BUNAMAYI ÖNLEMENİN YOLLARI…

BUNAMAYI ÖNLEMENİN YOLLARI…

BUNAMAYI ÖNLEMENİN YOLLARI…

28 Ağustos 2017 - 23:30

Yaşlandıkça unutkanlık şikayetleri de artış gösteriyor. Peki beyin fonksiyonlarını aktif hale getirerek bunama ve Alzheimer'ın önüne geçmek için ne yapmak gerekiyor? İşte uzmanlardan beyni çalıştıran öneriler...

Yeni bir şeyler öğrenin

Beyninizin aktif ve sağlıklı olmasını sağlamanın en iyi yolu yeni bir şeyler öğrenmekten geçiyor. Fiziksel aktivite bu noktada çok önemli. Çünkü fiziksel aktiviteler hem bedeni hem de beyni çalıştırıyor. 

"Bunama ve Alzheimer için Doğal Çözümler"in yazarı Dr. Marilyn Glenville, "Farklı bir rotada yürümek veya yeni bir dans öğrenmek nöral yolları ateşliyor ve beyninizi diri tutuyor. Danstaki adımları hatırlamak gereği de beyin için muhteşem bir egzersiz oluyor." diyor.

Ne yediğinize dikkat edin

Köride bulunan zerdeçal hafıza kaybını azaltıyor. Zerdeçala rengini veren kürkümin anti-inflamatuar etkiye sahip. Bu yüzden yemeklerinize her gün bir çimdik zerdeçal veya köri eklemeyi unutmayın. Domateste bulunan antioksidanlar; balık, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan B vitamini de Alzheimer riskini azaltıyor.

Sağlıklı atıştırmalık olarak ise kabak çekirdeğini tercih edebilirsiniz. Günde bir avuç kabak çekirdeğinden aldığınız çinko düşünme becerinizi geliştirir. Yemekler arasında sakız çiğnemek ise kalp atışını hızlandırır ve beyne oksijen olarak geri döner. Sakız çiğneyen kişileri hafıza testlerinde %35'e kadar daha başarılı olduğu biliniyor.

Seks yapın

Dr. Glenville bunu, "6 bin 800'den fazla kişi arasında yapılan araştırma yatak odasında daha aktif olan kişilerin beyin fonksiyonlarının daha keskin olduğunu gösterdi. Bunun seks sırasında salgılanan dopamin gibi nörotransmitterler sayesinde olduğu düşünülüyor." diye açıkladı.

Yüksek sesle söyleyin

Kelimeleri yüksek sesle söylediğinizde iki kat daha kolay hatırlıyorsunuz çünkü hem onları üretiyor hem de duyuyorsunuz. Bilim insanları buna üretim etkisi diyor ve üretim etkisi beynin bilgiyi daha uzun süre saklamasını sağlıyor.

Rahatlayın

Her gün 15-30 dakika meditasyon yapmak stresi hafifleymeye yardımcı oluyor ve beyin fonksiyonlarını geliştiriyor. Araştırmalarda meditasyon yapan katılımcıların beyin fonksiyonlarının daha iyi çalıştığı ve hipokampüslerinin (beyince hafızadan sorumlu bölüm) daha yavaş küçüldüğü görüldü.

Sakin bir yerde tek başınıza oturun ve nefes alırken 3'e kadar, verirken 5'e kadar sayın. Bir yoga sınıfına katılmak da işe yarayabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x