CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN GÖREVDEKİ ’ÜÇÜNCÜ’ YILI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN GÖREVDEKİ 'ÜÇÜNCÜ' YILI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN GÖREVDEKİ 'ÜÇÜNCÜ' YILI

27 Ağustos 2017 - 12:38

Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevinin "üçüncü" yılında FETÖ'nün darbe girişiminin etkilerini, attığı adımlarla etkisiz hale getirdi. Erdoğan, anayasa değişikliği halk oylamasının ardından kurucusu olduğu AK Parti'nin genel başkanlığı görevine ikinci kez seçildi. Cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin üçüncü yılında çok sayıda yurt dışı ziyareti yapan Erdoğan, resmi ziyaret, zirve ve genel kurul katılımları kapsamında 18 ülkeye gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören  2007'deki Anayasa değişikliğinin ardından, Türkiye'nin doğrudan halk iradesiyle  seçilen ilk cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de 12. Cumhurbaşkanı olarak  28 Ağustos 2014'te göreve başladı. Birçok ilki gerçekleştiren Erdoğan muhtarları Beşteep'de 39 kez ağırladı. 

  FETÖ'nün, 17/25 Aralık 2013'teki "hukuk ve polis" darbe girişimiyle  cumhurbaşkanlığının önü kesilmeye çalışılan Erdoğan, aynı terör örgütünün Türk  Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) üniformalı militanlarınca 2016'daki "kanlı"  darbeyle etkisiz hale getirilmek istenmişti.  Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te  bulunduğu otele de FETÖ'cü teröristler tarafından operasyon düzenlemişti.  Erdoğan, otelden bir canlı yayına bağlanıp ayrıca gazetecilere açıklama yaparak,  Türk halkını darbecilere karşı meydanlara davet etmişti.

SİYASİ PARTİLERE BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI    

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlara inen ve darbe  girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlayan vatandaşlar, 10 Ağustos  2016'ya kadar aynı meydanlarda "demokrasi nöbeti" tuttu. Erdoğan, nöbetin sonlandırılmasına ilişkin konuşmasında vatandaşlara,  "Allah, ülkemizi ve milletimizi ilelebet korusun diyorum ve şimdi artık virgülü  atıyoruz ve bu demokrasi nöbetlerine artık ara veriyoruz. Ama ruh dünyamızdan,  gönül dünyamızdan bu nöbetleri çıkarmayacağız." ifadesini kullandı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi partilere yönelik birlik  ve beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kendisinin  başkanlığında, Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel  Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılımıyla  bir toplantı düzenledi. Erdoğan, bu toplantının ardından darbeye karşı demokrasi  nöbeti tutan vatandaşları da "Demokrasi nöbetini taçlandırmak üzere" Yenikapı'da  büyük mitinge davet etti. AK Parti, CHP ve MHP Genel Başkanlarının da davet edildiği "Demokrasi  ve Şehitler Mitingi", 7 Ağustos 2016'da yaklaşık 5 milyon vatandaş ve liderlerin  katılımıyla yapıldı.

  15 TEMMUZUN BİRİNCİ YILI 

 FETÖ'nün darbe girişiminin ardından geçen bir yılda Erdoğan, 15 Temmuz  şehitlerinin aileleri ile gazileri yalnız bırakmadı.   Erdoğan, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere gittiği şehirlerdeki  şehit ailelerini eşi Emine Erdoğan ile ziyaret ederek, sıkıntılarını dinledi ve  onlara hiçbir zaman yalnız olmadıklarını söyledi. Öte yandan terör örgütüyle her alanda mücadele edilmesi gerektiğini  sürekli vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlette gizlenen FETÖ'cü teröristlere  karşı müsamaha gösterilmemesi talimatı verdi.

998 GÜN SONRA YENİDEN GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ 

 Türkiye, 16 Nisan 2017'de "tarihi" bir halk oylamasıyla yeni bir  döneme girdi.  Halk oylamasından çıkan yüzde 51,41 oranındaki "evet" oyuyla  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a parti üyeliğinin yolu açıldı.  Erdoğan, 2 Mayıs'ta AK Parti Genel Merkezi'ne gelerek üyelik  beyannamesini imzaladı ve AK Parti'ye üye oldu.  AK Parti'nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde bin 414 oyla geçerli  oyların tamamını alan Erdoğan, 998 gün sonra kurucusu olduğu partiye yeniden  Genel Başkan oldu.   Erdoğan, böylece anayasa değişikliği halk oylamasının ardından,  kurucusu olduğu AK Parti'nin genel başkanlığı görevine ikinci kez seçildi.

İKİNCİ DEMOKRASİ NÖBETİ 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'un birinci yıl dönümünde, demokrasi  nöbeti tutmak için Türk halkını meydanlara bir kez daha davet etti. Milyonlarla beraber Erdoğan, 15 Temmuz gecesi başlayıp 16 Temmuz'da  sona eren demokrasi nöbetinde İstanbul'daki "15 Temmuz Şehitler Köprüsü"nde ve  Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde vatandaşlarla bir araya geldi.

 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yurt genelinde  anma programları ve çeşitli etkinliklere katılan Erdoğan, bu kapsamda TBMM Özel  Gündemli Toplantısı'na iştirak etti. Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde  düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma törenleri ile Şehitler  Makamı'nın açılışını da yaptı. 16 Temmuz'un ilk saatlerinde Meclis'teki anma törenlerine katılan  Erdoğan, Beştepe'deki 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin açılış törenine de katıldı.

  39 İLİ ZİYARET ETTİ 

 Göreve geldiği günden itibaren vatandaşlarla her fırsatta bir araya  gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevinin üçüncü yılında da çok sayıda yurt içi  ziyareti gerçekleştirdi, Başbakan Binali Yıldırım da bazı programlarda kendisine  eşlik etti.  Halk oylamasına gidilen sürecin başlamasının ardından vatandaşlarla  çeşitli illerde bir araya gelen Erdoğan, ilk ziyaretini, Tuz Gölü doğalgaz  Depolama Tesisi ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış töreni  kapsamında Aksaray'a yaptı.   Toplu açılış törenleri, özel ziyaretler ve vatandaşlarla bir araya  gelme etkinlikleri kapsamında Erdoğan bu yıl içinde bazılarını birkaç defa olmak  üzere 39 ili ziyaret etti.

  Erdoğan, bu kapsamda Konya, Rize, Bursa, Kayseri, Trabzon, İzmir,  Şanlıurfa, Mersin, Aksaray, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, adıyaman, Manisa,  Tekirdağ, Kocaeli, afyonkarahisar, Sakarya, Eskişehir, Çanakkale, Gaziantep,  Kastamonu, Denizli, Antalya, Samsun, Mardin, Diyarbakır, Zonguldak, Balıkesir,  Hatay, Adana, İzmir, Çorum, Erzurum, Ordu, Giresun, Artvin, Isparta ve muş'a  gitti.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Şubat-15 Nisan arasındaki 65 günlük süreçte  ise ziyaret ettiği illerde vatandaşlara, anayasa değişiklik paketini anlattı.  Bazı illerde valilik ve belediye başkanlıklarını ziyaret eden  Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı il ziyaretlerinde ise sivil toplum kuruluşu  temsilcileriyle bir araya geldi, şehit aileleriyle görüştü ve onların taleplerini  dinledi.

 Erdoğan'a ziyaretlerinde, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra kabinedeki  bakanlar, AK Parti genel başkan yardımcıları, gittiği ilin bölge milletvekilleri,  iş adamları ve yatırımcılar da eşlik etti.   Öte yandan boğazın iki yakasını iki katlı kara yoluyla denizin  altından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin açılışı 20 Aralık 2016'da  Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve  Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin katıldığı törenle hizmete açıldı.

18 ÜLKEYE GİTTİ 

 Cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin üçüncü yılı olan 2017'de çok  sayıda yurt dışı ziyareti yapan Erdoğan, resmi ziyaret, zirve ve genel kurul  katılımları kapsamında 18 ülkeye gitti.  Bu çerçevede Erdoğan, G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne  katılmak üzere Çin'e gitti. Zirve programları haricinde liderlerle ikili  görüşmeler yapan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya  Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile birlikte dörtlü  zirveye katıldı.

 Erdoğan, eylül ayında ikinci yurt dışı ziyaretini de Birleşmiş  Milletler (BM) 71. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda  bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptı. Zirve kapsamında kabul ve görüşmelere katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "Uluslararası barış ve güvenliğin  temininden sorumlu ana organ olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi reforme  edilmedikçe, bu çabaların tam manasıyla amacına ulaşamayacağı açıktır. İşte bu  sebeple, biz 'Dünya 5'ten büyüktür.' gerçeğini her fırsatta uluslararası  kamuoyuna hatırlatıyoruz, hatırlatıyorum." ifadesini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, kasım ayında Belarus'a yaptığı resmi ziyarette  Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ile bir araya geldi ve Türkiye Diyanet  Vakfınca yaptırılan Minsk Camisi'nin açılışına katıldı. Erdoğan, aynı ay  içerisinde sırasıyla Pakistan ve Özbekistan'ı da ziyaret etti.

BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ 

Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'a 2017 yılındaki ilk yurt dışı  programı kapsamında resmi ziyaretlerde bulunan Erdoğan, mevkidaşlarıyla  görüşmelerinin yanı sıra üç ülkede de iş forumlarına iştirak ederek,  katılımcılara hitap etti. Mozambik'i ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı Erdoğan, ocak ayındaki  Afrika ülkelerini ziyaretin ardından şubat ayında da Bahreyn, Suudi arabistan ve  Katar'a resmi ziyaretlerde bulundu.  Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne katılmak üzere de  Pakistan'a gitti.

 RUSYA'YA İKİ ZİYARET 

 Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek,  "Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 6. Toplantı"sına katılmak üzere  Rusya'yı da ziyaret etti. Ayrıca Erdoğan, 3 Mayıs'ta Putin ile görüşmek üzere  tekrar Rusya'ya ziyarette bulundu. Hindistan ve Kuveyt'e de giden Erdoğan, Kuveyt ziyareti sırasında  Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binasının temel atma törenine  katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin'de düzenlenen "Uluslararası İşbirliği  İçin Kuşak ve Yol Forumu"na katılmak ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile  görüşmelerde bulunmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti.

  ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek ve çeşitli temaslarda bulunmak  üzere ABD'ye giden Erdoğan, daha sonra Brüksel'de NATO Devlet ve Hükümet  Başkanları Toplantısına katıldı. Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Almanya'da da liderlerle  çeşitli görüşmeler yaptı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkeleri ziyaretleri kapsamında  sırasıyla Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'da çeşitli temaslarda bulundu. Son olarak ise Erdoğan, ağustos ayında Ürdün Haşimi Kralı II.  Abdullah'ın davetine icabetle Ürdün'e resmi ziyaret gerçekleştirdi.

  MUHTARLARI 39 KEZ AĞIRLADI 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılında vatandaşlarla hemen hemen her  fırsatta bir araya geldi. Erdoğan, sivil toplum kuruluşları, meslek grupları,  akademisyenler, şehit aileleri, gaziler ve muhtarları "milletin evi" olarak  nitelendirdiği Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. Erdoğan bu buluşmalar kapsamında muhtarlarla belirli aralıklarla  Külliye'de bir araya geldi. Her toplantıda farklı illerden muhtarların katıldığı  ve 39 kez gerçekleşen toplantılarda Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirme ve  istişarelerde bulundu.

  Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Şener Şen, Mustafa  Kutlu, Prof. Dr. Erol Parlak, Prof. Dr. Kemal Karpat, Feridun Özgören, Ord. Prof.  Dr. Süheyl Ünver'e Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen törenle  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi.

 Yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve  hükümet başkanlarını da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı.   Erdoğan'ın konukları arasında, Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Khalifa,  Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Arnavutluk  Cumhurbaşkanı Bujar Nişani, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Kosova Cumhurbaşkanı  Hashim Taçi, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah  el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed  Farmajo, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile Endonezya Cumhurbaşkanı  Joko Widodo da yer aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x