SÜPRİZ BİR HAMLE... AB ve Çin, ABD’ye karşı birleşti

SÜPRİZ BİR HAMLE... AB ve Çin, ABD'ye karşı birleşti

SÜPRİZ BİR HAMLE... AB ve Çin, ABD'ye karşı birleşti

01 Haziran 2017 - 08:46 - Güncelleme: 01 Haziran 2017 - 08:50

Başkan Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararını duyurmasına saatler kala, Çin ve AB'den sürpriz bir hamle geldi. Ortak açıklama üzerinde uzlaşan taraflar, anlaşmanın hiç olmadığı kadar önemli bir zorunluluk olduğunu vurguluyor. BBC, taslak metni görüntüledi.

Çin ve Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump'ın Perşembe günü hakkındaki nihai kararı vermesi beklenen Paris iklim değişikliği anlaşmasına sahip çıkan ortak bir açıklama üzerinde uzlaşmaya vardı. Açıklamada, bu anlaşmanın hiç olmadığı kadar önemli bir zorunluluk olduğu söylendi.

BBC tarafından görülen taslak metinde, anlaşmanın hayata geçirilmesi için en üst düzeyde siyasi kararlılık gösterilmesi gerektiğinin altı çizildi. Bu açıklamanın, Trump'ın Paris anlaşmasıyla ilgili nihai kararı vermesinin hemen öncesinde yapılması ABD'ye yönelik bir tepki olarak görülüyor.

Ortak açıklamanın Cuma günü Brüksel'deki AB-Çin zirvesinin ardından yapılması bekleniyor.

Çin ve AB yetkilileri, bir yılı aşkın bir süredir iklim değişikliği ve temiz enerji konusunda ortak bir açıklama üzerinde uzlaşma sağlamak için perde arkasında temaslarını sürdürüyordu.

Taslak metinde, yükselen sıcaklıkların bir ulusal güvenlik meselesi olarak ve sosyal ile siyasi kırılganlıkları artırma etkisinden dolayı yarattığı tehlikelere dikkat çekildi. Açıklamada, "AB ve Çin, Paris anlaşmasını, küresel ölçekte geri döndürülemez şekilde sera gazı emisyonlarını azaltılması ve iklim direncinin artırılmasının sağlanması sürecini daha da hızlandıran tarihi bir kazanım olarak görmektedir" denildi.

ABD lideri, kampanya döneminde iklim değişikliğinde insanların rolü olmadığını savunmuş ve Paris anlaşmasından çıkma sözü vermişti. Trump'ın anlaşmayla ilgili nihai kararını Perşembe günü açıklaması beklenirken, ABD basını anlaşmadan çekilme ihtimalinin yüksek olduğunu bildiriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x