18 KERE HAYIR!

18 KERE HAYIR!

18 KERE HAYIR!

02 Nisan 2017 - 22:59

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -8

Devam ediyoruz anlatmaya. Tehlikeyi göstermeye. Zira anlamak, anlatmak zorundayız..

98.Madde: “Türkiye Büyük millet Meclisi’nin denetleme ve bilgi edinme yolları”

Bu maddede yapılan değişiklik ile; Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları Anayasa metninden çıkarılmaktadır.

Görüldüğü gibi Meclisin denetleme yetkisinin ilgili olduğu tüm maddeler ele alınarak ve boşluk bırakmaksızın Meclisin denetleme gücü ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.

Hangi maddelerde Meclisin Yasa yapma gücü ve Hükümeti denetleme yetkisi varsa, ya o maddelerde bazı ifadeler tamamen kaldırılarak ya da içeriğin tamamen değişmesine neden olan revizyonlar yapılarak günümüzde eşi benzeri olmayan bir anayasa metni önümüze getirildi.

“‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bilgi edinme ve denetim yolları’ ibaresinin Anayasa’dan çıkarılması ve yerine bir öneri konulmamış olması sonucunda, söz konusu madde ‘Başlıksız’ kalmaktadır. Böylece, değişiklik teklifiyle birlikte, Türkiye’de Yasama ile Yürütme organı arasındaki ilişkilerin ‘isimlendirilemediği’ bir hükümet sisteminin önerildiği izlenimi ortaya çıkmaktadır.” .” (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Bununla da kalınmıyor.

Aynı maddenin devamında yapılan değişiklik ile; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilen “…toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren ..” konularda Genel Görüşme yapma yetkisi sınırlandırılmakta ve Yüce Meclis devlet faaliyetlerinden tümüyle dışlanmış olmaktadır.

Bitmedi !..

Bu yasa kapsamında;

“Sistemdeki tüm Yürütme yetkilerinin Cumhurbaşkanı’nda toplanmış olmasına karşın; milletvekillerinin Cumhurbaşkanı’na soru sormalarına olanak tanınmamakta; sorular ancak “…Cumhurbaşkanı yardımcılarına ve bakanlara…” yöneltilebilmektedir. Bu durum ise; tüm Yürütme (ve “cumhurbaşkanı Kararnameleri” yoluyla Yasama) yetkileri şahsen kendisinde toplanan, ancak milletvekilleri tarafından şahsen soru sorulamayacak bir makam yaratılması anlamına gelmekte ve CUMHURİYET REJİMLERİNDEN ziyade, MONARŞİ (KRALİYET) rejimlerini andıran bir Yürütme organını çağrıştırmaktadır.” (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Ben söylemiyorum bunları ya da herhangi bir siyasi görüşün yorumları değil bunlar. Hukuk Sisteminin en önemli ve temel ayaklarından olan avukatlarımız söylüyor. Barolar tehlikeyi hukuki perspektifle anlatıyor ve halkı uyarıyor.

Meclis yasa çıkaramayacak,

Partili Cumhurbaşkanı yani TEK ADAM Kararnameler çıkaracak,

Başkan ve Adamları denetlenmeyecek,

Milletvekilleri SÖZLÜ SORU soramayacak,

Meclis kendi iradesi ile toplantı bile yapamayacak,

TEK ADAM hem CUMHURBAŞKANI, hem BAŞBAKAN, hem HÜKÜMET olacak!..

Ve bu TEK ADAM denetlenmeyecek, yargılanmayacak,

Ulu önder Atatürk’ün Yüce Meclisi, Türkiye Cumhuriyetinin Sigortasıdır.

Laik, Demokratik Cumhuriyetimizi Ortadoğu’nun İçi boş Diktatörlük Rejimlerine dönüştürmek isteyen anlayışa HAYIR!

Yüce Meclis’in itibarsızlaştırılmasına HAYIR !..

FAŞİST TEK ADAM REJİMİNE HAYIR!..

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x