Enerji Tasarrufu İçin Öneriler !

Enerji Tasarrufu İçin Öneriler !

Enerji Tasarrufu İçin Öneriler !

01 Şubat 2017 - 17:24

Dünya'nın enerjisi sınırsız değil ve biz bunun farkına varmadıkça, kaynaklarımızı her geçen gün tüketiyoruz. Ancak günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihaz ve altyapı enerjisininin daha uzun süreli gitmesi için türlü türlü tasarruf yöntemlerine giderken, dünya üzerindeki hayatımızı devam ettirmemiz için gereken enerjimizi tasarruflu kullanmamız gerektiğinin çoğu zaman farkında olamıyoruz.
 
Yapılan araştırmalara göre, elektrik tasarrufu Türkiye nüfusunun %50’sinin gündeminde yok. Kalan %50’si ise çok sınırlı önlemler alıyorlar. Ancak günlük hayatımızda yapacağımız çok küçük tasarruflarla büyük sonuçlar elde etmek mümkün. Türkiye’de bu küçük önlemlerle evlerde kullanılan elektrikten sadece %1 tasarruf yapılsa bile 130 milyon TL değer yaratılacağını biliyor muydunuz? Örneğin, cep telefonumuzun şarjı uzun süre gitsin diye ekran parlaklığını kısıp, uygulamaları kapatıyoruz. Peki ya evde, işte aynı yöntemi kullansak?
El alışkanlığı
Elimize adeta yapışık dolaştığımız telefonlardan başlayalım. Öncelikle titreşim modunu hayatınızdan çıkarın ve aplikasyonlarınızı çalışır durumda bırakmayın. Bluetooth ve Wi-Fi'yı gereksiz yerlerde kapalı tutmanızda da fayda var.
Temizlik alışkanlığı
Çamaşır makinenizi tam kapasite çalıştırmıyor, kısa programları tercih etmiyor, elektrik süpürgesini en yüksek güçte çalıştırıyorsanız artık bu alışkanlıklarınızı da değiştirme zamanı! Çamaşırlarınızı düşük sıcaklıkta yıkamaya özen gösterin ve mümkün olan en kısa programı seçin. Elektrik süpürgesini mümkün olduğu kadar düşük güçte çalıştırın ve torbasını sık sık boşaltın.
Uyku alışkanlığı
Televizyonun karşısında uyuma huyunuzdan vazgeçin. Uyurken havalandırma sistemini kapatın. Geceleri dış ortam sıcaklığı düştüğü dönemlerde pencerelerinizi açarak doğal havalandırma ve soğutma yapabilirsiniz.
Yeme alışkanlığı
 'Yeme alışkanlığı mı? Yok artık' dediğinizi duyar gibiyiz:) Buzdolabının karşısında dakikalarca 'ne yesem?' diye düşünen, sürekli 'içim kıyıldı' bahanesiyle mutfağa gidip dolabın kapağını açıp bakan siz değil misiniz? Dolabınızın kapısının sık sık açılmasının, fazla enerji tüketimine neden olduğunu unutmayın. Ayrıca yemek pişirirken düdüklü tencere kullanmaya özen gösterin. Düdüklü tencere kullanılmıyorsa, kenarları kıvrımsız, tabanı düz kalın bakır, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x