DOLAR NE KADAR?

DOLAR NE KADAR?

DOLAR NE KADAR?

06 Ocak 2017 - 09:52

Güne düşüşle başlayan dolar, gelen alımlarla tırmanışa geçti ve 3.6402 TL ile yeni tarihi zirvesini gördü.

 

Doları 14 yılın zirvesine taşıyan değer kazancı trendinin dün itibarıyla yerini kâr satışlarına bırakmasıyla dolar 3.60 TL'li tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirerek 3.56 TL seviyelerinin altına geriledi. Dolar ilerleyen dakikalarda yeniden yönünü yukarı çevirdi ve 3.6402 TL ile rekor seviyesine çıktı. Euro ise 3.8256 TL'ye kadar çıktı. Dolar gün sonuna doğru 3.62 TL seviyelerinden işlem gördü. 

Küresel piyasalarda dolar, yatırımcıların Trump'ın başkan seçilmesinden sonra başlayan iki aylık hızlı yükselişin ardından 
kâr satışlarına geçmeleriyle beraber 14 yılın zirvesini gördüğü yükselişine son vererek gerilemeye devam etti. Doların diğer altı önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi 14 yılın zirvesi olan 103.82'den gerilemeye devam ederek 102.23 oldu.

Bankacılar iç piyasalarda bugün önemli bir veri olmadığını belirtirken, dış piyasalarda ise Cuma günü açıklanacak ABD 
tarımdışı istihdam verileri öncesi bugün işsizlik maaşı başvurularının yakından takip edileceğini belirttiler. 
ABD'de Fed'in Aralık ayı toplantı tutanakları, neredeyse tüm Fed politika yapıcılarının, başkanlığa seçilen Donald Trump'ın 
mali teşviklerinden dolayı ekonominin daha hızlı büyüyebileceği konusunda görüş birliği gösteriyor. Tutanaklara göre politika yapıcıların birçoğu daha hızlı faiz artışı olabileceğini öngörüyor.

FED TUTANAKLARI AÇIKLANDI

Bankacılar tutanakların dolardaki küresel değer kazancını trendini kuvvetlenmesini sağlayacak yeni bir bilgi içermemesi 
nedeniyle kâr satışlarının görüldüğünü belirtirken, kâr satışları dolar/TL'yi tarihi zirvelerden bir miktar da olsa uzaklaştıran en önemli etken oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed tutanaklarından trend değişikliği yaratabilecek bir gelişme göremiyoruz. Bunun 
da etkisiyle dolarda sert kayıplar yaşandı. TL'ye de bu trend benzer şekilde yansıdı. Trump'ın başkanlık koltuğuna oturacağı 20 Ocak'ın yaklaşmasıyla birlikte bu hareketliliği daha çok göreceğiz diye düşünüyorum" dedi.

BORSA İSTANBUL DALGALANDI

Borsa İstanbul yeni güne yükselişle başladı. Endeks günün ilk dakikalarında dünkü kapanışının yüzde 0.43 üzerine çıkarak 76.473 puana yükseldi. Endeks gün ortasına gelindiğinde kazançlarının büyük kısmını geri verdi ve günü de dünkü kapanış rakamlarının yüzde 0.3 üzerinde tamamladı. 

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 11.45, valörde son 
işlem yüzde 11.30 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.84 seviyesinde valörde son işlem yüzde 10.68 seviyesindeydi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x