Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD hatasını sürdürüyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD hatasını sürdürüyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD hatasını sürdürüyor

16 Kasım 2017 - 14:34

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK terör örgütünün Suriye kolu YPG’nin asıl amacının DAEŞ’le mücadele olmadığını, örgütün bölgeyi işgal etmeyi hedef aldığını söyledi. 
'ABD ile sorunlu bir  dönem yaşadığımız bir sır değil' diyen Çavuşoğlu, ABD'nin terör örgütü PYD/YPG ile iş birliğini tercih ettiğini belirterek,"ABD Irak'ta yaptığı hatayı Suriye'de de sürdürüyor" ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlığının bütçesine ilişkin sunumunda, FETÖ'nün birçok uluslararası kuruluşta terör örgütü ilan edildiğini ve bazılarından da çıkarıldığını belirterek, terör örgütünün karalama kampanyalanın önünü kesmek için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.
Birçok FETÖ üyesinin Türkiye'ye iadesinin sağlandığını anlatan Çavuşoğlu, "Bu çalışmalarımızın sonucunda FETÖ üyelerine artık 'Schengen bölgesinden çıkmayın' talimatı verildi. 'Afrika'da da bazı ülkelerde dışarı çıkmayın' denildi. Yani FETÖ'yü hangi ülkelerin Avrupa'da, Schengen bölgesinde koruduğu ve Afrika'da hangi ülkeleri üs olarak seçtiğini açıkça görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, milletvekillerinin "Hangi ülkeler" sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"Avrupa'da en çok hangi ülkeye gidiyorlar, bunları zaten sizler biliyorsunuz. Belli başlı Avrupa ülkeleri. Afrika'da da yine 4-5 tane ülke var. Bu ülkeleri kendilerine mesken tutmuşlardır. Bu ülkelerin nezdinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"İHTİSAS VE MESLEK MEMURLARININ YÜZDE 25'İ BAKANLIKTAN UZAKLAŞTIRILDI"

Dışişleri Bakanlığına da FETÖ'nün girdiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda Bakanlıkta yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

"Bakanlığımızda ciddi bir temizlik yapıldı. Aşağı yukarı hem konsolosluk ihtisas memurlarımızın hem de meslek memurlarımızın yüzde 25'i Bakanlıktan uzaklaştırıldı. Bunların hepsi ciddi bulgu ve belgeler neticesinde gerçekleştirildi. Bakanlığımızda da bir komisyon oluşturduk. Tüm itirazlar dahil arkadaşlarımız titiz bir şekilde değerlendiriyor ki hatalar yapılmasın."

Bir başka terör örgütü DEAŞ'la da mücadelenin sürdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, DEAŞ'tan temizlenen alanlara Suriyelilerin dönmeye başladığını aktardı.

Çavuşoğlu, "Özellikle Fırat Kalkanı Operasyonu ile temizlenen alanlara, DEAŞ'tan alınan yerlere 70 binden fazla Türkiye'den Suriyelinin döndüğünü ama 150 bin Suriyelinin de Suriye içinde değişik şehirlerden buraya döndüğünü görüyoruz. Biraz buralar kalkındırılırsa ve yaşam koşulları iyileştirilse çok daha fazla kişinin hem Türkiye'den hem de diğer şehirlerden buraya geçeceğini görüyoruz." diye konuştu.

"ABD HATASINI SÜRDÜRÜYOR"

DEAŞ'ın ideolojisiyle de mücadele edildiğini aktaran Çavuşoğlu, ABD'nin terör örgütü PYD/YPG ile iş birliğini tercih ettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"ABD bu hatasını da sürdürüyor. Bu tercihin taktiksel gerekçeyle olduğunu söylüyorlar ama biz bu iddiayı kabul etmediğimizi kendilerine de söyledik. Irak'ta yapılan hataların Suriye'de tekrarlandığını görüyoruz. İki ülkenin istikrarı ve geleceği bizim için önemli. Dolayısıyla burada terör örgütleriyle değil gerçek Suriye halkıyla iş birliği yapılması ve siyasi çözüme odaklanması gerektiğini her platforma söylüyoruz. YPG'nin bugüne kadar DEAŞ ile mücadele ettiği söyleniyordu fakat gördük ki YPG esasen DEAŞ ile mücadele için değil buraları ele geçirmek için ve bir terör kampı kurmak için çaba sarfediyor. Bu bölgede de DEAŞ ile çok yakın iş birliği içine girdiler. Bu ortaya çıktı. ABD başta olmak üzere koalisyonun içindeki bazı ülkeler de bunu inkar edemediler. Dolayısıyla terör örgütleri işine geldiği zaman iş birliği yapıyorlar, işine geldiği zaman çatışıyor ya da çatışıyor görünüyorlar. Terör örgütleriyle iş birliği yapmanın ne kadar riskli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz."

Türkiye'nin sınırının yanı başındaki terör örgütleriyle mücadelesinin  devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, "Sadece DEAŞ ile mücadele etmek yetmez.  DEAŞ'ı oluşturan sebepleri de ortadan kaldırmak lazım. Suriye'deki bataklığı  kurutmak lazım." ifadesini kullandı.

Suriye'de ateşkesin nasıl sürdürülüp genişletilebileceğinin, siyasi  sürecin nasıl devreye sokulabileceği üzerine verilen yoğun çabalara işaret eden   Çavuşoğlu, "Önce Rusya ile başlayan süreç, özellikle Astana süreci, İran'ın da  dahil edilmesiyle son bir yıldır sürdürdüğümüz süreç sonuç doğurmaya başladı."  diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, "Amacımız, Suriye'de kalıcı bir siyasi çözüme  ulaşmak. Suriye'nin sınır bütünlüğünü korumak ve istikrarını, güvenliğini tesis  etmek." dedi.

IRAK'DAKİ SON DURUM

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referandumun Irak  Anayasa'sına aykırı olduğunu Türkiye'nin başından beri dile getirdiğini  hatırlatan Çavuşoğlu, "Maalesef bizim çok yapıcı, dostane uyarılarımız da  dinlenmedi. Esasen bugün Kuzey Irak'ın, Kuzey Irak yönetiminin karşı karşıya  kaldığı durumun aynen gerçekleşeceğini kendisine (Barzani) dostane bir şekilde  bizzat ben anlattım. Tüm bunları görmemek için aptal olmak gerek. Kime inandı,  kim kullandı, kim yönlendirdi bilmiyoruz ama şimdi hata yaptıklarını anlamaya  başladılar. En son Irak Anayasa Mahkemesi hiçbir bölgenin ülkeden  ayrılamayacağına hükmetti. IKBY hükümeti yönetimi de bu karara  saygı duyduğunu  açıkladı. Ama esas olan, tamamen bu süreçten vazgeçilmesidir. Irak'ın birliği,  bütünlüğü önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Gayrimeşru referandum sürecinde daha fazla hak elde edeceğiz derken,  mevcut hakların da kaybedildiğini anlatan Çavuşoğlu,  şunları söyledi:

"Oysa biz bu süreçten vazgeçerse Kürt kardeşlerimizin hakları için  kendilerine en çok destek veren ülke olacağımızı, arabuluculuk yapacağımızı hatta  onların arzu ettiği bazı ülkelerle de garantör olabileceğimizi kendilerine  söylemiştik."

"ABD İLE SORUNLU BİR DÖNEM YAŞADIĞIMIZ BİR SIR DEĞİL"

Türkiye ABD ilişkilerini değerlendiren Çavuşoğlu, "ABD ile sorunlu bir  dönem yaşadığımız bir sır değil." dedi.

İlişkilerdeki sorunlu dönemin iki sebebi olduğunu aktaran Bakan  Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir tanesi, ABD'nin YPG'ye, terör örgütlerine silah vermesi ve  onlarla iş birliği yapması ve bu silahların da PKK'nın elinde Türkiye'de sürekli  yakalanması, yani bu silahların bize yönelik kullanılmasıdır. Defalarca  uyarmamıza rağmen maalesef ABD bu politikasını sürdürdü. Diğer taraftan, FETÖ'nün  ABD'deki faaliyeti ve FETÖ ile ilgili bir soruşturmanın açılmaması, iade  taleplerimizin bugüne kadar tam anlamıyla talebimiz için gerekli çalışmaların  yapılmaması Türk halkının ABD'ye olan hislerini etkiledi, ilişkilerimiz de de bir  gerginlik yaşadık."

Bu sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğine olan inancını ifade  eden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın  temaslarının sürdüğünü, Başbakan Binali Yıldırım'ın son ABD ziyaretinde de  görüşmelerin verimli geçtiğini kaydetti.

Diyalog yoluyla, ABD ile vize konusunda da bir noktaya gelindiğini  aktaran Bakan Çavuşoğlu, vize sorununun çok gereksiz ve diplomasi açısından olgun  bir tavır olmadığını, sivil vatandaşların cezalandırılmaması gerektiğini  vurguladı.

Çavuşoğlu, "Önemli bir gelişme katettik, sorunun büyük bir bölümü  çözüldü. Diğer küçük detayları da ileride halledebileceğimizi düşünüyoruz." dedi.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin, AB ile de var olan sorunları ya da yaşanan tıkanıklıkları  diyalog yoluyla çözmekten yana olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, AB ülkelerinde  seçimlerin sona ermesiyle birlikte sağduyunun hakim olmaya başladığını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Antalya'ya yaptığı son  ziyarete de değinen Çavuşoğlu, gelecek süreçte ilişkilerin ve karşılıklık güvenin  tekrar tesis edilmesi için atılabilecek ortak adımları ele aldıklarını belirtti.

Avrupa'da artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının merkez partileri  zora soktuğunu bildiren Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Avrupa'nın kendisini tehlikeli bir sürece sürükleyen yabancı  düşmanlığı, ırkçılık, kendisinden farklı herkese yönelik düşmanlık ve aşırıcılık  gibi akımlardan mutlaka kurtulması lazım. Aksi takdirde Avrupa çok tehlikeli bir  noktaya gidiyor. İkinci Dünya Savaşı öncesi günleri hatırlatmaya başladı."

Birçok Avrupa ülkesinin, Türkiye'nin bölge ve Avrupa'nın güvenliği  için önemini her platformda vurguladığını hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin  NATO'daki rolünün ve tutumunun da Avrupa ve Avrupa Atlantik bölgesinin güvenliği  için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine işaret etti.

TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye Rusya ilişkilerinin normalleştiğini anlatan Çavuşoğlu, "Artık  kriz öncesi kriz sonrası demeye gerek yok. Şimdi daha ileriye nasıl  götürebiliriz, bölgesel konularda iş birliğimizi nasıl  güçlendiririz bunun  çabası içindeyiz." dedi.

Türkiye'nin Rusya ile Suriye'den Kırım'a, Kafkasya'dan Balkanlara bir  çok konuda fikir alışverişi yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, iki ülkenin Kırım,  Ukrayna konularında farklı görüşlere sahip olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, "Suriye'de de bazı konularda görüş ayrılığımız var.  Olabilir. Ama Suriye'de ateşkesin sağlanması ve siyasi süreç için çalışıyoruz. Bu  görüş ayrılıkları iş birliğimize engel değildir." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Kırım'ın ve Kırım Tatarlarının haklarının yakından  takip edildiğini de vurguladı.

KIBRIS'TA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Kıbrıs meselesine kalıcı bir çözüm bulunması için İsviçre'nin  Crans-Montana kentinde yürütülen görüşmelerde Rum tarafının çözüm istemediğinin  görüldüğünü belirten Çavuşoğlu,  görüşmelerin sonunda "suya sabuna dokunmayan bir  rapor" çıkmasına rağmen, Türk tarafının çözüm için sarfettiği çabaların BM ve AB  ülkeleri tarafından görüldüğünü ve her platformda samimiyetle dile getirildiğini  anlattı.

Türk tarafının Kıbrıs konusunda neler yapılacağını istişare ettiğini,  konunun diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi için Türkiye'nin garantör ülke  olarak üzerine düşeni yapacağını vurgulayan Çavuşoğlu "Çözüm isterken KKTC  üzerindeki izolasyonların kaldırılması için, KKTC'nin daha fazla temsilcilik  açması için KKTC pasaportunun daha fazla ülkede geçerli olması için de  çabalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x