O İSİM DİKKAT ÇEKTİ!

O İSİM DİKKAT ÇEKTİ!

O İSİM DİKKAT ÇEKTİ!

03 Nisan 2017 - 14:51

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki olaylara ilişkin iddianamede, teşebbüsün bastırılmasında rol oynayan Albay İsmail Üner'in ismi dikkati çekti.
Tanık olarak verdiği ifadelerle darbecilerin kilit isimlerinin  çözülmesine katkı sağlayan ve darbecilerin kendi aralarındaki konuşmalarında  "Eskişehir'i ele geçirdiği" belirtilen Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat  Merkezi'nde görevli Albay İsmail Üner'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  Marmaris'te kaldığı otel ve civarının 12-13 Temmuz 2016'da fotoğraflandığını  tespit eden isim olduğu da ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, FETÖ'nün darbe girişimi  sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki olaylara ilişkin iddianameye göre, teşebbüs  gecesi saat 23.51'de, Korgeneral Mehmet Şanver tarafından Eskişehir  Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde görevli albay İsmail Üner'e, "Hava  Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin illegal olduğu ve hiçbir talimatının yerine  getirilmeyeceği" emri verildi.

Şanver'in ayrıca saat 00.11'de, Üner'e yazdırdığı "1-Hava Kuvvetleri  Harekat Merkezi tarafından yasal olmayan emirler verildiği tespit edilmiştir.  2-Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin hiçbir talimatı yerine getirilmeyecektir.  3- Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal BHHM üzerinden Hava  Kuvvetlerine yönelik yazılı emirler vermeye devam edecektir. 4-Hava Kuvvetleri  Komutanının emri olmadığı sürece hiçbir uçak kaldırılmayacaktır.  5-Talimatlara riayet etmeyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır." içerikli  emirler, tüm üs uçuş kulelerine bildirildi.

 İddianamede, Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'ndeki eski Tuğgeneral  Kemal Mutlum ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahındaki Hava Kuvvetleri  Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın Genel Sekreteri eski Albay Veysel Kavak  arasında 00.54'te yapılan görüşmeye de yer verildi.

 "Eskişehir'i İsmail Üner ele geçirmiş, gittikçe gidiyor"

Mutlum'un "Başka bir yerde bir şey var mı?" diye sorduğu Kavak'ın  "Eskişehir'i İsmail Üner ele geçirmiş, gittikçe gidiyor, Akıncı'dan başka bir  şey kalmadı." yanıtını verdiği de iddianamede aktarıldı.

Darbecilerin, 12 ve 13 Temmuz 2016'da, iki F-16 uçağıyla Marmaris'te  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otel ve civarını fotoğrafladıklarını tespit eden  ismin de İsmail Üner olduğu belirlendi.

 İddianamede yer verilen ifadesine göre İsmail Üner, girişim başlamadan  önce 12 ve 13 Temmuz 2016'da, hazırlık hareketlerinin yapıldığnı, darbe  teşebbüsünden sonra yaptıkları incelemede fark etti.

 Hava resmi ve uçuş takip sisteminde yaptıkları çalışmalara göre,  Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe 12 Temmuz  2016'da Dalaman Havaalanına karşılıklı hizmet görevi için iki F-16 uçağıyla  gidip geldiğini tespit ettiklerini belirten Üner'in iddianameye giren ifadesi  şöyle:

  "Bu uçuşların aylık planlamada olmadığını fark edince Kurmay Başkanı  Tuümgeneral Murat Semiz tarafından Semiz imzasıyla onay verildiğini tespit  ettik. Daha sonra hava haritasında bu uçakların ne yaptığıına baktığımızda 12  Temmuz 2016'da Dalaman Havalimanı'na inmeden önce Cumhurbaşkanının kaldığı  otelin istikametine doğru gidip döndüklerini tespit ettik. Diyarbakır'dan  Dalaman'a gelen bu iki F-16 uçağından yüzbaşı pilot Ceyhan Karabulut, Yarbay  Ahmet Özdemir ve Tuğgeneral Deniz Kartepe'nin bulunduklarını tespit ettik.  Tuğgeneral Deniz Kartepe'nin Diyarbakır Harekat Merkezi Komutanı Tümgeneral  Atilla Darendeli ile Dalaman'da bire bir buluştuklarını ve meydan dışına  karayoluyla çıktıkları ihbarının Mehmet Şanver generale yapıldığını belirledik.  Aynı zamanda Yüzbaşı Pilot Ceyhan Karakurt ile Yarbay Pilot Ahmet O?zdemir'in  darbe gecesi Diyarbakır'dan kalkıp, Ankara'ya gelen, Ankara'da bomba atan ve  Akıncı Üssü'ne inen pilotlar olduğunu tespit ettik. Bunun suç duyurusunu  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdik."

 "Foto keşfi yaptıklarını hava resmi analizinden tespit ettik"

 Darbe girişimi gününden önce 13 Temmuz 2016'da keşif görevi  amacıyla Akıncı Üssü'ndeki 142. Filo ile Tuğgeneral Gökhan Sönmezateş'in  komutanlığını yaptığı Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı ile iş  birliğiyle keşif görevi programı yapıldığını belirlediklerini anlatan Üner,  şöyle devam etti:

 "Genelkurmay Başkanlığından onay alındığını, bu görevin İzmir'den  Ege Denizine çııkışlı ve İzmir'den Ankara'ya dönüşlü olarak planlanmasına  rağmen görev esnasında Tuğgeneral Recep Ünal ve Korgeneral Mehmet Şanver'in  emirleriyle Meis Adası'nın dog?usundaki Yunan adacıg?ının fotoğraflarının  çekilmesi emri verilmiştir. Pilotlar havada yakıt azlığı nedeniyle Dalaman'a  inmeleri gerektiğini bildirmiş, görev sonu Dalaman meydanına iniş yapmışlardır.  İki F-16 uçağının pilotlarının birinin Pilot Yüzbaşı Erdem Hekimhan olduğunu  tespit ettik. Diğer pilotun ismini şu an bilemiyorum. Dalaman Havalimanından  kalkışı takiben Cumhurbaşkanı'nın kaldığı otelin etrafında foto keşfini  yaptıklarını hava resmi analizinden tespit ettik. Yine uçan bu pilotlarla ilgili  suç duyurusunu Cumhuriyet Başsavcılığına ilettik. Suç duyurusundaki evrakın  hazırlığını bizzat ben yaptım. Suç duyurusunu da Mehmet Şanver imzaladı."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x