgar enerji santrali(RES),
143 bin metrekare kum kireç çakıl ocağı, 15 bin metrekare havai fişek tesisi, 600 bin metrekare kömür ocağı, 950 bin metrekare taş ocağı.
Söz konusu alanlar, Aliağa, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menemen, Menderes, Balçova, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Narlıdere, Seferihisar, Torbalı ve Urla İlçelerinde bulunuyor.
Yani İzmir’in neredeyse en merkezi ve ormana en çok ihtiyacı olan bölgeleri.

***
Ne yazık ki bu kadar da değil. Orman Kanunu’nun 16, 17/3 ve 18. maddelerine ilişkin uygulama yönetmeliklerinde yapılan değişiklik 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğin, kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında verilecek izinleri düzenleyen 4. maddesinde değişiklik yapıldı. Değişiklikle ormanlara toprak döküm tesisleri işletmesi kurulmasına izin verildi.
Daha da vahimi yeni yönetmelikle artık orman alanlarında yer altına depolar kurulabilecek.
İsteyen istediği ormanda yer altına akaryakıt deposu bile yapabilecek.
Yeni izinlerle İzmir’de binlerce hektar ormanı alanı daha tehlikeye gerdi.
Yazık, çok yazık...

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x